Jaunizveidotā Baltijas Jaunatnes futbola līga (BYFL), kas svētdien tika atklāta ar īpašu paraugturnīru Rīgā, dalībniekiem dod iespēju iegūt vērtīgu starptautisko spēļu pieredzi, pārliecināti ir visu trīs Baltijas valstu futbola federāciju pārstāvji.

Kā ziņots, no šīs sezonas trīs Baltijas valstu futbola federācijas apvienojušās jauna turnīra organizēšanā, pulcējot reģiona spēcīgākās jauniešu futbola komandas. BYFL pirmajā sezonā spēkiem mērosies pa četrām labākajām Latvijas, Lietuvas un Igaunijas komandām U-15 (2007. dz.g.) vecuma grupā.

Lai atzīmētu BYFL izveidošanu, svētdien "Rimi Olimpiskajā centrā" norisinājās līgas atklāšanas turnīrs, kas notika ārpus BYFL ieskaites. Tajā savstarpējās spēles aizvadīja Baltijas valstu esošās čempionvienības 2007. gadā dzimušo konkurencē.

Latvijas pārstāvji FS "Metta" turnīrā ieņēma trešo vietu, piekāpjoties "Baltijos FA" no Lietuvas ar 1:2 un JK "Vaprus" no Igaunijas ar 0:1. Pirmā vieta šoreiz tika lietuviešiem, kuri savstarpējā mačā ar igauņiem bija pārāki ar 1:0.

Pati BYFL sezona ilgs no marta līdz septembrim. Komandas, kas ir sadalītas divās apakšgrupās pa sešām vienībām katrā, aizvadīs viena apļa turnīru, kam sekos izslēgšanas spēles, sākot ar ceturtdaļfinālu. Latviju BYFL pirmajā sezonā pārstāvēs jaunieši no FS "Metta", BFC "Daugavpils", Liepājas FS un JDFS "Alberts".

Marians Pahars, Latvijas Futbola federācijas sporta direktors: "Baltijas līgu jauniešiem vēlējāmies ieviest jau pirms gada, tomēr pandēmija mūsu plānus pamainīja. Esam priecīgi, ka šī ideja ir īstenojusies, jo tajā saredzam lielus ieguvumus. Spēlētāji, treneri, tiesneši un federācijas ir noilgojušies pēc lielāka starptautisko spēļu īpatsvara it īpaši jauniešu līmenī, un šāds turnīrs sniedz tieši tādu iespēju, vienlaikus palīdzot komandām labāk sagatavoties saviem nacionālajiem čempionātiem. Spēlētāji, piedaloties augsta līmeņa mačos, progresēs un iegūs vērtīgu pieredzi. Šo sezonu varam saukt par pilotprojektu, bet nākotnē ceram līgu paplašināt arī ar citiem vecumiem."

Andrjus Velička (Andrius Velička), Lietuvas U-15 jauniešu izlases galvenais treneris: "Spēlētājiem šī ir lieliska iespēja. It īpaši pēdējos divos gados pandēmijas radīto ierobežojumu dēļ jauniešiem nav bijusi pietiekoša starptautisko spēļu pieredze, un šāds turnīrs sniedz tieši tādu iespēju. Tāpat tas palīdzēs komandām labāk sagatavoties savu valstu čempionātiem un ļaus izdarīt secinājumus par to, kā mēs visi izskatāmies viens uz otra fona. Novēlu visiem izbaudīt šo iespēju!"

Janno Kivisilds (Janno Kivisild), Igaunijas Futbola federācijas tehniskais direktors: "Paldies Latvijas Futbola federācijai par izrādīto iniciatīvu un idejas piedāvāšanu. Trīs Baltijas valstis līdz šim lieliski ir sadarbojušās nacionālo un jaunatnes izlašu līmenī, un tagad tiek paplašināta sadarbība arī klubu līmenī, kas ir lieliskas ziņas. Jauniešiem ir dota lieliska iespēja salīdzināt savas spējas ar kaimiņiem un iegūt lielāku starptautisko maču praksi. Protams, turnīra pirmajos posmos komandas šīs spēles vairāk izmantos, lai gatavotos saviem čempionātiem, taču izslēgšanas spēlēs jau mēs patiešām varēsim labi novērtēt jauniešu prasmes visas Baltijas līmenī. Arī pašas federācijas no šāda turnīra iegūst vērtīgu informāciju un secinājumus."

Informācija par turnīru un spēlēm pieejama mājaslapā www.baltic-league.com.

BYFL ATKLĀŠANAS TURNĪRA FOTO GALERIJA