Latvijas WU-17 izlases galvenā trenere Liene Vāciete kā pirmā no mūsu valsts piedalās UEFA treneru mentoru programmā. Tās ietvaros mūsu jaunā futbola speciāliste strādā pieredzējušas sieviešu futbola treneres pārraudzībā, saņemot komentārus par visām labajām darbībām, kas ir L. Vācietes darba arsenālā jau šobrīd, un rekomendācijas tālākam progresam.

UEFA treneru mentoru programma pirmoreiz startēja 2018. gadā kā pilotprojekts. Tās mērķis ir sapulcēt spēcīgu un pieredzējušu sieviešu futbola treneru komandu, kas ar savām zināšanām un pieredzi atbalsta jaunās, entuziastiskās un spējīgās treneres. UEFA mērķis ir palielināt sieviešu īpatsvaru UEFA licencēto treneru sarakstā, kā arī nodrošināt vispārēju kvalitātes uzlabošanos sieviešu futbola treniņprocesā visā kontinentā.

Par pirmo programmas dalībnieci no Latvijas kļuva Liene Vāciete, Latvijas WU-17 izlases galvenā trenere, kura iepriekš ne bez panākumiem strādājusi ar FS "Metta" sieviešu futbola komandu.

"Lai attīstītu sieviešu futbolu, LFF velta pastiprinātu uzmanību treneru papildizglītībai, mentoringam, un UEFA treneru mentoru programma ir lielisks rīks nacionālo federāciju rīcībā. Lai nodrošinātu papildus izaugsmi labākajām, progresīvākajām un mūžizglītībai piemērotākajām sieviešu futbola trenerēm. Tas sekmēs arī spēlētāju attīstību klubos. Mums ir ļoti liels gods, ka Liene Vāciete ir starp tām desmit trenerēm, kuras ir uzņemtas programmā. Selekcijas process nebija viegls, ar vairākām intervijām," pastāstīja LFF Futbola attīstības un sieviešu futbola nodaļas vadītāja Ņina Travkina. "Lienes Vācietes uzņemšana programmā apliecina viņas zināšanas, motivāciju un arī federācijas darbu šajā segmentā. Esam gandarīti, ka par Lienes mentori ir kļuvisi Anna Signuela (Anna Signeul) – augsta līmeņa speciāliste, kuru nav lieku reizi jāreklamē. Tā ir trenere, kura pirmo reizi ieveda Skotijas sieviešu izlasi Eiropas čempionāta pamatturnīrā. Trenere ar lielu pieredzi, strādājot gan klubā, gan izlasēs, kā arī ir UEFA treneru un tehnisko speciālistu ekspertu lokā."

"Uzskatu, ka šī programma ir ļoti vērtīga. Visupirms jau man pašai, manis personīgajai attīstībai treneres darbā, bet plašākā mērogā no tā, domāju, pastarpināti iegūst arī viss mūsu sieviešu futbola segments. Uzskatu, ka man ir ļoti paveicies ar mentori, ka tieši man trāpījās tik pieredzējusi un daudz sasniegusi speciāliste. Jau viņas pirmajā vizītē pagājušajā nedēļā daudz ko ieguvu, daudz šķietami sīku, bet svarīgu atziņu. Man ļoti patīk tas, ka viņa nevis norāda, kur kas ir labi, kas slikti, bet mudina padomāt par dažādām lietām, niansēm. Tai pat laikā ir arī daudz pozitīvu novērtējumu, kas apliecina, ka jau tagad daudzas lietas darām pareizi un tā, kā nepieciešams spēlētāju attīstībai. Esmu pārliecināta, ka šo divu gadu laikā iegūsim vēl daudz vērtīgas informācijas un pieredzes, ko izmantot ikdienas darbā sieviešu futbola attīstībā Latvijā," sacīja Liene Vāciete.