Latvijas nacionālā izlase sestdien Oslo 2022. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra priekšpēdējā spēlē cīnījās neizšķirti 0:0 (0:0) ar Norvēģiju, kas cīnās par kādu no pirmajām divām vietām apakšgrupā.

Norvēģijai šajā spēlē nepalīdzēja viena no pasaules futbola lielākajām zvaigznēm Ērlings Holanns, kamēr Latvijas komanda šajā sasaukumā ir bez Kristera Tobera, Jāņa Ikaunieka un Pāvela Šteinbora. Sākumsastāvā tika iekļauti gan Vladislavs Gutkovskis, gan Roberts Uldriķis, balsta zonā līdzās Eduardam Emsim spēlēja Mārtiņš Ķigurs, bet labajā spārnā priekšroka tika dota Alvim Jaunzemam. Vārtu drošība tika uzticēta Robertam Ozolam.

Pirmā iespēja spēles piektajā minūtē pēc Uldriķa nomestās bumbas bija Jaunzemam, tomēr bumba pēc rikošeta lidoja gar pašu vārtu stabu. Pirmais vērā ņemamais sitiens pa Ozola sargātajiem vārtiem sekoja 11. minūtē, kad Martins Ēdegors sita pāri. Pāris minūtes vēlāk mājinieki radīja vēl divas saspringtas epizodes soda laukuma tuvumā, vienā no kurām ar milzu atdevi izcēlās Raivis Andris Jurkovskis. Pēcāk pēc viņa centrējuma ar galvu virsū sāncenšu vārtsargam sita Uldriķis.

Mača 22. minūtē brīdinājumu pretiniekiem izprovocēja Ķigurs, bet otrā laukuma galā mazliet garām vārtiem sita Kristiāns Torstvedts. Nākamie draudi Latvijas komandas vārtiem bija 30. minūtē, kur ar pacietīgu un pašaizliedzīgu spēli tie tika likvidēti. Dažas minūtes vēlāk vēl viena iespēja pavērās Uldriķim, kuram sitiens pa vārtiem no ļoti labas pozīcijas nepadevās, bet atbildes uzbrukumā laukuma saimnieki ar tālsitienu lika būt modram Ozolam.

Puslaika beigas aizritēja ar Norvēģijas vienības pārsvaru, un vienā no epizodēm mūsu komandu glāba vārtu stabs, kuru skāra Torstvedta raidītā bumba.

Otrā puslaika pirmais bīstamais moments bija 50. minūtē, kad Ēdegors ar skaitu tālsitienu bija tikai mazliet neprecīzs. Brīdināts vēlāk tika Emsis, kas nozīmē, ka nākamā izlases spēle viņam būs jāizlaiž. Pie Latvijas izlases vārtiem bīstamas epizodes bija pēc Torstvedta un Aleksandra Sērlota sitieniem – pirmajā situācijā glāba Ozols, bet otrajā bumba lidoja vārtiem pāri. Šajā spēles nogrieznī Latvijas izlasei nācās saskarties ar pamatīgu pretinieku spiedienu.

Mača 59. minūtē laukumā devās Vladimirs Kamešs, nomainot Jaunzemu. Sešas minūtes vēlāk lieliski izgājienā darbojās Ozols, kam sekoja Antonija Černomordija spēle uz vārtu līnijas, glābjot komandu no zaudētiem vārtiem. Ozols šajā epizodē, satriecoties ar pretinieku, guva traumu un pārsita uzaci, tomēr bija gatavs spēli turpināt.

Mača 75. minūtē Uldriķa vietā cīņā iesaistījās Igors Tarasovs, kamēr norvēģu spiediens uz Latvijas izlases vārtiem auga ar katru minūti. Bumba Latvijas izlases vārtos nonāca 80. minūtē pēc Mohameda Eljanusi sitiena, tomēr VAR fiksēja aizmugures stāvokli. Pēdējās minūtēs laukumā, nomainot Gutkovski un Ķiguru, nāca Krišs Kārkliņš un Raimonds Krollis, kurš pēc stūra sitiena no labas pozīcijas sita virsū vārtsargam.

Mača kompensācijas laikā, kas ilga astoņas minūtes, komanda vēlreiz glāba Ozols, kamēr Sērlots atkal sita vārtiem pāri.

Abas komandas pirms diviem mēnešiem tikās Rīgā, kad norvēģi bija pārāki ar 2:0. Latvijas izlase Oslo pēdējoreiz viesojās 1999. gadā, toreiz pārsteidzot Eiropu ar 3:1 panākumu. Vārtus guva Mihails Zemļinskis, Andrejs Štolcers un pašreizējais LFF sporta direktors Marians Pahars, bet norvēģu rindās izcēlās pašreizējais viņu izlases galvenais treneris Stole Solbakens.

Ar sešiem punktiem deviņās spēlēs Latvijas izlase grupā ieņem piekto vietu, kurā arī noslēgs turnīru, kamēr norvēģi ar 18 punktiem pašlaik ir otrie, dalot punktu skaitu ar saviem sekotājiem no Turcijas.

Kvalifikācijas turnīru Latvijas izlase noslēgs 16. novembrī Gibraltārā.

FOTO GALERIJA:

LABĀKO EPIZOŽU VIDEO: