Uzsākot 2023. gada Eiropas čempionāta atlases sacensību otro apli, Latvijas U-21 izlase otrdien izbraukumā Krakovā ar rezultātu 0:5 (0:3) atzina Polijas pārākumu.

Valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Basovs pēc komandas iepriekšējās spēles sākumsastāvā bija veicis vienu izmaiņu – Dmitrija Zelenkova vietā tajā tika iekļauts Eduards Daškevičs. Savukārt uz rezervistu soliņa Jēkabs Lagūns sēdās Kirila Iļjina vietā.

Pirmā bīstamā epizode pie Latvijas izlases vārtiem bija astotajā minūtē, kad pēc stūra sitiena izspēles mūsu komandu glāba Maksims Toņiševs, izsitot bumbu no vārtu līnijas, savukārt minūti vēlāk veiksmīgi vārtos darbojās Rūdolfs Oskars Soloha. Vairākus sāncenšu raidījumus Latvijas izlases futbolisti bloķēja, kamēr otrā laukuma galā pirmā puslaika pirmajā pusē mūsu komanda briesmas sāncenšiem sarūpēja tikai vienreiz. Soloha uzdevumu augstumos bija arī 23. minūtē, atvairot sitienu no distances.

Mača 27. minūtē, apturot bīstamu mājinieku uzbrukumu, dzelteno kartīti saņēma Artūrs Ļotčikovs, kas viņam liks izlaist valstsvienības nākamo spēli. Četras minūtes vēlāk pēc prasmīgas poļu saspēles noteikumus savā soda laukumā pārkāpa Rihards Ozoliņš, un Adrians Benedičžaks pārliecinoši realizēja tiesneša nozīmēto 11 metru soda sitienu.

Puslaika izskaņā dzelteno kartīti Latvijas izlases sastāvā izpelnījās arī Emīls Birka, kamēr laukumā bija vērojams liels mājinieku pārsvars. Tas izpaudās puslaika pašās beigās, kad īsā laikā poļu pārsvaru nostiprināja Lukašs Bejgers, noslēdzot centrējumu ar sitienu ar galvu, un Kaspers Špivaks, kurš bija pirmais pie Solohas atvairītās bumbas.

Otro puslaiku Latvijas izlase sāka apņēmīgi, drīz vien izdarot arī savu pirmo sitienu pa vārtiem, kad ar aktivitāti izcēlās Daškevičs. Tomēr par spīti tam bumba vēlreiz pabija Latvijas izlases vārtos – meistarīgi soda laukumā nospēlēja Kaspers Kozlovskis. Atbildes uzbrukumā varēja izcelties Emīla Birka, kam sekoja bloķēts Ļotčikova raidījums. Drīz pēc tam laukumā nāca Zelenkovs, Kaspars Kokins un Edgars Ivanovs, kuram šī bija debija Latvijas U-21 izlasē.

Cīņas 63. minūtē ar prasmīgu sitienu savus otros vārtus guva Špivaks, bet nedaudz vēlāk skaistā lēcienā savu komandu pēc meistarīga Kozlovska sitiena no gaisa glāba Soloha. Piecpadsmit minūtes pirms mača beigām pie spēļu prakses izlasē tika Deniss Meļņiks un Niks Dusalijevs, palīdzot Latvijas izlasei atlikušajā laikā vairākās sarežģītās situācijās savus vārtus nosargāt.

Sešās spēlēs Latvijas izlase tikusi pie trim punktiem, savā grupā ieņemot piekto vietu. Poļi ar 13 punktiem ir otrajā pozīcijā.

Novembra sasaukuma pirmajā spēlē Latvijas izlase pagājušajā nedēļā piedzīvoja sāpīgu zaudējumu Ungārijā (0:1), savukārt Polija izcēlās ar Vācijas sagraušanu (4:0). Septembrī Jelgavā abu izlašu savstarpējā cīņā Polija bija pārāka ar 2:0, abus vārtus gūstot otrajā puslaikā.

Turnīra nākamās spēles Latvijas jauniešiem paredzētas nākamā gada martā viesos pret Vāciju un Sanmarīno.

Šis ir otrais U-21 Eiropas čempionāts, kura finālturnīram kvalificēsies 16 komandas. Finālturnīrs notiks Gruzijā un Rumānijā. Kvalifikācijā piedalās 53 Eiropas valstsvienības, sacenšoties par 14 vakantajām vietām finālturnīrā. Tam kvalificēsies visu deviņu grupu uzvarētājas, kā arī labākā otrās vietas īpašniece. Pārējās astoņas 2. vietu ieguvējas play-off stadijā noskaidros vēl četrus finālturnīra dalībniekus.