Saistībā ar trešdien Ministru kabinetā (MK) apstiprinātajiem grozījumiem 9. oktobra rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", sākot no 21. oktobra ir spēkā virkne izmaiņu, kas skar sporta treniņu un sacensību organizēšanu.

Saskaņā ar izsludinātajiem ierobežojumiem periodā līdz 14. novembrim būs iespējama tikai izlašu un augstāko līgu spēļu norise (bez līdzjutēju klātbūtnes un ar īpašiem noteikumiem). Savukārt zemāko līgu norise šajā periodā nav atļauta.

Izrietošos jautājumus, kas skar Latvijas futbola zemāko līgu sezonas izskaņu, vēlāk šonedēļ skatīs LFF valde.

IEROBEŽOJUMI SPORTA JOMĀ:

Sporta jomā līdz 14. novembrim ir atceltas visas sporta sacensības, kā arī visi sporta treniņi klātienē amatieriem visās vecuma grupās, kā arī interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu ietvaros, paredzot tikai atsevišķus izņēmumus pieaugušo izlašu un citu augsta līmeņa sportistu dalībai sporta treniņos un sacensībās. Vienlaikus arī turpmāk netiek ierobežotas individuālas fiziskās aktivitātes veselības saglabāšanai un uzlabošanai, ja tās norisinās ārtelpās un bez trenera.

Šajā laikā drīkstēs norisināties tikai starptautisko sporta federāciju sporta sacensību kalendārā iekļautās sporta sacensības pieaugušo izlašu sportistiem (komandu sporta spēlēs – arī junioru izlašu sportistiem vecumā no 16 gadiem), kā arī komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu sporta sacensības, kurās piedalās tikai profesionāli sportisti (ar to saprotot personas, kuras uz darba līguma pamata un par nolīgto samaksu gatavojas sporta sacensībām un piedalās tajās), turklāt visām šīm sacensībām jānorisinās bez skatītājiem.

Visām starptautiska līmeņa sacensībām jānorisinās t.s. "burbuļa formātā", kas paredz visu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu pilnīgu nošķiršanu no pārklāšanās ar sacensību organizēšanā un norisē neiesaistītām personām (tai skaitā, paredzot uzturēšanos viesnīcā), regulāru visu personu (arī personu ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu) Covid-19 testēšanu, kā arī citu sacensību drošības protokolā Covid-19 infekcijas izplatības novēršanai noteikto prasību izpildi. Prasība ievērot "burbuļa formātu" ir attiecināma arī uz Latvijas sportistiem, kā arī ikvienu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu no Latvijas. Atļauto sporta sacensību saraksts tiks publicēts IZM tīmekļvietnē.

Sporta treniņprocesu varēs turpināt Latvijas pieaugušo izlases (komandu sporta spēlēs – arī junioru izlašu sportistu vecumā no 16 gadiem), Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportisti, kā arī komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu profesionāli sportisti (ar darba līgumiem par atlīdzību), ja šie treniņi norisināsies epidemioloģiski drošā vidē. Varēs norisināties arī pieaugušo izlašu (tai skaitā ārvalstu) sportistu oficiālie treniņi, kas saistīti ar gatavošanos dalībai 2022. gada Ziemas Olimpiskajās spēlēs. Attiecībā uz epidemioloģiskās drošības režīmu treniņos, kuros piedalās komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu profesionālie sportisti, ir piemērojamas Ministru kabineta rīkojumā paredzētās normas par to darbinieku testēšanu, kuri ir uzsākuši vakcināciju pret Covid-19, bet vēl nav to pabeiguši (attiecīgi vēl nav ieguvuši derīgu vakcinācijas sertifikātu).