Latvijas telpu futbola izlase otrdien pulcējās Rīgā, lai sāktu treniņnomenti, kuras gaitā jāizspēlē Baltijas kausa mači. Kā zināms, Latvija ir triumfējusi līdz šim sešās no astoņām Baltijas kausa izcīņām un ir pašreizējā trofejas sargātāja. Pirms gaidāmajiem mačiem komentāru par šo nometni sniedza mūsu valstsvienības galvenais treneris Arturs Šketovs.

Izvērtējot drošības apstākļus un citus ar spēļu organizēšanu saistītos faktorus, pieņemts lēmums turnīru organizēt bez skatītāju klātbūtnes spēļu norises vietās. Bez spēļu dalībniekiem klātienē mačus varēs apmeklēt tikai limitēts skaits organizatoru un mediju pārstāvju. Spēles tiešraidē būs vērojamas "Sportacentrs.com" translācijās.

"Kopš Eiropas čempionāta kvalifikācijas šī gada pavasarī mums šī ir tikai otrā nometne. Septembrī bija vēl pārbaudes spēle ar spāņiem, kad dažādu iemeslu dēļ ne visi mūsu labākie spēlētāji bija pieejami. Šoreiz savācām praktiski visus labākos, kuriem veselība to ļauj. Sastāvs ir tuvu optimālam. No tiem spēlētājiem, kurus vēl gribējām redzēt nometnē, ģimenes apstākļu dēļ netika Artūrs Strazdiņš, pamatdarba dēļ trūkst Kaspara Žurova, tomēr lielais vairums mūsu labāko spēlētāju šoreiz ir mūsu rīcībā," sastāva nianses komentēja A. Šketovs. Šoreiz komandai nepalīdz arī pieredzējušie Maksims Seņs, kā arī Aigars Bondars, kurš šobrīd vairāk pārorientējies uz trenera darbu, lai gan karjeru vēl nav beidzis.

"Ikvienā izlases spēlē ir svarīgi cīnīties par uzvaru, arī pārbaudes mačos. Baltijas kauss ir jau tradicionāls turnīrs, sešas reizes esam to uzvarējuši. Vienreiz tas tika lietuviešiem, vienreiz - somiem, kad tie vēl piedalījās. Skaidrs, ka vēlamies paturēt kausu savā īpašumā, lai gan skaidrs, ka, piemēram, lietuvieši, kuri nupat savās mājās uzņēma Pasaules kausa finālturnīru, iekrājuši milzīgu un vērtīgu pieredzi pēdējo pāris gadu laikā. Pirmkārt, viņiem nebija jāpiedalās kvalifikācijas mačos, tāpēc varēja mērķtiecīgi gatavoties finālturnīram, sacenšoties ar spēcīgiem pretiniekiem. Otrkārt, arī pašā finālturnīrā iekrāta neatsverama pieredze. Šobrīd lietuvieši droši vien ir ļoti labā stāvoklī. Mums nekad ar viņiem neklājās viegli, un negaidām vieglu maču arī šoreiz. Viņi būs gatavi cīnīties par kausu, atņemt to mums, bet mēs darīsim visu, lai tas paliktu pie mums," A. Šketovs ieskicēja mūsu galvenos konkurentus turnīrā. "Ar Igauniju mums, protams, ir pozitīva bilance, visā vēsturē tikai reizi viņus neapspēlējām, kad viņi tika pie neizšķirta. Taču katra spēle sākas ar 0:0, un ar igauņiem nebūt nav viegli. Viņi nupat aizvadīja divas līdzvērtīgas spēles ar dāņiem. Arī igauņi ir ciets rieksts, arī tajā spēlē nebūs vienkārši."

Iepriekšējos gados situācija pirms izlases spēlēm mēdza būt dramatiska, jo pandēmijas apstākļos regulāri tika apturēts nacionālais čempionāts, kā arī treniņprocess klubos, un reizēm nācās gatavoties kvalifikācijas spēlēm visai izaicinošos apstākļos ar spēlētājiem, kuriem trūka ne vien spēļu, bet arī treniņu prakses. Šoreiz situācija ir pateicīgāka. "Ja salīdzinām ar pagājušā gada situāciju, skaidrs, ka šoreiz ir nedaudz vieglāk, jo čempionāts notiek, visi mūsu spēlētāji ir spēļu tonusā, taču, ilgtermiņā raugoties, domāju, tās garās pauzes nevarēja palikt bez sekām. Divu gadu laikā trīs lokdauni apturēja gan čempionāta, gan treniņprocesu gaitas. Tas nevar palikt bez sekām."

Latvijas izlases kandidātu sarakstā gan ir divi telpu futbolisti, kuri ikdienā meistarību slīpē ārzemēs - Jānis Pastars un Andrejs Baklanovs pārstāv Polijas klubus. "Visu laiku esam uzturējuši kontaktus, šobrīd viņi ir izlases ierindā. Andrejs Baklanovs nesen nomainīja klubu, tagad ir Polijas čempionāta vicelīderis. Arī Pastars mainīja klubu. Polijā, starp citu, nebija čempionāta paužu, tā ka abi mūsu leģionāri ir ieradušies labā kondīcijā."

Baklanovam šī būs pirmā nometne Latvijas izlasē pēc EČ kvalifikācijas spēles Slovēnijā, kas viņam beidzās priekšlaikus ar smagu savainojumu. Septembrī uz spēli ar Spāniju viņš nebija izlases rīcībā, jo tobrīd vēl tikai atsāka treniņus klubā, bet tagad viņš ir maksimālā gatavībā palīdzēt valstsvienībai.