Ceturtdien divi futbola klubi no Latvijas iesāka UEFA Eiropas Konferences līgas kvalifikācijas trešo kārtu. "Riga FC" futbolisti "Daugavas" stadionā Rīgā ar 0:1 piekāpās Maltas "Hibernians", savukārt RFS izbraukumā sensacionāli bija vadībā ar 2:0 pret Beļģijas "Gent", bet galu galā mājup ved neizšķirtu 2:2.

Dienas pirmajā spēlē ar mūsu kluba līdzdalību "Riga FC" uzņēma viesus sev mazāk ierastajā "Daugavas" stadionā. Lai gan spēles favorītu statuss bija rīdziniekiem un arī iniciatīva vairāk piederēja mājinieku komandai, "Hibernians" lika pretī daudzskaitlīgu aizsardzību un labus ātros pretuzbrukumus. "Riga FC" visā spēlē kopumā bija nedaudz vairāk sitienu uz vārtiem, taču tie tika izpildīti lielākā burzmā un kopumā sarežģītākās epizodēs, savukārt Maltas klubam savus uzbrukumus biežāk izdevās izspēlēt līdz brīvākiem sitieniem.

Konkrētās spēles likteni izšķīra viena epizode otrā puslaika vidū. Maltieši izpildīja brīvsitienu no laukuma malas, rīdzinieki it kā tika galā ar centrējumu, taču no soda laukuma izsistā bumba perfekti uzgūlās uz kājas Maltas izlases kreklā simt maču aizvadījušajam Andrejam Adžiusam. Viņa izpildītais sitiens no gaisa sasniedza mērķi, atrodot ceļu Ivana Brkiča sargāto vārtu stūrī. Rīdzinieki gan izmisīgi centās atspēlēties, un cīņas pēdējās desmit piecpadsmit minūtēs bumba bija gandrīz tikai Maltas komandas laukuma pusē, taču "Hibernians" blīvie aizsardzības vaļņi šoreiz visus mājinieku uzbrukumu viļņus atvairīja. Latvijas klubs piekāpās ar 0:1, bet atbildes spēlē viss vēl ir pašu rokās.

Pusdesmitos vakarā pēc Latvijas laika laukumā Beļģijā devās RFS futbolisti. Līdzīgi kā iepriekšējā kvalifikācijas kārtā pret ungāru "Puskas Akademy", arī šoreiz RFS padevās izcils sākums pret dueļa favorītiem. Vienā no retajiem pretuzbrukumiem nostrādāja šīs vasaras "karstākā" saikne Latvijas futbolā - Emersona centrējumu rezultatīvā sitienā pārvērta Darko Lemajičs. Vēl pēc kāda laika tas pats Emersons rezultatīvi asistēja arī Tomasam Šimkovičam, kurš šoreiz guva vārtus sev neierastā veidā - ar galvu. Pēc spēlētām 28 minūtēm rezultāts bija pārsteidzošs - 2:0 viesu labā.

Pēc puslaiku pārtraukuma "Gent" aktivizējās un būtiski kāpināja spēles tempu. Mājinieki centās maksimāli ātri spēlēt un nekavēties ar bumbas ievadīšanu spēlē - dažkārt tiešraides režisori pat nepaguva parādīt atkārtojumu RFS vārtsarga Vitauta Čerņauska teicamam glābiņam, kad stūra sitiens jau bija izspēlēts un bumba - spēlē. Sargājot labvēlīgo rezultātu, RFS futbolisti tika piespiesti pie sava soda laukuma robežām, vien retu reizi tiekot ar bumbu pāri laukuma centram. Tāpēc pēc spēlētām 65. minūtēm, kad "Gent" vienus vārtus jau bija atspēlējuši, RFS galvenais treneris Viktors Morozs izšķīrās par pāriešanu uz spēli ar trim centra aizsargiem. Elvja Stugļa nākšana laukumā ļāva nedaudz apslāpēt "Gent" sakurto ugunskuru pie RFS soda laukuma - aizsardzības centra zona kļuva blīvāka un ar augumā raženiem spēlētājiem piesātinātāku, bet malējie aizsargi nu drīkstēja aktīvāk kavēt centrējumus.

Taču 75. minūtē beļģi panāca arī izlīdzinājumu, kad pēc veiksmīga pretuzbrukuma RFS balsta pussargus apsteidza Tariks Tisudalī.

"Gent" komandas teritoriālais pārsvars bija iespaidīgs, lai neteiktu nospiedošs, savukārt RFS, izpildot trīs sitienus, tika pie trim teicamām vārtu gūšanas iespējām, no kurām realizēja divas. Vēl kompensācijas laikā Žiga Lipuščeks pēc stūra sitiena tika pie iespējas uzsist pa vārtiem, taču sarežģītā cīņas epizodē neizdevās uzsist tā, lai komandai izrautu panākumu - 2:2.

Atbildes spēles notiks pēc nedēļas, nākamajā ceturtdienā.

Foto - Zigismunds Zālmanis, "Riga FC"