Latvijas nacionālā sieviešu izlase 21. septembrī Belfāstā savā otrajā 2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlē ar rezultātu 0:4 (0:0) piekāpās Ziemeļīrijai. Līdzīgi kā piektdienas mačā Liepājā pret Austriju, pēc veiksmīga pirmā puslaika otrajā izpaudās pretinieču komandas pārspēks.

Ziemeļīrija ir nākamajā gadā gaidāmā Eiropas čempionāta finālturnīra dalībniece. Eiropas vai pasaules meistarsacīkšu finālturnīram šī komanda kvalificējusies pirmoreiz vēsturē.

Latvijas izlases galvenais treneris Romāns Kvačovs šajā spēlē laukumā sūtīja identisku sastāvu tam, kāds piektdien Liepājā uzsāka maču pret Austriju.

Lai arī, kā to varēja paredzēt, laukuma saimniecēm piederēja ievērojams teritoriālais pārsvars, spēles ievadā Latvijas komanda aizsardzībā darbojās precīzi un visas pretinieču radītās briesmas likvidēja. Latvietes centās atbildēt ar sev raksturīgajiem pretuzbrukumiem pa laukuma malām, bet cīņā par bumbu piekopa aktīvu presingu un spēka spēli. Vienā no šādiem pretuzbrukumiem lieliska iespēja atklāt spēles rezultātu bija Olgai Ševcovai, tomēr vietā bija Ziemeļīrijas vārtsardze.

Bīstamākās epizodes pie Latvijas izlases vārtiem radās pēc pašu kļūdām, bet uz puslaika beigām mājiniecēm izdevās Latvijas komandas soda laukumā radīt arvien lielāku spriedzi. Daudzās epizodēs Latvijas spēlētājas bija lieliskas izklupienos, bet vienā Enijas Annas Vaivodes sargātos vārtus glāba pārliktnis. Pirmajā puslaikā vārti tā arī netika gūti – Latvijas komanda pretinieču uzbrukumus allaž atšifrēja un spēja sāncenses turēt spriedzē ar saviem prettriecieniem un standartsituācijām.

Diemžēl otrā puslaika ievads Latvijas komandai bija neveiksmīgs, jo jau trešajā tā minūtē pēc pasīvas spēles aizsardzībā vārtus guva Luīze Makdaniela, savukārt minūti vēlāk glābt komandu nācās Vaivodei. Daudz saspringtu epizožu pie viņas sargātajiem vārtiem bija arī turpmākajās minūtēs, kamēr Latvijas vienībai uzbrukumi vairs nevedās. Kvačovs to centās mainīt, laukumā sūtot Tatjanu Baličevu un Annu Mariju Valaku, tomēr 65. minūtē savu panāca laukuma saimnieces, kad vārtus guva kapteine Kirstija Makginesa.

Mača izskaņā Latvijas komanda izrādīja manāmas paguruma pazīmes, tomēr centās to kompensēt ar cīņasspara palīdzību. Tas gan neglāba no precīza Marisas Keleganas sitiena, pēc centrējuma apsteidzot Latvijas izlases aizsardzes, un Reičelas Furnesas realizēta 11 metru soda sitiena, kas tika piešķirts pēc Karlīnas Miksones spēles ar roku savā soda laukumā.

Spēles izskaņā debiju Latvijas izlasē piedzīvoja Nikola Brahmane un Sofija Garanča.

Nākamās spēles Latvijas izlase aizvadīs oktobrī savā laukumā pret Ziemeļmaķedoniju un Angliju.

Katras grupas uzvarētāja automātiski kvalificēsies finālturnīram, bet otro vietu ieguvējas savā starpā sacentīsies par vēl divām ceļazīmēm uz Austrāliju un Jaunzēlandi. Eiropas konfederācijas zonai šoreiz paredzētas 11 vietas finālturnīrā, kas pirmo reizi vēsturē pulcēs 32 spēcīgākās izlases no visas pasaules.