Kopš vasaras vidus spēles notiek arī "Evelatus" Jaunatnes futbola čempionātā. Pēc divarpus mēnešiem intensīvā spēļu režīmā vairumā grupu aizvadīta jau vairāk nekā puse maču, un pirms čempionāta izšķirošā rudens posma ir vērts apskatīties, kuras komandas ko iespējušas un ko gaidīt rudenī.

U-18

Jaunatnes čempionāta vecākajā Elites grupā aizvadītas septiņas no 11 kārtām (daļai komandu 7. kārtas spēles notiks raksta publicēšanas dienas vakarā) jeb vairāk nekā puse čempionāta. Turnīra tabulas galvgalī ar nevainojamu bilanci iekārtojusies FS "Jelgava" (21 punkts septiņās spēlēs), viņiem seko BFC "Daugavpils" jaunā maiņa (16 punkti 6 spēlēs) un Liepājas FS (13/6). Nākamnedēļ, 22. septembrī, Jelgavā notiks līderu duelis. Iznākums tajā spēlē var vai nu iedot jelgavniekiem vienā rokā kausu, vai arī no jauna uzšķilt titula intrigas dzirksti. 

Čempionāta snaiperu sarakstā gan dominē Rīgas klubu pārstāvji. RFS jaunais futbolists Aļgirds Gražis izcēlies ar astoņiem vārtu guvumiem, bet "Riga FC Academy" rindās pa septiņiem vārtiem guvuši Arturs Krancmanis un Artūrs Ostapenko.

Meistarības grupas Rietumu zonā dominē AFA "Olaine", kas visās septiņās spēlēs svinējusi pārliecinošas uzvaras, ieguvusi 21 punktu un izdarīja to ar vārtu starpību 60-6. Sevišķi jāizceļ Georgijs Sačkovs, kurš pretinieku vārtsargus sarūgtinājis 16 reižu. Tikmēr Austrumu zonā vērojama līdzvērtīgāka cīņa - "Valmiera FC"/BSS 25 punkti 9 spēlēs, bet RFS Akadēmijai 22 punkti 8 mačos. Rūdolfs Muižnieks valmieriešu rindās izcēlies ar 13 vārtiem.

U-16

Šajā vecuma kategorijā pārliecinoši dominē Rīgas un Pierīgas komandas, kas aizņem tabulas pirmo četrinieku. No 18 spēļu kārtām aizvadītas jau 12 jeb divas trešdaļas spēļu. Visvairāk punktu tiktāl iekrājuši JFC "Riga" jaunie futbolisti (24 punkti 10 spēlēs), viņiem seko bez zaudējumiem spēlējošā Babītes SK (23/9), kā arī FS "Metta" (17/10) un RFS (16/10). Piektajā vietā ar 13 punktiem deviņos mačos ir BFC "Daugavpils" jaunā maiņa, kas ceturtdienas vakarā spēlēs ar "Mettu" un var izjaukt Rīgas klubu dominanci. Interesanti, ka U-18 čempionāta līderi jelgavnieki divus gadus jaunāku puišu konkurencē ir pēdējā vietā un pagaidām bez uzvarām. Te gan jāpiebilst, ka daži 2005. gada dzimušie futbolisti Jelgavas klubā U-18 vecuma grupā aizvadījuši vairāk spēļu nekā U-16.

Čempionātā ir novērojama līdzvērtīga vārtu gūšanas pienākumu sadale. Rezultatīvāko spēlētāju saraksta galvgalī ir septiņi futbolisti no četriem klubiem ar sešiem vārtu guvumiem.

Meistarības grupā bez zaudējumiem spēlē "Valmiera FC"/BSS (25 punkti 9 spēlēs). Rihards Vītols šīs komandas rindās guvis desmit vārtu. Ar 16 punktiem seko LBF JFK "Daugava", "Riga FC Academy" un FS "Nikars" komandas.

Attīstības grupā "uguņo" talsinieks Edgars Zaļupe - viņš ar 19 vārtiem desmit mačos kaldinājis savas komandas Talsu NSS/FK "Laidze" atrašanos otrajā vietā, tiesa, astoņu punktu deficīts pret līderiem FS "Metta-2" ir ievērojams, un to dzēst atlikušajās spēlēs būs grūti. Izredzes ir "Futbola Parks Academy" komandai, kas septiņās spēlēs tikusi pie 17 punktiem.

U-18 un U-16 Elites grupas spēļu apskati

U-15

U-15 vecuma Elites grupā visas komandas vismaz pa reizei ir piedzīvojušas zaudējuma rūgtumu. Te čempionāts ir vēl tikai pusē, jo no 18 kārtām komandas aizvadījušas pa deviņām līdz desmit spēlēm. Pagaidām vislabāk sekmējies JDFS "Alberts" jaunajai maiņai, kas deviņos mačos iekrājusi 22 punktus. Tikai par punktu mazāk desmit mačos ir BFC "Daugavpils" futbolistiem, bet FS "Metta" septiņās spēlēs tikusi pie 18 punktiem. Šī trijotne ir manāmi atrāvusies no nākamās grupas komandu, kurām deviņās un desmit spēlēs ir no 12 līdz 13 punktiem.

Čempionāta labāko snaiperu pulkā jāizceļ divi "Academ FC" komandas pārstāvji - Daniels Radzenieks un Kirils Artjomovs guvuši attiecīgi deviņus un septiņus vārtus. Visa viņu komanda pretinieku vārtsargus pārspējusi 20 reižu, un 16 no vārtiem ir šo divu spēlētāju rēķinā.

Meistarības grupā dominē "Riga FC Academy", kas desmit spēlēs iekrājusi 27 punktus. Sevišķi jāizceļ Arams Bagdasarjans, kurš desmit spēlēs izcēlies ar 18 vārtiem. Marks Pačepko no AFA "Olaine" guvis 15 vārtus, bet viņa komanda ar 12 punktiem tabulā ir tikai ceturtā. Augstākās pozīcijās ir Liepājas FS (19) un FK "Tukums 2000"/TSS (16).

U-14

Arī šajā grupā nav komandu, kas cīnītos bez zaudējumiem. Visām komandām aizvadot pa desmit spēlēm, vislabāk tiktāl klājies FS "Metta" (23 punkti) un Liepājas FS (20). Pa 19 punktiem ir BFC "Daugavpils" un FK "Spartaks"/"Supernova" komandām, nekur tālu nav arī JDFS "Alberts" (17). Piecas komandas tabulā ir ar sešu punktu intervālu, kas nozīmē, ka atlikušajās četrās spēļu kārtās vietu sadalījums var mainīties vairākkārtīgi, un katra spēle var būt svarīga galīgajā vietu sadalījumā.

Roberts Kukulis no "Spartaka" izcēlies ar astoņiem vārtiem, diviem "mettiešiem" - Rūdolfam Kļavinskim un Kristapam Mosānam - ir attiecīgi septiņi un seši precīzi sitieni, seši vārti arī Liepājas FS audzēknim Markam Dambim.

Meistarības A grupā bez zaudējumiem cīnās FS "Jelgava" komanda, kas par trim punktiem apsteidz "Riga FC Academy". Snaiperu sarakstā te jāizceļ rēzeknietis Jegors Poskrjobiševs, kurš guvis 12 no visas komandas 19 vārtiem astoņās spēlēs. Meistarības B grupā visvairāk punktu iekrājusi Liepājas RSS/Grobiņas SC komanda, bet viņu četru punktu handikapu pār tuvākajiem sekotājiem "Valmiera FC"/BSS vērtībā mazina fakts, ka aizvadīts par trim spēlēm vairāk. Valmieriešiem jāizceļ Tomasa Rubņikoviča ieguldījums komandas panākumos - viņš guvis 15 vārtu.

U-13

Viskuplāk pārstāvētā U-13 vecuma grupa ir arī izspēles formāta ziņā sarežģītākā divīzija čempionātā. Elites grupas Austrumu 1. grupā triumfēja FK "Spartaks"/"Supernova" (22 punkti 10 spēlēs), apsteidzot Mārupes SC (19) un Vidzemes FC (17). Austrumu 2. grupā nepārspēti palika BFC "Daugavpils" jaunie futbolisti, kuri uzvarēja visas astoņas spēles un iekrāja 24 punktus. "Riga FC Academy" tika pie 18 punktiem, bet "Rēzekne" - pie 12 punktiem. Rietumu 1. grupā teju nevainojams starts padevās RFS futbolistiem, kuriem 28 punkti desmit mačos. Tuvākie sekotāji Liepājas FS atpalika ievērojami - par 11 punktiem. To lielā mērā sekmēja jau iepriekšējā vecuma grupā pieminētais Marks Dambis, kurš pamanījies izcelties ar 15 vārtiem. Savukārt Rietumu 2. grupā triumfēja FS "Metta", kas astoņos mačos iekrāja 21 punktu un apsteidza FK "Tukums 2000"/TSS un FS "Jelgava" (abām pa 16 punktiem). "Mettiešu" rindās ar rezultativitāti "spridzināja" Kārlis Pūriņš, kam 16 vārti.

U-13 Elites grupas čempionāts turpināsies nākamajā posmā, kurā komandas sacentīsies ar sev spēkos līdzvērtīgiem pretiniekiem. Jau 16. septembrī sāksies cīņas Austrumu grupā par 1. līdz 6. vietu, bet Rietumu zonā par 1. līdz 6. vietu cīņas jau sākušās pirmdien.

Visu Elites, Meistarības un Attīstības grupu rezultātiem seko: