Latvijas nacionālā sieviešu izlase ceturtdien 2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlē ar rezultātu 1:4 (1:2) zaudēja Ziemeļmaķedonijai. Šī sieviešu izlasi bija pirmā spēle "Daugavas" stadionā Rīgā.

Latvijas izlases sākumsastāvā, salīdzinot ar cikla pirmajiem mačiem septembrī, bija viena izmaiņa – cīņu laukumā no pirmajām minūtēm sāka Tatjana Baličeva.

Spēles ievadā pie iniciatīvas tika viesu komanda, kas devītajā minūtē prata atklāt rezultātu – Eniju Annu Vaivodi ar spēcīgu sitienu no soda laukuma robežas pārspēja Gentjana Roči. Latvijas izlasei šajā laikā izdevās viens bīstams uzbrukums, kurā gan Viktorija Zaičikova netika pie iespējas sist pa vārtiem. Mazliet vēlāk viņai pavērās vēl labākas iespējas, tomēr vienā situācijā raidījums pa vārtiem tika bloķēts, bet otrā vietā bija sāncenšu vārtsardze. Kopumā komanda uz ielaistajiem vārtiem reaģēja labi un prata pārvirzīt spēli tuvāk pretinieču soda laukumam. Vairākās epizodēs uzmanības centrā uzbrukumu noslēdzošajās fāzēs bija Olga Ševcova.

Par spīti Latvijas izlases pārsvaram mača 28. minūtē spēlē iesaistās vējš, pateicoties kuram Nataša Andonova uzreiz no stūra sitiena panāca 2:0 viesu komandas labā. Jau divas minūtes vēlāk vienus vārtus atguva Olga Ševcova, kura pēc Baličevas sitiena ar galvu un vārtsardzes atvairītās bumbas soda laukumā izrādījās visātrākā. Ševcova vēl pēc pāris minūtēm guva vēl vienus vārtus, tomēr tie netika ieskaitīti. Pašās puslaika beigās iespēja izcelties bija arī Baličevai.

Pašā otrā puslaika ievadā lielisku iespēju panākt neizšķirtu neizmantoja Ševcova, kam 51. minūtē sekoja pretinieču trešie gūtie vārti – pēc stūra sitiena acīgākā izrādījās Ulza Maksuti. Pēc šī pavērsiena Latvijas komandas spēle pajuka, kā rezultātā iespējas pretinieču vārtu tuvumā vairs tik regulāri neveidojās. Vienā no situācijām savu komandu izgājienā glāba Vaivode, bet 63. minūtē pēc Sandras Voitānes pārkāpuma Andonova realizēja uz Latvijas komandas vārtiem nozīmēto 11 metru soda sitienu.

Cīņas beigu daļā laukumā devās Alise Gaiķe un Alīna Šilova – pirmajai šī bija ceturtā spēle izlases kreklā, bet Šilova pie iespējas tika otro reizi karjerā un pirmoreiz kopš 2019. gada aprīļa. Latvijas izlase centās spēlēt aktīvi un meklēt iespējas uzbrukumā, nekautrējoties arī no vairākiem tālsitieniem. Spēles iznākumu gan tas nemainīja, lai arī jāizceļ, ka tik lielu sitienu skaitu (11) kvalifikācijas turnīru spēlēs Latvijas izlase līdz šim nebija izdarījusi. Cīņas pēdējā minūtē iespēju iziet laukumā ieguva arī Nikola Brahmane, kurai otrais mačs valstsvienībā.

Septembrī Latvijas izlase kvalifikācijas cikla pirmajās divās spēlēs zaudēja Austrijai mājās Liepājā (1:8) un Ziemeļīrijai izbraukumā (0:4). Arī Ziemeļmaķedonijas kontā bija divi zaudējumi – 0:8 viesos pret Angliju un 0:6 mājās pret Austriju.

Pasaules rangā Latvijas sieviešu izlase ieņem 102. vietu, bet Ziemeļmaķedonija atrodas 131. pozīcijā.

Arī nākamo turnīra spēli Latvijas izlase aizvadīs "Daugavas" stadionā, kad 26. oktobrī pretiniekos būs spēcīgā Anglija. Saskaņā ar valstī izsludinātajiem ierobežojumiem Covid-19 infekcijas ierobežošanai arī šī spēle notiks bez līdzjutēju klātbūtnes.

Atlases sacensības ilgs līdz nākamā gada septembrim. Katras grupas uzvarētāja automātiski kvalificēsies finālturnīram, bet otro vietu ieguvējas savā starpā sacentīsies par vēl divām ceļazīmēm uz Austrāliju un Jaunzēlandi. Eiropas konfederācijas zonai šoreiz paredzētas 11 vietas finālturnīrā, kas pirmo reizi vēsturē pulcēs 32 spēcīgākās izlases no visas pasaules.

FOTO GALERIJA: