Latvijas U-21 izlase piektdien 2023. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē izbraukumā ar rezultātu 0:4 (0:3) atzina savas apakšgrupas līderes Vācijas pārākumu.

Aleksandrs Basovs sākumsastāvā sūtīja uzreiz trīs U-21 izlases debitantus – Dario Šitu, Lūkasu Vapni un Kirilu Iļjinu. Spēles gaitā debitantu pulkam pievienojās arī Vladimirs Stepanovs.

Laukuma saimnieki, kā tas bija prognozējams, ieguva pārliecinošu teritoriālo pārsvaru, tomēr Latvijas izlase izcēlās ar aktīvu presingu, kas ļāva mača ievadā arī pašiem vairākas reizes pietuvoties sāncenšu soda laukumam. Vācijas komanda briesmas Frenka Dāvida Orola sargātajiem vārtiem radīja ar centrējumiem, kuros pārliecinoši darbojās gan aizsargi, gan pats vārtsargs. Pirmoreiz savu komandu glābt viņam nācās 16. minūtē. Nedaudz vēlāk pēc veiksmīgas saspēles līdz sitienam pa mājinieku vārtiem tika arī Rūdolfs Zeņģis.

Īsta neveiksme puslaika vidū piemeklēja aizsargu Normundu Uldriķi, kurš mazāk nekā minūtes laikā pieļāva divas kļūdas spēlē ar bumbu, ļaujot vārtus gūt Jonatanam Burkartam un Ansgaram Knaufam. Latvijas izlase gan prata nesalūst un spēli nomierināja, turklāt gan Kristers Lūsiņš, gan Iļjins aizkļuva līdz pretinieku vārtu apdraudēšanai. Puslaika pašā izskaņā, kad vāciešu spiediens bija izteikti liels, ar skaistu sitienu savus otros vārtus guva Burkarts.

Otro puslaiku Latvijas izlase sāka ar vairākām nopelnītām standartsituācijām, pēc vienas no kurām ļoti tuvu gūtiem vārtiem bija Roberts Veips – glāba laukuma saimnieku vārtsargs. Uz šo brīdi Latvijas izlasei turklāt bija pārsvars pa vārtiem izdarītajos sitienos. Laukuma saimnieki pirmoreiz līdz latviešu vārtiem tika 61. minūtē, kad Burkarts bija tuvu savam trešajam precīzajam raidījumam. Uzreiz pēc tam Vācijas vienības galvenais treneris veica uzreiz četras spēlētāju maiņas, nomainot arī abus vārtu guvējus.

Spēles 66. minūtē pēc pārkāpuma pret Šitu uz vāciešu vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, kuru devās izpildīt Vapne. Viņa raidījuma vārtsargs spēja atsist, bet Lūsiņš atlēkušo bumbu trieca pāri mērķim. Tikmēr Vācijas izlase drīz pēc tam vēlreiz nodemonstrēja aukstasinību iespēju realizēšanā, kad ar spēcīgu sitienu izcēlās Maliks Tilmans. Noslēdzošajās minūtēs vairākkārt pārliecinoši darbojās Orols

Abu komandu pirmā apļa tikšanās reizē Rīgā viesi bija pārāki ar rezultātu 3:1.

Kvalifikācijas turnīra kopvērtējumā pēc septiņām spēlēm Vācija ar 18 punktiem ir pirmajā vietā, Latvija ar trim punktiem atrodas piektajā pozīcijā, bet Sanmarīno pie punktiem nav tikusi un atrodama sestajā tabulas ailītē.

Nākamo turnīra spēli Latvijas komanda aizvadīs jau otrdien izbraukumā pret Sanmarīno.

Aleksandrs Basovs šoreiz izlasē sapulcinājis 21 spēlētāju no septiņiem pašmāju klubiem, kā arī Polijas, Norvēģijas, Vācijas, Spānijas un Itālijas. Seši no viņiem pirms oficiālām spēlēm uz U-21 valstsvienību tika izsaukti pirmoreiz.

Šis ir otrais U-21 Eiropas čempionāts, kura finālturnīram kvalificēsies 16 komandas. Finālturnīrs notiks Gruzijā un Rumānijā. Kvalifikācijā piedalās 53 Eiropas valstsvienības, sacenšoties par 14 vakantajām vietām finālturnīrā. Tam kvalificēsies visu deviņu grupu uzvarētājas, kā arī labākā otrās vietas īpašniece. Pārējās astoņas 2. vietu ieguvējas play-off stadijā noskaidros vēl četrus finālturnīra dalībniekus.

Foto: Thomas Boecker/DFB