Latvijas sieviešu izlase otrdien "Daugavas" stadionā Rīgā uzņēma spēcīgo Angliju, piekāpjoties vienai no pasaules vadošajām komandām ar rezultātu 0:10 (0:4). Iegūta liela pieredze cīņā pret daudzām no planētas vadošajām futbolistēm.

Salīdzinot ar Latvijas izlases spēli pagājušajā ceturtdienā pret Ziemeļmaķedoniju, galvenais treneris Romāns Kvačovs laukumā sūtīja identisku sastāvu.

Pirmos pretinieču uzbrukumus un stūra sitienus Latvijas izlase izturēja pārliecinoši, tomēr astotajā minūtē pēc mazliet neveiklas spēles aizsardzībā Anijas Annas Vaivodes vārtus ar spēcīgu sitienu augšējā stūrī ieņēma Ella Anna Tūna. Četras minūtes vēlāk viņa izcēlās vēlreiz, noslēdzot meistarīgu saspēli ar precīzu sitienu no vārtu priekšas. Cīņas 20. minūtē laba uzbrukuma iespēja bija arī Latvijas izlasei, tomēr Karlīnas Miksones piespēle Olgai Ševcovai nebija precīza.

Vairākās bīstamās epizodēs Latvijas izlase pašaizliedzīgā cīņā savus vārtus nosargāja, bet 25. minūtē trīs vārtu pārsvaru panāca Elena Vaita, pēc neveiksmīgas Vaivodes piespēles nokļūstot izgājienā. Puslaika izskaņā izcēlās arī Millija Braita, kura noslēdza centrējumu no soda sitiena, bet Latvijas komandā par sevi lika runāt Vaivode, kura prata atvairīt 11 metru soda sitienu un vēl vienu sekojušo raidījumu pēc tam.

Lieliski vārtos Vaivode darbojās arī otrā puslaika ievadā, tomēr daudzie pretinieču uzbrukumi darīja savu – 55. minūtē piektos vārtus guva Beta Mīda, izmantojot izgājienu no asa leņķa. Vaivode savu vārdu skaļi pateica arī vairākās epizodēs pēc tam, kamēr pārējās izlases futbolistes turpināja pašaizliedzīgu spēli savu vārtu tuvumā, reizēm aizsargājoties ar visām laukuma spēlētājām savā soda laukumā.

Ar sitienu no asa leņķa savus trešos vārtus 68. minūtē guva Tūna, bet uzreiz pēc tam laukumā uz maiņu devās Alise Gaiķe, kurai šāda iespēja tika dota otrajā mačā pēc kārtas. Vēl pēc minūtes par spīti mājinieču izmisīgai cīņai vārtu priekšā izcēlās Reičela Deilija. Cīņas 77. minūtē debiju Latvijas izlasē piedzīvoja Džeina Eglīte, kurai līdzās laukumā izgāja arī Alīna Šilova, bet vēlāk cīņā iesaistījās arī Kristīne Giržda.

Latvijas izlasi spēki mača beigās bija atstājuši, un tā rezultātā īsā laikā izcēlās Deilija, Leā Viljamsone un Džordžija Stenveja, sagādājot Latvijas valstsvienībai pārliecinošāko zaudējumu tās vēsturē.

Latvijas izlase pirms tam pirmajās trīs 2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlēs piekāpās Austrijai, Ziemeļīrijai un Ziemeļmaķedonijai. Visos trīs mačos gan komanda aizvadīja ļoti labus pirmos puslaikus, un nesenākajā spēlē mājās pret Ziemeļmaķedoniju tika uzstādīts Latvijas valstsvienības rekords kvalifikācijas turnīru vēsturē – 11 sitieni pa pretinieku vārtiem.

Tikmēr Anglijas izlases kontā pirms spēles Rīgā bija panākumi pār Ziemeļmaķedoniju, Luksemburgu un Ziemeļīriju ar kopējo vārtu attiecību 22:0. Trīs nesenākajos pasaules un Eiropas meistarsacīkšu finālturnīros komanda allaž bijusi labāko četriniekā.

Arī nākamā Latvijas izlases spēle kvalifikācijas turnīrā būs pret Angliju – 30. novembrī Donkasterā.

Atlases sacensības ilgs līdz nākamā gada septembrim. Katras grupas uzvarētāja automātiski kvalificēsies finālturnīram, bet otro vietu ieguvējas savā starpā sacentīsies par vēl divām ceļazīmēm uz Austrāliju un Jaunzēlandi. Eiropas konfederācijas zonai šoreiz paredzētas 11 vietas finālturnīrā, kas pirmo reizi vēsturē pulcēs 32 spēcīgākās izlases no visas pasaules.

SPĒLES FOTO GALERIJA: