Trešdien, 8. decembrī, notika 2022./2023. gada Eiropas U-19 čempionāta, kā arī 2022./2023. gada Eiropas U-17 čempionāta kvalifikācijas grupu izlozes. Tajās tika noskaidroti pretinieki, ar kuriem Latvijas U-19 un U-17 izlasēm būs jāsacenšas par kvalificēšanos nākamajai kārtai. 

U-19

Šajā vecuma grupā, atbilstoši UEFA koeficientiem, kas ņem vērā pēdējo piecu gadu rezultātus, Latvija bija izsēta trešajā grozā. Mūsu valstsvienība tika ielozēta 6. grupā kopā ar Lietuvu, Rumāniju un Austriju.

Kvalifikācijas kārtas spēles paredzēts aizvadīt nākamā gada vasarā un rudenī, sākot kvalifikācijas ceļu uz astoņu komandu finālturnīru, kas šoreiz notiks Maltā. Visas komandas tika sadalītas 13 grupās. Divas labākās komandas no katras grupas, kā arī viena labākā 3. vietas ieguvēja iekļūs kvalifikācijas stadijas Elites kārtā.

Katrai grupai būs noteikta mini turnīra mājiniece. Mini turnīri var tikt aizvadīti kādā no šiem periodiem: no 30. maija līdz 14. jūnijam vai no 19. līdz 27. septembrim.

U-17

Arī šajā vecuma grupā Latvija pēdējo piecu gadu laikā nopelnījusi atrašanos trešajā grozā, kas ļauj grupu izlozēs tikt pie viena nomināli vājāka pretinieka. Mūsu U-17 izlase tika ielozēta vienā grupā ar Moldovu, Slovākiju un Vāciju.

Kvalifikācijas kārtas spēles paredzēts aizvadīt nākamā gada vasarā un rudenī, sākot kvalifikācijas ceļu uz 16 komandu finālturnīru, kas šoreiz notiks Ungārijā. Visas komandas tika sadalītas 13 grupās. Divas labākās komandas no katras grupas, kā arī četras labākās 3. vietas ieguvējas (ņemot vērā tikai rezultātus pret pirmajām divām vietām) iekļūs kvalifikācijas stadijas Elites kārtā.

Līdz 14. janvārim tiks apstiprināts spēļu kalendārs un kvalifikācijas mini turnīra norises vieta.

2021./2022. GADA U-17 EČ KVALIFIKĀCIJAS ELITES KĀRTA:

Kā zināms, Latvijas U-17 izlase šoruden sekmīgi pārvarēja kvalifikācijas pirmo stadiju un iekļuva kvalifikācijas Elites kārtā, kurā piedalās tikai 32 labākās izlases Eiropā. Elites kārtas mači notiks 2022. gada martā, kad arī tiks noskaidrotas 15 izlases, kuras iekļūs finālturnīrā Izraēlā.

Izlozē Latvija bija ceturtajā grozā. Jurģa Pučinska vadītajai komandai izlozē piespēlēta Zviedrija, ar kuru spēlēts neizšķirti 2:2 kvalifikācijas iepriekšējā kārtā, kā arī Dānija un Šveice.

Finālturnīram kvalificēsies astoņu grupu uzvarētāji, kā arī septiņas labākās otro vietu ieguvējas. Latvijas izlases grupas mini turnīra spēles notiks Dānijā 23., 26. un 29. martā.

Līdz šim Latvijas U-17 izlase EČ finālturnīros vēl nav spēlējusi, bet Elites kārtā mūsu jauniešiem šī būs jau ceturtā dalības reize. Iepriekš mūsu U-17 komandas Elites kārtā spēlēja arī 2005., 2011. un 2014. gadā.