Ceturtdien trīs Latvijas futbola kluba aizvadīja atbildes spēles UEFA Eiropas Konferences līgas kvalifikācijas otrajā kārtā. Vakara pirmajā spēlē FK "Liepāja" ari savā laukumā cīnījās bez vārtu guvumiem pret tituliem bagāto Sofijas CSKA, bet pēcspēles sitienos pārāki bija bulgāri (3-1). Savukārt vēlajos mačos Rīgas klubi izbraukumā nosargāja pirms nedēļas iegūtos pārsvarus un iekļuva turnīra nākamajā stadijā.

Spēle Liepājā aizritēja pēc līdzīga scenārija, kāds bija pirms nedēļas Bulgārijā - CSKA nedaudz vairāk kontrolēja bumbu, taču pie patiešām kvalitatīvām vārtu gūšanas iespējām tika reti, turpretim liepājnieki atbildēja ar organizētu spēli aizsardzībā un pietiekami regulāriem pretuzbrukumiem. Vienā no tādiem teicama vārtu gūšanas iespēja bija Dodo, bet papildlaika pēdējās sekundēs liepājnieki varēja izraut uzvaru ar precīzāku sitienu pēc stūra sitiena izspēles. Galu galā visam bija jāizšķiras pēcspēles sitienu sērijā, jo 210 minūšu laikā nevienai no komandām neizdevās gūt vārtus. Pēcspēles sitienos bulgāri bija nedaudz aukstasinīgāki, kļūdoties tikai vienreiz, savukārt Liepājas komandai izdevās realizēt tikai vienu no četriem 11 metriniekiem.

Jāpiebilst, ka pirms trim gadiem ar šo pašu bulgāru klubu pēcspēles sitienu sērijā duelējās arī "Riga FC", un arī toreiz virsroku ņēma dienvidnieki. Lai gan četrās eirokausu spēlēs šosezon liepājnieki nezaudēja ne reizes, no tālākas dalības turnīrā nācās izstāties. Atgādinām, ka pirmajā kārtā pret Ziemeļmaķedonijas "Struga" kurzemnieki mājās guva 1:1, bet viesos uzvarēja ar 4:1, savukārt divās spēlēs pret Sofijas CSKA nosargāti bezvārtu neizšķirti.

Mūsu galvaspilsētas klubiem atbildes mačos izbraukumā bija nedaudz vienkāršāki uzdevumi, jo pirms nedēļas gūti panākumi ar 3:0 un 2:0. Taču, kā futbola vēsturē vairākkārt pierādījies, pāragra domāšana par rezultāta nosargāšanu bieži noved pie pretēja efekta, tāpēc abas mūsu komandas bija nopietni noskaņotas cīnīties par uzvarām arī izbraukuma spēlēs.

Pirmajos puslaikos Ungārijā un Ziemeļmaķedonijā vārti netika gūti, bet tūlīt pēc spēļu atsākšanās mūsu komandu spēlētāji pietuvināja Latvijas klubus tikšanai nākamajās kārtās. RFS komandas rindās pret "Puskas Akademy" izcēlās Darko Lemajičs. Viņš pats nopelnīja komandai brīvsitienu, to izpildīja Emersons, un ar rezultatīvu sitienu pabeidza augumā raženais uzbrucējs. Spēles 53. minūtē rezultāts divu spēļu summā kļuva jau 4:0 RFS labā, un tas vēl vairoja pārliecību par RFS eirokausu sezonas turpināšanos. Cīņas 69. minūtē Emersons panāca 2:0 rīdzinieku labā un 5:0 summā. Divas pārliecinošas uzvaras abās spēlēs varēja apklusināt visus, kuri kaut vai domās sprieda par to, ka Ungārijas komanda ir labāka un spēcīgāka.

Apmēram tai pašā laikā Ziemeļmaķedonijā "Riga FC" nokārtoja saviem līdzjutējiem deja-vu sajūtu. Pēc laba kolektīvā presinga "Shkendija" laukuma pusē Jurijs Vekulko pārtvēra bumbu un piespēlēja Mikaelam Soisalo, kurš pietiekami sarežģītā cīņa epizodē prata pārvirzīt bumbu pretinieku vārtu tīklā. Nedēļu iepriekš identisks gājiens abiem padevās Rīgā, tikai toreiz "Skonto" stadionā presingā aktīvi nospēlēja soms, kurš rezultatīvi asistēja "lauvu" jaunpienācējam no Ukrainas. Pēc spēlētām 52 minūtēm rezultāts bija 1:0, bet divu spēļu summā kļuva 3:0 "Riga FC" labā.

UEFA Eiropas Konferences līgas trešajā kvalifikācijas kārtā komandas būs sadalītas čempionu un nečempionu zaros. "Riga FC" būs pirmajā, bet RFS - otrajā. "Riga FC" nākamais pretinieks būs Maltas klubs "Hibernians", savukārt RFS komandu gaida duelis ar Beļģijas trešo spēcīgāko klubu "Gent". Šie mači notiks 5. un 12. augustā. Lai iekļūtu UEFA jaunizveidotā turnīra pamata stadijā, kvalifikācijā jāpārvar trešā kārta, kā arī vēl play-off kārta.

Foto: Zigismunds Zālmanis, Riga FC