Latvijas U-21 izlase 3. septembrī Jelgavā pret Poliju un 7. septembrī "Daugavas" stadionā Rīgā pret Vāciju uzsāks 2023. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, kurā Latvijas jaunie futbolisti sacenšas vienā grupā arī ar Ungāriju, Izraēlu un Sanmarīno. Valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Basovs uzskata, ka spēlēs pret grupas favorītiem būtiskas būs futbolistu prasmes saglabāt mieru un būt noturīgiem pret stresa situācijām.

Biļetes uz gaidāmajām spēlēm pieejamas ŠEIT. Šajā kvalifikācijas ciklā Latvijas U-21 izlases mājas spēles tiešraidē būs vērojamas LTV7 translācijās.

"Jauns cikls un jauna komanda. Ja skatāmies uz izlozes groziem, mēs savā apakšgrupā esam nomināli piektie un ciklu sākam ar spēlēm pret divām nomināli vadošajām komandām. Vācija, protams, ir visas apakšgrupas galvenā favorīte. Polijas komanda mums ir mazliet pazīstama, jo ar to spēlējām iepriekšējā ciklā. Pieci spēlētāji no iepriekšējā cikla ir izsaukti arī šoreiz, un tie visi jau spēlē augstākajā Polijas līgā. Mūsu uzdevums ir parādīt labu sniegumu un censties uzspiest savu spēli, pareizi nospēlēt aizsardzībā ar labām pārejām uzbrukumā. Mums šajos mačos jābūt stresa noturīgiem," pirms došanās cīņā pauž treneris. "Komandas sastāvs mums galvā jau ir. Protams, ir nianses, jāskatās arī uzbrucēju grupa, sevišķi centra uzbrucējs, bet kopumā sastāvs atklāšanas mačam jau galvā ir. Komanda ir jauna, pagaidām bez izteikta līdera. Pašam būs interesanti redzēt, kurš uzņemsies šo lomu. Šis ir jauns etaps U-21 izlases dzīvē. Pēc tam jau būs redzams, kādu spēli spēsim spēlēt."

"Komandas kapteinis ir izvēlēts – Maksims Toņiševs. Viņam ir trīs asistenti, jo cikls ir diezgan garš, daudz kas var mainīties. Daži spēlētāji, kuri varētu būt U-21 komandā, jau pārstāv nacionālo izlasi – Raimonds Krollis, Kristers Tobers un Renārs Varslavāns. Esmu priecīgs par viņiem. Mūsu visu galvenais uzdevums tomēr ir, lai nacionālā izlase spēlētu pēc iespējas veiksmīgāk. Cenšamies palīdzēt nacionālajai izlasei. Ja ir kāda spēlētāja izsaukums spēlēt augstākajā izlašu līmenī, par to tikai priecājamies," izceļ Basovs. "Daniels Ontužāns netika izsaukts uz nacionāli izlasi, tāpēc ar viņu sakontaktējos un mums izveidojās laba komunikācija. Ņemot vērā viņa meistarību un pieredzi, viņš ir pamatsastāva spēlētājs. Jautājums tikai, vai viņš būs gatavs nospēlēt divus puslaikus. Viņš ļoti labprāt atbrauca uz izlasi. Esmu ar viņu ļoti apmierināts – profesionālis, labi trenējas, bet, protams, tikai spēles rādīs, uz ko viņš šodien ir spējīgs. Ļoti ceram, ka viņš dos lielu pienesumu abos mačos."

"Džošua Velsa dzimtas saknes ir no Latvijas. Viņš pats izrādīja lielu vēlmi sevi parādīt un spēlēt Latvijas izlasē. Skatījos viņa spēļu video ierakstus - interesants spēlētājs aizsardzības zonā, centra aizsargs. Ceru, ka viņš izveidos lielāku konkurenci aizsardzības zonā. Džošua gan vēl ir jauns, tomēr ar labām perspektīvām. Noteikti jādod viņam iespēja. Pašlaik gan nav garantijas, ka līdz spēlei pret Poliju tiks atrisinātas visas formalitātes viņai dalībai mačā, taču vienalga vēlos viņu redzēt komandā,” par pirmoreiz uz kādu no Latvijas jaunatnes izlasēm izsaukto Anglijā spēlējošo Velsu izsakās treneris. "Roberts Veips pašlaik ir bez kluba, bet vēl līdz jūnija vidum viņš spēlēja Itālijā. Pēc tam visu šo laiku trenējās FK "Metta" sastāvā, par ko liels paldies klubam. Šobrīd viņš ir labā formā. Es zinu viņa plusus un mīnusus - ir spēks, ir ātrums, spēlētājs ar raksturu. Man bija komunikācija arī ar Vācijā spēlējošo Čebrailu Makrecki, taču viņš nav devis apstiprinošu atbildi par spēlēšanu Latvijas U-21 izlasē. Redzēsim, kas un kā būs nākotnē."

"Eduardam Daškevičam, Dāvim Cucuram, Edgaram Ivanovam un Daniilam Skopenko ir savainojumi vai veselības problēmas, un viņi mums šoreiz palīdzēt nevar. Ņemot vērā nelielo konkurenci malējo spēlētāju pozīcijā, izsaucu Rolandu Boču, kuram vēl būtu jāspēlē U-19 izlasē. Ļoti ātrs spēlētājs, kurš regulāri spēlē savā klubā Vācijā," izdarītās sastāva izvēles komentē Basovs. "Komandā ir arī Bogdans Samoilovs, kurš ir izgājis visas jaunatnes izlases, bija arī iepriekšējā U-21 valstsvienības ciklā. Jā, viņš spēlē "Optibet" Nākotnes līgā, taču ļoti labi spēlē. Visu šo laiku viņš pēc individuālas programmas ir strādājis pie fiziskās sagatavotības. Centrālajā balsta zonā ir vajadzīga lielāka konkurence, tāpēc viņš ir sastāvā."

"Mums kā Latvijas izlasei ir gods spēlēt jebkurā stadionā. Gods ir jau uzvilkt izlases formastērpu un iziet laukumā. Vienmēr ir patīkami spēlēt mājās, lielā stadionā un vēlams skatītāju priekšā," par iespēju vienu no gaidāmajiem mačiem aizvadīt "Daugavas" stadionā Rīgā izteicās treneris.

Šis ir otrais U-21 Eiropas čempionāts, kura finālturnīram kvalificēsies 16 komandas. Finālturnīrs notiks Gruzijā un Rumānijā. Kvalifikācijā piedalās 53 Eiropas valstsvienības, sacenšoties par 14 vakantajām vietām finālturnīrā. Tam kvalificēsies visu deviņu grupu uzvarētājas, kā arī labākā otrās vietas īpašniece. Pārējās astoņas 2. vietu ieguvējas play-off stadijā noskaidros vēl četrus finālturnīra dalībniekus.