Par "Atbildīgas spēles" Latvijas kausa trofejas ieguvēju svētdien kļuva RFS komanda, kas finālā Valmierā ar rezultātu 1:0 (1:0) uzvarēja līdzšinējos kausa glabātājus no FK "Liepāja". Pirms tam pie prestižās trofejas RFS komanda bija tikusi 2019. gadā.

Galvaspilsētas pārstāvji, salīdzinot ar komandas ierasto sastāvu ikdienā, laukumā sūtīja mainītu virknējumu, dodot iespēju vairākiem futbolistiem, kuri parasti atrodas rezervē. Savukārt liepājnieku rindās lielākais iztrūkums bija savainotais aizsargs Seidina Keitā.

Spēles ievadā laukumā valdīja līdzvērtīga spēkošanās un agresīvs futbols, bet lielākos draudus pretinieku vārtiem radīja FK "Liepāja". Par spīti tam 14. minūtē rezultātu atklāja rīdzinieki, kuru rindās ar skaistu sitienu no distances izcēlās Lukass Villela. Cīņas 21. minūtē Mihails Hardeičuks neizmantoja lielisku iespēju izlīdzināt rezultātu, kad no pašas vārtu priekšas sita mērķim pāri.

RFS komandai izdevās iegūt teritoriālo pārsvaru un iniciatīvu, kamēr pretiniekiem ilgstoši bija problēmas ar pāreju no aizsardzības uzbrukumā, kur regulāri tika pieļautas kļūdas piespēlēs vai bumbas apstrādē. Pēc vienas no šādām epizodēm labu iespēju sev izkārtoja Marko Regža, taču viņa sisto bumbu tvēra liepājnieku vārtsargs Krišjānis Zviedris. Arī puslaika pēdējās minūtēs epicentrā bija šie paši spēlētāji, liepājniekiem ar Vjačeslava Isajeva pūlēm tomēr izglābjoties no otro vārtu zaudēšanas.

Liepājas futbolisti otro puslaiku sāka apņēmīgi un sev izkārtoja vairākus bīstamus uzbrukumus, liekot spēlē iesaistīties pretinieku vārtsargam Jevgeņijam Nerugalam. Cīņas 56. minūtē viņš pēc soda sitiena izspēles un Milana Mirosavļeva sitiena savu komandu glāba, bet pati spēles gaita un abas komandas kļuva arvien emocionālākas.

Savu komandu Nerugals glāba arī 64. minūtē pēc Jurija Tkačuka raidījuma. Liepājas pārstāvji uz pretinieku vārtiem izveidoja pamatīgu spiedienu, liekot sāncenšiem aizsargāties lieliem spēkiem. Uz maiņu laukumā tika sūtīti vairāki no RFS komandas ierastajiem līderiem, kas ļāva nerimstošo sāncenšu spiedienu veiksmīgi izturēt. Liepājas spēlētāji tika pie ievērojama skaita bīstamu centrējumu un arī sitienu no distances, kuros gan RFS futbolisti izcēlās ar pašaizliedzīgu spēli to bloķēšanā.

RFS komanda turnīra finālā spēlēja otro reizi vēsturē, bet FK "Liepāja" – trešo reizi.

Turnīra fināls Valmierā norisinājās par godu Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijai. Latvijas kausa finālu Valmiera uzņēma pirmoreiz, turklāt šis bija trešais gads pēc kārtas, kad Latvijas kausa fināls notika ārpus galvaspilsētas. Pirms diviem gadiem turnīra izšķirošo spēli uzņēma Jelgava, bet pērn tas norisinājās Ventspilī.

Latvijas kausa izcīņas vēsturē kopš 1936. gada pie prestižās trofejas tikušas 38 dažādas klubu komandas, bet kopš valsts neatkarības atgūšanas kausu virs galvas cēlušas 12 dažādas vienības.

Plašāk par godīgu un atbildīgu spēli gan laukumā, gan ārpus tā uzzini interneta platformā www.speleatbildigi.lv.

FOTO GALERIJA: