Ceturtdien, 19. augusta vakarā, Latvijas čempionvienība "Riga FC" aizvadīja UEFA Eiropas Konferences līgas kvalifikācijas pēdējās jeb play-off kārtas pirmo spēli un savā laukumā "Skonto" stadionā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Gibraltāras "Lincoln Red Imps". Atbildes spēles pēc nedēļas notiks Gibraltārā. Komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā, iekļūs UEFA Eiropas Konferences līgas grupu turnīra stadijā.

"Skonto" stadiona tribīnēs spēli klātienē vēroja vairāki tūkstoši līdzjutēju, kas cerēja pieredzēt, kā Latvijas klubs otro reizi vēsturē un pirmoreiz kopš 2009. gada FK "Ventspils" panākuma iekļūst kāda eirokausa grupu stadijā. Rīdzinieku galvenais treneris Andris Riherts atteicās no iepriekš eirokausos daudz izmantotās shēmas ar trim centra aizsargiem un deva priekšroku spēlēšanai ar 4-4-2, uzbrukuma smailē atrodot vietu gan Leo Baptistem, gan Junusam Muritalam. Šāda izvēle sekmēja biežāku kvalitatīvu un kvantitatīvi daudzskaitlīgu pretuzbrukumu izveidi.

"Riga FC" ļoti ātri pārgāja no aizsardzības uzbrukumā, regulāri tiekot pie trīs pret trīs un četri pret četri pretuzbrukumiem. Jau cīņas sestajā minūtē viens no šādiem pretuzbrukumiem noveda pie izcilas vārtu gūšanas iespējas Muritalam - viņš bumbu saņēma soda laukumā lepnā vientulībā. Lai gan viņam bija pietiekami daudz laika un vietas, lai apturētu bumbu un izkārtotu ērtāku sitiena pozīciju, Muritala izpildīja sitienu ar galvu, ar kuru pretinieku vārtsargs Manuels Solers tika galā. Savukārt pirmā puslaika izskaņā pēc Muritalas sitiena "Lincoln Red Imps" vārtsargs pavirzīja bumbu vārtu pārliktņa virzienā. Tāpat cerīgas sitienu iespējas pretuzbrukumos bija Leo Baptistem.

Otrā puslaika sākumā Andris Riherts veica divas spēlētāju maiņas, nomainot Ritvaru Ruginu un Mikaelu Soisalu ar attiecīgi Juriju Vakulko un Edgaru Babajanu. Maiņas izvērtās ļoti veiksmīgas. Pēc savā laukuma pusē iegūtas bumbas "Riga FC" noorganizēja labu pretuzbrukumu - Babajans aizmuka uz priekšu pa labo flangu un viņa centrējumu vārtu guvumā pārvērtā Vakulko. Abi uz maiņu nākušie spēlētāji noorganizēja "Riga FC" izvirzīšanos vadībā.

Ieguvuši vadību, "Riga FC" bija tuvu arī pārsvara dubultošanai, taču 72. minūtē viesi panāca izlīdzinājumu. Pēc rīdzinieku aizsarga kļūdas bumbu pārtvēra pretinieku uzbrucējs Fernando Karrelero un izgājienā viens pret vienu ar mājinieku vārtsargu Ivanu Brkiču pārmeta bumbu pāri pēdējās robežas sargātājam - 1:1. Uz to brīdi sitienu statistika bija rīdziniekiem labvēlīga (11:8), taču uz rezultāta tablo - līdzsvars. Spēle tā arī beidzās, un atbildes mačā duelis sāksies gluži kā no jauna.

Citos UEFA Eiropas Konferences līgas dueļos piedalījās Latvijas izlases pārstāvētie klubi. Vladislavs Gutkovskis nāca laukumā uz maiņu, nospēlējot vairāk nekā pusstundu, kad viņa Polijas "Rakow" mājās ar 1:0 uzveica beļģu "Gent", kas turnīra iepriekšējā stadijā apturēja RFS. Savukārt Jāņa Ikaunieka somu klubs "KuPS" mājās ar 0:4 kapitulēja Vācijas "Union Berlin" priekšā. Latvijas pussargs bija savas komandas sākumsastāvā un tika nomainīts 79. minūtē, kad rezultāts bija 0:3.

Visas atbildes spēles UEFA Eiropas Konferences līgas kvalifikācijas play-off kārtā notiks 26. augustā.

Foto: Zigismunds Zālmanis, "Riga FC"