Latvijas U-17 jauniešu izlase trešdien Dānijā uzsāka 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra Elites kārtu, pirmajā mačā ar rezultātu 0:1 (0:0) piekāpjoties Šveicei.

Mača ievadā aktīvāk uzbruka Latvijas izlase, kas pēc stūra sitiena izspēles nebija tālu no vārtu guvuma, tomēr bīstamāko momentu izveidoja Šveice – vārtos glāba Dāvis Viljams Veisbuks. Vairākas reizes šveicieši Latvijas izlases soda laukumā bīstami ielauzās, izmantojot labo spārnu, un pēc vienas no šādām epizodēm puslaiku vidū mūsu komandai talkā nāca vārtu stabs. Puslaika otrā puse aizritēja ar Šveices izlases pārsvaru, tomēr Latvijas komanda visas briesmas pie saviem vārtiem likvidēja, turklāt pēdējās minūtēs pēc bīstama centrējuma bija tuvu rezultāta atklāšanai.

Otrajā puslaikā abas komandas daudz spēlēja ar tālajām piespēlēm, iesaistoties regulārās cīņas epizodēs par bumbu. Abas komandas savās darbībās bija piesardzīgas, tomēr neviena no tām nevairījās no iespēju meklēšanas uzbrukumā. Latvijas izlasei labas izdevības pavērās pēc standartsituāciju izspēles, kamēr šveicieši netika tālāk par vārtu apdraudēšanu no tālienes.

Situācija mainījās 68. minūtē, kad pēc ilgstoša Latvijas izlases uzbrukuma pretiniekiem pavērās pretuzbrukuma iespēja – meistarīgi nospēlēja Maliks Dreme, apspēlējot pretiniekus un spēcīgi raidot bumbu Latvijas vienības vārtos. Drīz pēc tam Šveice bija tuvu vēl vieniem gūtiem vārtiem, taču pretinieka sitiens no tuvas distances nebija precīzs. Atlikušajās minūtēs Latvijas izlase, laukumā nākot svaigiem spēkiem, aktīvi centās atspēlēties. Labākā iespēja komandai pavērās pēdējās sekundēs, kad izmisīgā cīņā pie vārtiem pietrūka pavisam maz, lai izlīdzinātu rezultātu.

SPĒLES IERAKSTS:

Turnīra turpinājumā Latvijas izlasei 26. martā sekos mačs pret Dāniju, bet 29. martā paredzēta spēkošanās ar Zviedriju. Elites kārtā astoņu grupu uzvarētājas, kā arī septiņas labākās otro vietu ieguvējas nopelnīs ceļazīmi uz finālturnīru, kas maijā un jūnijā notiks Izraēlā.

Galvenais treneris Jurģis Pučinsks izlasē iekļāvis 21 spēlētāju no deviņiem pašmāju klubiem, kā arī klubiem Itālijā un Vācijā.

Šī ir tikai ceturtā reize vēsturē, kad mūsu U-17 izlase iekļuvusi Eiropas čempionāta kvalifikācijas Elites kārtā. Tas pats izdevās arī 2005., 2011. un 2014. gadā. Pirmajā atlases kārtā 2005. gadā dzimušo puišu Latvijas izlase rudenī, spēlējot grupā ar Zviedriju, Čehiju un Lietuvu, ieguva četrus punktus un izcīnīja otro vietu.