Latvijas U-17 jauniešu izlase ceturtdien Jelgavā pirmajā 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas kārtas turnīra spēlē piedzīvoja sāpīgu zaudējumu pret vienaudžiem no Čehijas ar 0:1 (0:1).

Latvijas izlase spēles sākumā izcēlās ar aktīvu un augstu presingu. Pirmajās 15 minūtēs tas ļāva tikt pie viena stūra sitiena, bet mājinieku vārtsargam Dāvim Viljamam Veisbukam spēlē arīdzan bija jāiesaistās tikai vienreiz. Pie bīstamiem stūra sitieniem Latvijas komanda tika arī turpinājumā, pēc viena no kuriem garām vārtiem no tālienes sita Ēriks Boroduška. Bīstamākā epizode pie laukuma saimnieku vārtiem radās 27. minūtē, kad pāri vārtiem no tuvas distances sita Jans Burjans.

Neveiksmīga Latvijas izlasei izvērtās 32. minūte, kad pēc vairākiem nesekmīgiem mēģinājumiem izraidīt bumbu no soda laukuma un Veisbuka atvairītās bumbas sev priekšā vārtus guva Jirži Remiāšs. Lai arī čehi reti tika pie iespējām apdraudēt pretinieku vārtus, Latvijas jauniešiem pašiem uzbrukumu veidošana pirmajā puslaikā nepadevās. Labāko iespēju puslaika pēdējās sekundēs neizmantoja Haralds Silagailis.

Otrā puslaika sākumā aktīvāki un bīstamāki bija čehi, tomēr pamazām Latvijas komandai izdevās tikt pie bumbas kontroles un izveidot pāris labas saspēles. Pēc vienas no tām bīstami pa vārtiem sita Emīls Evelons, taču vietā bija sāncenšu vārtsargs. Arī otrajā puslaikā mājinieki gana bieži tika pie iespējām izpildīt standartsituācijas un tādējādi cerēt uz gūtiem vārtiem, kamēr pie pašu vārtiem saspringtas epizodes radās reti. Pēc viena no stūra sitieniem lieliska iespēja izcelties bija Silagailim, tomēr viņa raidījumam no vārtu priekšas pietrūka spēka.

Sākoties mača pēdējām 20 minūtēm, labu izrāvienu uz vārtiem neizmantoja Evelons un Silagailis. Latvijas izlases uzbrukumi palika arvien uzstājīgāki un izdomas bagātāki, tomēr pietrūka izlēmīgas darbības noslēdzošajās to fāzēs. Galvenais treneris Jurģis Pučinsks pirmās spēlētāju maiņas izdarīja desmit minūtes pirms mača beigām, un īsi pēc tam laba iespēja izcelties bija Reinim Pālam, kura sitiens tika bloķēts. Mača 88. minūtē izlīdzināt rezultātu varēja Ivans Patrikejevs, kuram teicamā pozīcijā pietrūka pavisam maz sitiena veikšanai.

Citā pirmās kārtas spēlē Rīgā ceturtdien Zviedrija ar 8:0 sagrāva Lietuvu.

Nākamās kārtas spēles notiks 26. septembrī – 13:00 Jāņa Skredeļa stadionā Čehija tiksies ar Lietuvu, bet 16:00 Zemgales Olimpiskajā centrā Latvija spēkosies ar Zviedriju. Noslēdzošās kārtas mači paredzēti 29. septembrī.

Atlases turnīra Elites kārtai kvalificēsies grupas pirmo divu vietu ieguvēji, kā arī vēl četras no trešo pozīciju ieguvējām, kurām būs labākie rezultāti mačos pret savas apakšgrupas divām labākajām komandām. Kopumā līdz novembra sākumam tiks izspēlēti 13 kvalifikācijas kārtas turnīri.

Elites kārtas turnīrā nākamā gada martā sacentīsies 32 izlases, sadalot 15 ceļazīmes uz finālturnīru, kas maijā risināsies Izraēlā.

FOTO GALERIJA: