Svētdien, 19. septembrī, tika aizvadīts "Atbildīgas spēles" Latvijas kausa pusfināls. Dienas pirmajā spēlē pašreizējais trofejas sargātājs FK "Liepāja" savu skatītāju priekšā ar 2:0 uzveica "Valmiera FC", bet otrajā spēlē Rīgas derbijā RFS papildlaikā ar 3:1 pārspēja "Riga FC".

Pusfināla pirmajā duelī izloze kopā saveda komandas ar bagātīgu savstarpējo spēļu pieredzi. FK "Liepāja" pusfināla maču sagaidīja kā trofejas glabātāja, kas pie uzvaras turnīrā tika arī 2017. gadā. Savukārt "Valmiera FC", iekļūstot pusfinālā, atkārtojusi savu labāko rezultātu turnīrā. Šāds duelis pusfinālā bija arī pērn, kad valmierieši piekāpās liepājniekiem ar 0:2.

Vēsture atkārtojās - arī šoreiz ar identisku rezultātu virsroku guva liepājnieki. Pirmajā puslaikā vārti netika gūti, lai gan pāris reižu valmierieši tika pie bīstamiem uzbrukumiem, it sevišķi pēc aktīva presinga pretinieku laukuma pusē, izprovocējot mājinieku aizsargus uz kļūdām, kas gan palika nesodītas. Otrā puslaika sākumā liepājnieku centra aizsargs Marko Simičs bija izveicīgākais pretinieku soda laukumā pēc stūra sitiena. Melnkalnietis raidīja bumbu Riharda Matrevica sargātajos vārtos. Nonākšana iedzinējos lika Vidzemes komandai aktīvāk meklēt laimi uzbrukumā, un mājinieku pēdējās robežas sargātājam Krišjānim Zviedrim visu laiku bija jābūt modram. Darbojoties riska režīmā, "Valmiera FC" pēc priekšā zaudētas bumbas saņēma bīstamu pretuzbrukumu uz saviem vārtiem. Mārtiņš Ķigurs ar bumbu veica reidu pāri pusei laukumam, ar dažām māņkustībām samulsināja divus trīs valmieriešus un ar juveliera precizitāti ieripināja bumbu vārtu tālajā stūrī - 2:0.

Otrā pusfināla mačā līdzjutējus gaidīja Latvijas klubu futbola jauno laiku klasika - Rīgas derbijs. RFS komanda kausa izcīņas pusfināla posmu sasniegusi jau sesto reizi pēc kārtas. Līdz šim vienīgo reizi tā trofeju ieguvusi 2019. gadā. Savukārt "Riga FC" bija iekļuvusi trīs turnīra finālos pēc kārtas, 2018. gadā arī izcīnot savu pirmo kausa titulu, tomēr iepriekšējās divās sezonās allaž kāju priekšā pielikuši tieši RFS futbolisti – pusfinālā pirms diviem gadiem un ceturtdaļfinālā pirms gada.

RFS sākumsastāvā komandas galvenais treneris Viktors Morozs veica astoņas izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējo spēli nacionālajā čempionātā. RFS sākumsastāvu svētdienas mačā nomināli varētu dēvēt par rotācijas sastāvu, taču laukumā notiekošais par to neliecināja. Pie iespējas tikušie futbolisti bija gan motivēti, gan pietiekami meistarīgi. Pirmajā puslaikā tieši "Riga FC" aizsardzībai bija vairāk darba, un Roberts Ozols pāris reižu glāba savu komandu no vārtu zaudējuma.

Līdzīgi kā pusfināla pirmajā duelī, arī šajā spēlē "rezultāta ledu" sakustināja viens stūra sitiens otrā puslaikā. 63. minūtē "Riga FC" labā vārtus guva Huans Kamilo Saizs. Taču RFS futbolistiem izdevās panākt izlīdzinājumu jau desmit minūtes vēlāk, kad Tomašs Šimkovičs sev ērti pienākušu bumbu ar kreiso kāju raidīja vārtu tālajā "devītniekā", panākdams 1:1. Tam pašam Šimkovičam pamatlaika izskaņā bija arī iespēja ar brīvsitienu no izcilas pozīcijas izraut komandai uzvaru, taču vietā bija "Riga FC" spēlētāju mūris, kas spēcīgo sitienu bloķēja.

Uzvarētāja noskaidrošanai bija nepieciešams papildlaiks. Papildlaika otrajā puslaikā RFS jaunpienācējs Andrejs Iličs guva vārtus. Pēc zaudētiem vārtiem "Riga FC" palika vēl arī skaitliskā mazākumā, jo par strīdēšanos ar tiesnesi otro dzelteno kartīti saņēma Nedeļko Piščevičs. "Riga FC" bija spiesti mesties uz priekšu, un tas pavēra lielākus robus pašu aizsardzībā. Kevins Frīzenbihlers vienā no tādiem pretuzbrukumiem izšķirošo sitienu uzticēja Leo Strumijam, kurš savu iespēju neizmantoja, bet pāris minūtes vēlāk Frīzenbihlers pats panāca 3:1 RFS labā.

Par godu Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijai Valmierā šīgada turnīra fināls 24. oktobrī norisināsies šajā Vidzemes pilsētā. Latvijas kausa finālu Valmiera uzņems pirmoreiz.

Latvijas kausa izcīņas vēsturē kopš 1936. gada pie prestižās trofejas tikušas 38 dažādas klubu komandas, bet kopš valsts neatkarības atgūšanas kausu virs galvas cēlušas 12 dažādas vienības.

Foto:
Aiga Veisa, FK "Liepāja"