Turpinot septembrī iesākot Eiropas U-17 čempionāta kvalifikāciju, Latvijas U-17 jauniešu izlase svētdien Zemgales Olimpiskajā centrā Jelgavā ar 4:1 pārspēja vienaudžus no Lietuvas. Šis rezultāta ļāva saglabāt cerības kvalificēties nākamajai turnīra stadijai jeb Elites kārtai. Lai to izdarītu, Jurģa Pučinska vadītajai komandai pēc nepilna mēneša Gēteborgā jāiegūst vismaz punkts mačā ar Zviedriju.

Pēc sākotnējā kalendāra spēlei ar Lietuvu bija jānotiek septembra beigās, taču pozitīvu "Covid-19" gadījumu dēļ Latvijas izlases nometnē spēles tika pārceltas uz vēlāku laiku. Turnīra pirmajā spēlē mūsu komanda ar 0:1 piekāpās Čehijai, savukārt Lietuva septembrī ar 0:8 kapitulēja Zviedrijas priekšā un ar 0:4 atzina čehu pārākumu.

Lietuva šoreiz atveda diezgan atšķirīgu sastāvu no tā, kāds Latvijā viesojās septembrī. Savukārt Latvijas U-17 izlase lielākoties paļāvās uz tiem pašiem futbolistiem. Sākumsastāvā salīdzinājumā ar spēli pret Čehiju bija tikai viena izmaiņa - Haralda Silagaiļa vietā laukumā devās Linards Liepiņš.

Latvijas U-17 izlases sākumsastāvs. Augšējā rindā no kreisās: Dāvis Viljams Veisbuks, Ivans Patrikejevs, Alans Kangars, Kevins Cēsnieks, Roberts Laurovs, Mārtiņš Lormanis. Apakšējā rindā no kreisās: Ēriks Boroduška, Linards Liepiņš, Emīls Evelons, Reinis Pāls, Artūrs Janovskis.

Spēli aktīvāk iesāka viesi, kuri mača ievaddaļā nedaudz labāk kontrolēja bumbu un ar aktīvu presingu kavēja mūsu komandas uzbrukumu sākšanu. Cīņas sestajā minūtē pēc neveiksmīga rikošeta bumba atrada ceļu Latvijas izlases vārtos. Protokolā kā vārtu autors norādīts mūsu aizsargs Alans Kangars.

Pēc nonākšanas iedzinējos iniciatīva pakāpeniski pārgāja Latvijas izlases pusē, lai gan mājiniekiem regulāri bija problēmas pārvarēt Lietuvas jauno futbolistu presingu. Sevišķi aktīvs bija mūsu komandas zemuzbrucējs Reinis Pāls, kurš bieži vien veidoja teicamus uzbrukumu turpinājumus un regulāri pelnīja mūsu komandai standartsituāciju iespējas. Pēc spēlētām 24 minūtēm lietuvieši tikai ar pārkāpumu savā soda laukumā kavēja Pālu, un 11 metru soda sitienu realizēja mūsu komandas centra aizsargs Alans Kangars.

Latvijas izlasei bija vēl vairākas bīstamas situācijas, tostarp arī pēc standartsituācijām, taču pirmajā puslaikā rezultāts palika nemainīgs - 1:1.

Otrā puslaika vidū A. Kangars ar augstu trajektoriju raidīja bumbu pretinieku soda laukumā. Salīdzinoši vienkāršā situācijā bez papildus traucēkļiem kļūdījās lietvuešu vārtsargs Dovs Elzbergs, izlaizdams bumbu no rokām un ielaižot to vārtos. Un atkal vārtu guvuma autors bija Kangars.

Pēc Latvijas izlases izvirzīšanās vadībā spēles gaita sevišķi nemainījās - Latvija uzbruka vairāk un aktīvāk, savukārt Lietuvas komanda centās iedzelt ar bīstamiem pretuzbrukumiem. Mūsu komandas malējais aizsargs Ivans Patrikejevs 73. minūtē ar precīzu sitienu tālajā vārtu stūrī panāca 3:1. Vēlāk uz maiņu nākušais Dāvis Sedols nokārtoja spēles gala rezultātu.

Ar trim punktiem divās spēlēs Latvija garantēja sev kvalifikācijas miniturnīrā vismaz trešo vietu, bet Lietuva ar nulle punktiem trīs mačos paliks pēdējā vietā. 23. novembrī mūsu komandu gaida izbraukuma spēle Zviedrijā. Atlases turnīra Elites kārtai kvalificēsies grupas pirmo divu vietu ieguvēji, kā arī vēl četras no trešo pozīciju ieguvējām, kurām būs labākie rezultāti mačos pret savas apakšgrupas divām labākajām komandām. Kopumā tiks izspēlēti 13 kvalifikācijas kārtas turnīri. Elites kārtas turnīrā nākamā gada martā sacentīsies 32 izlases, sadalot 15 ceļazīmes uz finālturnīru, kas maijā risināsies Izraēlā.

Šovasar mūsu talantīgākie jaunieši U-17 vecuma grupā pārliecinoši uzvarēja Baltijas kausa izcīņā, ar 2:0 uzveicot Lietuvu un ar 3:1 pārspējot Igauniju.

FOTO GALERIJA: