Latvijas nacionālā sieviešu izlase desmit dienas pavadīja Turcijas pilsētā Alanjā, kur piedalījās pārbaudes spēļu turnīrā. Turnīra formāts ļāva šo laiku izmantot kā treniņnometni – silts un saulains laiks, dabīgais laukums, divi treniņi dienā un trīs spēles nedēļas laikā. Latvijas izlase tikās ar Bulgārijas, Venecuēlas un Lietuvas izlasēm. Sakrājot četrus punktus, turnīra kopvērtējumā komanda ierindojās ceturtajā vietā. Pēc sarežģīta iepriekšējā gada Turcijas turnīrs mūsu meitenēm noslēdzās pozitīvi, un uz to sarunā ar LFF.lv atskatās valstsvienības galvenais treneris Romāns Kvačovs.

"Šī treniņnometne komandai bija ļoti svarīga," atzīmē Kvačovs. "Beidzot mēs varējām pietiekami daudz laika veltīt treniņprocesam, kurā mums vajadzēja atkārtot spēles principus aizsardzībā, uzbrukumā, pārejā no aizsardzības uzbrukumā un no uzbrukuma aizsardzībā. Visas šīs lietas varējām integrēt spēlēs un labāk sagatavoties kvalifikācijas mačiem pret Luksemburgu un Austriju. Nometnē tika veltīts laiks arī komandas saliedēšanai un labākai iepazīšanai."

"Ja runājam par spēlētājām, tad šajā nometnē bijām ļoti tuvu optimālajam sastāvam. Protams, pašlaik meitenes atrodas dažādā fiziskajā kondīcijā. Vairākām spēlētājām bija liels starpsezonas pārtraukums, dažām jau ir sācies sagatavošanās treniņprocess čempionātam," atzīmē Kvačovs.

Trīs spēļu laikā varēja manīt, ka ir izveidojies pamatsastāva kodols, par ko galvenais treneris saka sekojoši: "Meitenes sākušas saprast un izjust viena otru. To var redzēt arī treniņos, bet pārbaudes spēles parādīja, ka meitenes ir diezgan labi saspēlējušās savā starpā". Tomēr treneris turpina uzsvērt, ka konkurence aug - gan par iekļūšanu izlasē, gan par vietu pamatsastāvā.

Šajā turnīrā izlasei bija reta iespēja pārbaudīt savus spēkus pret Dienvidamerikas komandu, ar kuru iepriekš sieviešu izlase savā pastāvēšanas vēsturē nebija tikusies. "Tā bija interesantākā spēle. Venecuēlas izlase ir ātra, tehniska komanda, pret kuru bija interesanti spēlēt."

"Nevienam pretiniekam, nevienai izlasei Turcijas turnīrā speciāli negatavojāmies. Koncentrējāmies treniņprocesam. Šī turnīra spēles pret spēcīgiem pretiniekiem ļāva mums pārbaudīt to darbu, kuru ieguldījām treniņos. Bet emocionāli patīkamākā spēle bija pret Lietuvu, kurā mēs uzvarējām. Šo spēli mēs nospēlējām ļoti labi, tā bija pelnīta uzvara. Izmantojām jaunu taktisko shēmu, izmēģinājām uzbrūkošu futbolu, komanda labi tika galā ar uzdevumu, veiksmīgi īstenoja norādījumus laukumā un uzvarēja. Treneru štābs un es esam apmierināti ar šo treniņnometni, kā arī vēlos pateikties meitenēm par pēdējo spēli un uzvaru," noslēdz Kvačovs, kuram panākums pret Lietuvu bija pirmais galvenā trenera amatā.

Nākamās spēles 2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase aizvadīs aprīlī izbraukumā pret Luksemburgu un Austriju.