Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) sadarbībā ar organizāciju "Terre des hommes" uzsākusi bērnu aizsardzības projektu futbolā, lai palīdzētu UEFA biedru asociācijām un citām futbolā ieinteresētajām personām nostiprināt viņu zināšanas un prasmes bērnu tiesību aizsardzības jautājumos.

Latvijas Futbola federācija (LFF) piedāvā iespēju piedalīties bērnu tiesību aizsardzības tematikai veltītos tiešsaistes kursos latviešu valodā.

"Projekta mērķis ir nodrošināt drošu un aizsargātu vidi visiem bērniem, kuri nodarbojas ar futbolu Latvijā. Ikvienam, kurš nodarbojas ar sporta aktivitāšu vadību un bērnu iesaisti, būtu jābūt pamatzināšanām par bērnu tiesību aizsardzību. Katrs varam uzdot sev jautājumu: "Vai es spētu atpazīt draudus bērna drošībai un ziņot par to, vai tomēr izvēlētos pasīvu novērotāja lomu, jo īsti nezinu, kā rīkoties?" Šajā kontekstā LFF kā biedrības mērķis ir nodrošināt aktīvu pozīciju, lai ikviens, kurš ir iesaistīts futbolā, būtu labi informēts un zinātu, kā rīkoties, lai novērstu vardarbību. Ja nepieciešams - iejauktos noteiktās riska situācijās. Labāk ir kļūdīties darot, nekā nedarīt neko," pauž LFF futbola sociālās atbildības menedžere Alise Pētersone, atklājot, ka aktīvi tiek strādāts pie bērnu tiesību aizsardzības palīgmateriālu izstrādes latviešu valodā.

Drošība sportā attiecas uz jebkāda veida profilaksi, kas var pasargāt bērnu no negatīvas un nevēlamas ietekmes - emocionāli, mutiski, fiziski vai seksuāli. Šobrīd LFF strādā pie biedrības bērnu tiesību aizsardzības politikas izstrādes, kas ir nepieciešama, lai nodrošinātu visus iesaistītos ar vajadzīgajām zināšanām un iemaņām bērniem un jauniešiem drošas vides uzturēšanā.

LFF piedāvā apgūt zināšanas sekojošām interesentu grupām, kurām ir pieejami četri interaktīvi kursi (ilgums – līdz vienai stundai:

  • Izpratnes veidošana par bērnu aizsardzību futbolā. Kursā ir izklāstīta aizsardzības koncepcija un kopīgā atbildība, lai futbols būtu bērniem droša vide. Kurss ir ieteicams ikvienam, kurš nodarbojas ar futbolu, tostarp vecākiem, un tiem, kuri interesējas par šo tēmu;
  • Bērnu aizsardzība treneriem. Aptver tādas tēmas kā vardarbības pazīmju atpazīšana, īpašas riska situācijas bērniem futbola vidē un reaģēšanas iespējas uz problēmsituācijām;
  • Bērnu aizsardzība klubu personālam. Kurss ir piemērots visiem darbiniekiem un brīvprātīgajiem, kuri tieši vai netieši strādā ar bērniem futbolā, palīdzot izprast savu aizsardzības lomu - kā var veikt preventīvus pasākumus un ziņot par satraucošām situācijām;
  • Bērnu aizsardzība par bērnu tiesību atbildīgajām personām. Kurss nodrošina padziļinātu apmācību tiem, kuriem nepieciešamas specializētākas zināšanas, piemēram, bērnu aizsardzības kontaktpersonām, kuri risina ar bērnu tiesību aizsardzību saistītas problēmas.

Lai apmeklētu tiešsaistes kursus, jaunajiem lietotājiem jāizveido konts, bet esošajiem - jāpierakstās.

Kursi pieejami arī krievu valodā.

Projektu finansē UEFA saskaņā ar UEFA Futbola un sociālās atbildības programmu un UEFA "HatTrick" programmu.