Latvijas nacionālās sieviešu izlases spēlētājas, neskatoties uz graujošo rezultātu mačā pret Angliju, laukumā sevi parādījušas kā cīnītājas un sarežģītajā situācijā nav taupījušas spēkus, uzsver valstsvienības galvenais treneris Romāns Kvačovs.

"Šis bija mačs starp profesionālēm un spēlētājām, starp kurām vairums lielajā futbolā sper vienus no pirmajiem soļiem. Neviena no laukumā izgājušajām mūsu futbolistēm nebija spēlējusi tik liela skatītāju skaita priekšā. Bija pieredzēti vairāki tūkstoši tribīnēs, bet 12... Bija ļoti skaļi, pat nebija dzirdami mani norādījumi. Brīžiem es pats sevi nedzirdēju. Meitenēm nācās ļoti daudz lēmumu pieņemt pašām. Ja būtu dzirdams, ko saku priekšā, iespējams, mums visiem būtu mazliet vieglāk," izsakās treneris. "Šāds pretinieks mums nekad nav bijis. Anglijas izlase spēlē tiešām fantastiski, bet Latvijas izlasē šobrīd notiek paaudžu maiņa. Vidējais spēlētāju vecums komandā ir 20 gadi."

Kā ziņots, Latvijas izlase šim mačam gatavojās ar citādāku sastāvu, nekā ierasts. Kopumā sastāvā tika pulcētas uzreiz septiņas futbolistes bez iepriekšējās spēļu prakses valstsvienībā. Sastāvā dažādu iemeslu dēļ šoreiz nebija tādu ierasto pamatsastāva spēlētāju kā Karlīnas Miksones, Anastasijas Ročānes, Olgas Ševcovas, Renātes Fedotovas un Enijas Annas Vaivodes.

"Mani priecēja, ka meitenes atdeva sevi līdz galam, nepadevās. Rakstura ziņā izdarīts viss iespējamais. Par spēles kvalitāti, kad pretim stājas šāda Anglijas izlase - ātra, tehniska, taktiski meistarīga, ar futbolistēm no lieliem klubiem -, šobrīd runāt ir lieki. Šī ir vēl viena jauna un vērtīga pieredze," uzsver R. Kvačovs. "Laukumā devās vairākas meitenes bez iepriekšējas pieredzes izlasē. Visas veiktās maiņas bija plānotas, jo zinājām, ka būs ļoti smaga spēle, tāpēc ieplānojām iepriekš, ka dažās pozīcijās būs maiņas. Arī vārtsardžu maiņa bija iepriekš plānota. Bija skaidrs, ka sitienu būs daudz, tāpēc gribējām, lai šajā situācijā vārtsardzes nospēlē katra pa puslaikam."

Aizvadītajā spēlē debiju valstsvienībā pieredzēja uzreiz piecas mūsu futbolistes.

"Komandas jaunpienācēja Anna Gornela laukumā pavadīja 90 minūtes, un esmu ar viņu apmierināts. Diāna Skribina darbojās kā centrālais balsts, jo gan centrā, gan malējās zonās bija liels spiediens. Mūsu meitenes vēl ir jaunas un nepieredzējušas, tāpēc bija jāveic maiņas un jāpalīdz, tas bija tikai laika jautājums. Centra zonā nomainījām Alisi Gaiķi pret Selgu Penelopi Vitmori. Alisei šī bija pirmā spēle sākumsastāvā. Bija ļoti smagi, tāpēc arī šajā pozīcijā plānojām, ka meitenes nospēlēs pa puslaikam. Arī Viktorija Vengreviča un Ērika Gricienko, kurai tikko bija 19. dzimšanas diena, iespēju iet laukuma bija nopelnījušas ar savu darbu treniņnometnēs. Ēriku izlaidām nedaudz citā pozīcijā, nekā viņa spēlē ikdienā," klāsta treneris.

Latvijas izlase līdzšinējās piecās turnīra spēlēs piedzīvojusi zaudējumus un savā grupā ieņem pēdējo, sesto, vietu, no Luksemburgas un Ziemeļmaķedonijas gan atpaliekot tikai par trīs punktu tiesu. Anglija ar piecām uzvarām un vārtu starpību 53:0 ir grupas līdere. Kvalifikācijas turnīru Latvijas izlase turpinās nākamā gada aprīlī ar mačiem Luksemburgā un Austrijā.

"Katra spēle ir pieredze, un arī šāds mačs, ticu, ilgtermiņā mums dos labumu. Tomēr, lai mēs varētu attīstīties, jāspēlē ar līdzvērtīgākiem pretiniekiem. Iespējams, sieviešu nacionālo izlašu atlases turnīru kontekstā ir jādomā par UEFA Nāciju līgas formātam līdzīga principa ieviešanu. Šajā kvalifikācijas turnīrā vairākām izlasēm ir bijuši līdzīgi rezultāti, un tas noteikti vedina uz zināmām pārdomām," piebilst R. Kvačovs.