Ceturtdien, 10. februārī, Latvijas Futbola federācijas (LFF) Klubu licencēšanas pirmās instances padome, izvērtējot Sieviešu futbola līgas (SFL) 2022. gada sezonas dalībnieku atbilstību prasībām, nolēma piešķirt SFL licenci septiņiem klubiem. Līdz ar to paredzams, ka jaunajā SFL sezonā startēs septiņas komandas, kas būs atkārtoti lielākais komandu skaits valsts augstākajā sieviešu futbola līgā. Tikpat bija arī 2014. gada sezonā.

Sieviešu futbola līgas attīstības plāns paredz astoņu komandu dalību valsts spēcīgākajā sieviešu futbola divīzijā un ar izkrišanas-paaugstināšanās sistēmu. Šāds komandu skaits nodrošinātu gan kalendāra ritmiskumu, gan sportiski konkurētspējīgas sacensības. Atbilstoši plānam jau šogad čempionātā startētu astoņas komandas, taču viena no potenciālajām dalībniecēm iekšēju problēmu dēļ nepieteicās dalībai Sieviešu futbola līgā.

Septiņi klubi saņēma SFL licences dalībai gaidāmajā sezonā, taču dažiem no tiem licence piešķirta tikai ar nosacījumu, ka konkrētā laika periodā tie novērsīs esošās nepilnības un neatbilstības prasībām.

SIEVIEŠU FUTBOLA LĪGAS DALĪBNIEKI 2022. GADĀ:

  • SFK "Rīga"
  • FK "Iecava"
  • Rīgas Futbola skola
  • SK "Super Nova"/RTU
  • FS "Metta"
  • FK "Olaine"
  • FK "Auda"

Licencēšanas procesa gaitā tika vērtēti šādi kritēriji: sportiskie, administratīvie, infrastruktūras, finanšu un juridiskie. Šogad klubiem jāatbilst kritērijiem, kas, atbilstoši SFL attīstības plānam, ar katru gadu pakāpeniski tiks paaugstināti, lai stimulētu klubus domāt par ilgtermiņa stabilitāti un ilgtspējīgu attīstību. "Mēs  gribam izvairīties no tā sauktajiem vienas dienas klubiem, kas vienu gadu ir, pēc tam pazūd pavisam no Latvijas sieviešu futbola kartes. Lai veidotu pēctecību, klubiem ir jāveido meiteņu-sieviešu futbola piramīda, sistēma, citādi attīstība no augšas nedos savus rezultātus ilgtermiņā. Bāzes pamati ir vitāli svarīgi futbola attīstībai," norādīja LFF Futbola attīstības un Sieviešu futbola nodaļas vadītāja Ņina Travkina.

Gaidāmajā SFL sezonā piedalīsies piecas no komandām, kuras tur startēja arī pērn, izstājoties tikai Liepājas FS. Klāt nācis jaunizveidotais Sieviešu Futbola klubs "Rīga", kas bāzēts uz pagājušā gada čempioņu RFS sastāvu. Savukārt no Sieviešu Futbola 1. līgas paaugstinājumu saņēma FK "Iecava" un pērn 1. līgā triumfējušās RFS-2 meitenes, kuras šogad startēs ar Rīgas Futbola skolas nosaukumu. SFK "Rīga" pieder tiesības pārstāvēt Latviju UEFA Sieviešu Čempionu līgas kvalifikācijā.

"Lai veidotu Sieviešu futbola līgu kā produktu un ar laiku to varētu komerciālizēt, visām iesaistītajām pusēm kopīgiem spēkiem jāpiestrāda pie tā sauktās "competitive imbalance" jeb nelīdzsvarotas sacenšanās problēmas, kas lielākā vai mazākā mērā mūsu sieviešu futbola ekosistēmā ir pastāvējusi pietiekami ilgi. Komerciāli saistoša produkta veidošanā svarīgs ir sacensību saturs, ko galvenais ietekmējošais faktors ir sniegums laukumā. Neviens nevēlas skatīties sportu, kur viena no komandām ir dominējoši pārāka un gūst uzvaras ar divciparu vārtu starpību. Tādos apstākļos pat ideāls mārketinga plāns un reklāmas nedos kāroto iznākumu. Pagājušā gada sezona jau parādīja, ka virzāmies pareizajā virzienā, rezultāti kļuvuši vienmērīgāki, komandu spēku samēri izlīdzinājušies un sportiskā interese ir vairumā spēļu. Un ceru, ka uzņemto attīstības kursu izdosies visiem kopā sekmīgi turpināt arī gaidāmajās sezonās," sacīja Ņ. Travkina.

No turnīra organizatoriskā aspekta šogad ir plānots būtiski palielināt pieejamo tiešraižu skaitu un kvalitāti, kā arī plānots klubiem finansēt spēļu analītisko datu ieguvi, kas dos grūdienu profesionālākam ikdienas darbam un kvalitatīvākam treniņprocesam.

Šobrīd tiek plānots, ka jaunā SFL sezona startēs šī gada 25. martā. Kā zināms, šobrīd LFF organizē LFF Ziemas kausu, kas kalpo kā komandu gatavošanās posms jaunajai sezonai. Sacensības notiek atbilstoši esošajiem epidemioloģiskajiem normatīviem.