Ceturtdien trīs Latvijas klubi aizvadīja UEFA Eiropas Konferences līgas kvalifikācijas otrās kārtas mačus. RFS Slokā ar 3:0 apspēlēja nominālos dueļa favorītus "Puskas Academy" no Ungārijas, "Riga FC" savā stadionā galvaspilsētā ar 2:0 uzveica Ziemeļmaķedonijas "Shkendija", bet FK "Liepāja" no izbraukuma pret draudīgo un tituliem bagāto Sofijas CSKA mājup pārveda 0:0 neizšķirtu.

Vakara pirmajā duelī ar Latvijas klubu līdzdalību RFS futbolisti Slokā uzņēma "Puskas Academy", un rīdziniekiem padevās teicams mača sākums. Jau astotajā minūtē augumā raženais uzbrucējs Darko Lemajičs vārtu guvumā pārvērta teicamu Roberta Savaļnieka centrējumu. Desmit minūtes vēlāk pirmos vārtus sava jaunā kluba RFS rindās guva vasarā komandai piepulcinātais austrietis Kevins Frīzenbihlers, bet 25. minūtē 11 metru soda sitienu realizēja Lemajičs - 3:0, spēlei vēl neesot trešdaļā.

Spēles turpinājumā nedaudz vairāk bumbu kontrolēja viesi no Ungārijas, kuri izmisīgi centās atspēlēt vismaz vienus vārtus, taču RFS aizsardzība bija uzdevumu augstumos - savlaicīgi veikts kolektīvais presings, pašaizliedzība divcīņās un uzmanība savā soda laukumā ļāva nosargāt savus vārtus neskartus dueļa pirmajā mačā.

Stundu vēlāk laukumos devās vēl divi Latvijas klubi. "Riga FC" Skonto stadionā uzņēma "Shkendija". Šajā mačā lauvas tiesu "lauvu" panākumā deva soms Mikaels Soisalo, kurš atdeva divas rezultatīvas piespēles un kopumā bija aktīvs. Viņš bija rīdzinieku centrālā figūras ātrajos pretuzbrukumos, viņš arī aktīvi piedalījās komandas aizsardzības darbībās, vienā no epizodēm tieši ar precīzu presingu atņemot bumbu pretinieku laukuma pusē un noorganizējot vārtus Jurijam Vakulko. Arī viņam tie bija pirmie vārti savas jaunās komandas rindās.

Tā ka abi vadošie galvaspilsētas klubi var būt gandarīti ar pirmajiem augļiem, kas plūkti no vasaras transfēru loga aktivitātēm. Tāpat Latvijas klubos pakāpeniski iekļaujas arī citi piesaistītie spēlētāji. Piemēram, RFS rindās uz maiņu laukumā devās Deniss Rakels, bet FK "Liepāja" kreklā debitēja Valērijs Šabala.

Visbeidzot liepājnieki viesos sacentās ar pāra favorīti Sofijas CSKA, kas pērn spēlēja UEFA Eiropas līgas grupu stadijā. "Vēju pilsētas" pārstāvji pret tituliem bagāto Bulgārijas klubu spēlēja ar prioritārām domām par savu vārtu drošību, taču neaizmirsa arī par pretspēli un pretuzbrukumiem. Lai gan "armijnieki" kontrolēja bumbu vairāk, bīstamu epizožu pie abu komandu vārtiem bijis līdzvērtīgi daudz. Pašā mača izskaņā gan aktīvāk spēlēja bulgāri, bet pirmajā spēlē nevienai no komandām vārtus gūt neizdevās - 0:0 pirms atbildes spēles Liepājā pēc nedēļas.

Atbildes spēles paredzētas 29. jūlijā pretējos laukumos.

Foto: Nora Krevņeva-Baibakova, RFS