Latvijas U-21 izlase 7. oktobrī "Skonto" stadionā aizvadīja savu trešo spēli 2023. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, tiekoties ar vienaudžiem no Sanmarīno. Laukuma saimnieki svinēja uzvaru ar rezultātu 2:0 (1:0), kas bija komandas pirmais panākums šajā atlases ciklā, kā arī pirmā Latvijas U-21 izlases uzvara kvalifikācijas turnīros kopš 2016. gada oktobra.

Salīdzinot ar cikla pirmajām divām spēlēm, Latvijas izlases sākumsastāvā bija divas izmaiņas – laukumā devās gan iepriekš nacionālajai izlasei piesaistītais Renārs Varslavāns, gan Norvēģijā spēlējošais Eduards Daškevičs. Abiem šī bija pirmā reize, izejot laukumā Latvijas U-21 izlases sākumsastāvā.

Jau pirmajā minūtē bumba pēc Normunda Uldriķa sitiena skāra pretinieku vārtu pārliktni, bet nedaudz vēlāk viesus pēc Varslavāna sitiena glāba vārtsargs. Latvijas izlase regulāri tika pie iespējām bumbu bīstami centrēt soda laukumā, savukārt savā laukuma pusē vairākās epizodēs tika pieļautas kļūdas saspēlē. Pirmā puslaika turpinājumā labas iespējas neizmantoja Rolands Bočs un Daškevičs, kurš izcēlās ar lielu aktivitāti. Rezultātu mūsu komandai izdevās atklāt 22. minūtē, kad Bočs ar spēcīgu sitienu vārtu stūrī noslēdza uzbrukumu ar ātru pāreju no aizsardzības. Rolandam pirmie vārti Latvijas U-21 izlases sastāvā.

Iespējas pārspēt pretinieku vārtsargu pirmā puslaika turpinājumā bija Bočam un Daškevičam, bet pēc Iļjas Korotkova sitieniem burzmā vārtu priekšā Sanmarīno futbolistus glāba veiksme. Bīstams sitiens no distances reizi izdevās arī viesiem, kuri pie iespējas tika pēc mūsu komandas paviršas spēles aizsardzībā.

Arī otro puslaiku Latvijas izlase sāka ar ofensīvu, vairākiem bīstamiem centrējumiem soda laukumā un pretinieku vārtu apdraudējumiem, tomēr sāncenši rezultātu nosargāja. Uzbrukumu veidošanā un bumbas kontrolēšanā liels traucēklis bija tehniskās kļūdas. Pusstundu pirms spēles beigām laukumu pameta Bočs un Daškevičs, kuru vietā cīņā iesaistījās Raivis Ķiršs un Bogdans Samoilovs, bet mazliet vēlāk Rūdolfs Zeņģis nomainīja savainojumu guvušo Varslavānu.

Spēles beigu daļā Latvijas izlase turpināja aktīvi uzbrukt, tomēr allaž pievīla izpildījums to noslēgumā – sitienā, piespēlē vai bumbas apstrādē. Savu komandu panāca 78. minūtē, kad Kristers Lūsiņš izskrēja pret vārtsargu un spēcīgi sita no distances, gūstot Latvijas U-21 izlases simtos vārtus Eiropas čempionātu kvalifikācijas turnīros.

Mača beigās debiju Latvijas U-21 izlasē piedzīvoja Deniss Meļņiks. Tāpat laukumā devās Dmitrijs Zelenkovs, kuram izgājienā bija lieliska iespēja gūt vārtus. Cīņas izskaņu laukuma saimnieki aizvadīja pārliecinoši, rezultātam nemainoties.

Kvalifikācijas turnīru Latvijas izlase septembrī sāka ar zaudējumiem savā laukumā pret grupas favorītiem Vāciju (1:3) un Poliju (0:2), savukārt Sanmarīno futbolistiem bagāžā bija zaudējumi Vācijai (0:6) un Ungārijai (0:4).

Nākamo turnīra spēli Latvijas izlase aizvadīs jau 12. oktobrī izbraukumā pret Izraēlu.

No sākotnēji izsauktā kandidātu loka dažādu iemeslu dēļ komandai šajā nometnē nevar palīdzēt Aleksejs Kudeļkins, Artūrs Ļotčikovs un Niks Dusalijevs, bet uz nacionālo izlasi tika izsaukts Daniels Ontužāns. Sastāvu nometnes laikā papildināja Edgars Ivanovs un Klāvs Kramēns.

Šis ir otrais U-21 Eiropas čempionāts, kura finālturnīram kvalificēsies 16 komandas. Finālturnīrs notiks Gruzijā un Rumānijā. Kvalifikācijā piedalās 53 Eiropas valstsvienības, sacenšoties par 14 vakantajām vietām finālturnīrā. Tam kvalificēsies visu deviņu grupu uzvarētājas, kā arī labākā otrās vietas īpašniece. Pārējās astoņas 2. vietu ieguvējas play-off stadijā noskaidros vēl četrus finālturnīra dalībniekus.

FOTO GALERIJA: