Pagājušajā nedēļā Latvija uzņēma nozīmīgu UEFA līmeņa praktisko semināru vārtsargu treneriem "UEFA Goalkeeper A licence - Instructors workshop", kurā piedalījās speciālisti no astoņām valstīm. Šajā kursā vārtsargu treneri tiek apmācīti kļūt par vārtsargu instruktoriem. Tas pēc kursa beigām sniegs viņiem iespējas savā valstī organizēt pirmo "UEFA Goalkeeper A licence" kategorijas kursu vārtsargu treneriem.

 Semināra video apskats un intervijas

Seminārā piedalījās speciālisti no Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Krievijas, Latvijas, Moldovas un Ukrainas. Katra valsts tiek pārstāvēta ar trim vadošajiem vārtsargu treneriem un nacionālās futbola federācijas Izglītības daļas vadītājiem. Kurss norisinās četros moduļos pa četrām dienām katrā, bet katrs modulis norisinās citā valstī. Pirmais modulis tika aizvadīts Moldovā, otro uzņēma Krievija, bet tas norisinājās Turcijā, savukārt trešais modulis norisinājās Latvijā. Noslēgumā ceturto moduli uzņems Baltkrievija.

Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis: Šo semināru uzņēmām ar vislielāko prieku, jo zinām, cik vārtsargs jebkurā komandā ir svarīgs spēlētājs, līdz ar to arī zinoši treneri mums ir ļoti nepieciešami. UEFA šis kurss ir ļoti svarīgs, jo tas treneriem sniedz lielisku pieredzi un paver citādāku redzesloku uz savu darbu.

Izceļams, ka Jānis Mežeckis ilgstoši darbojies UEFA Attīstības un tehniskās palīdzības komitejā, kas tieši strādā arī pie šādu apmācības programmu plānošanas un pilnveidošanas.

UEFA Futbola izglītības pakalpojumu daļas vadītājs Frank K. Ludolph: Ilgus gadus UEFA paspārnē esmu strādājis kopā ar Jāni Mežecki un tāpēc zinu, cik lieliski viņš pārzina šo projektu un cik daudz ieguldījis tā attīstībā. Prieks, ka Latvija vēlējās mūs uzņemt un tādējādi sniedza savu artavu reģiona vārtsargu treneru instruktoru attīstībā.

Semināra ietvaros dalībnieki aizvadīja virkni teorētisko un praktisko nodarbību, veidoja savas treniņu koncepcijas un analizēja kolēģu darbu. Praktisko iemaņu pilnveidošana un pieredzes apmaiņa norisinājās gan no vārtsargu treneru, gan vārtsargu treneru instruktoru redzespunkta.

UEFA vārtsargu eksperts Packie Bonner: Latvijā iepriekšējo reizi biju 1994. gadā kā spēlētājs. Tagad šeit redzu lielas pārmaiņas daudzās jomās. Tieši tāpat nemainīgi progresē un attīstās arī futbola vārtsarga pozīcija, kas pēdējos gados piedzīvo lielas izmaiņas. Šis kurss palīdz speciālistiem būt lietas kursā par visu aktuālo.

Latviju kā delegāti seminārā pārstāvēja Artūrs Biezais (LFF Izglītības daļas speciālists; FS METTA vārtsargu treneris), Aleksandrs Proskurņins (vārtsargu treneris U-21, U-19 un U-17 līmenī), Andrejs Piedels (vārtsargu treneris FK Jelgava un Latvijas nacionālajā vīriešu izlasē) un Jurijs Andrejevs (LFF Izglītības daļas vadītājs).


Latvijas Futbola federācija