Valmieras vasaras teātra festivāla izrāžu programmu no šodienas papildina skatītāju un profesionāļu atsaucību guvusī izrāde par futbolu "Uzvara ir mirklis". Iestudējums pirmizrādi piedzīvoja festivālā pagājušā gadā un tika izvirzīts "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada lielās formas izrāde". Tā vēsta par Latvijas un Turcijas futbola izlašu spēli Stambulā 2003. gadā, kad mačs rezultējās ar 2:2, ļaujot mūsu valstsvienībai nokļūt 2004. gada Eiropas futbola čempionāta finālturnīrā.

Izrāde saņēma lielu atsaucību, un tika nominēta vairākām balvām "Spēlmaņu naktī" – Gada režisors Valters Sīlis, Gada gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, Gada kustību māksliniece Kristīne Brīniņa, kā arī Gada labākā lielās formas izrāde.

Svinot Latvijas Futbola federācijas 100 gadu jubileju, ar federācijas, kā arī "British Council" pārstāvniecības Latvijā atbalstu festivāls izrādi iekļāvis arī šī gada programmā.

"Izrāde ir veidota ļoti trāpīgi un rezultatīvi – futbolam piesaistītajiem tā būs emocionāls pie/pārdzīvojums, kas paironizē, paslavē, iekož, noglauda, bet beigu beigās izsaka cieņu un pateicību, bet ar futbolu nesaistītajiem tā būs estētisks ceļojums pasaulē, kurā dramaturģija nav jāizdomā. Tā rodas uz vietas un ir tieši tik tīra, cik tīra var būt spēle. Ja jums ir laiks, atbrauciet uz Valmieru! Te patiešām notiek ļoti skaists teātris." /Juta Ance Ķirķis, Satori.lv/

"Izrāde tās horeogrāfiskajā dailē un emocionālajā aktieriskajā stāstā ir spilgts skaidrojums tam, kur slēpjas futbola maģija. Ja līdz šim aizraujošāks šķita dinamiskais basketbols, tad tagad ir atklājusies arī futbola pasaules pievilcība, un rodas izpratne, kas piesaista fanus šim 90 minūšu improvizācijas teātrim stadionā." /Kitija Balcere, LSM.lv/ 

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad kopumā piedāvās 6 pirmizrādes, vairākas viesizrādes un piedzīvojumus pilsētvidē, aicinot gan māksliniekus, gan skatītājus skatīties uz pasauli cita acīm. Trīs dienas Valmieras centrā, bijušās katlumājas teritorijā, darbosies arī festivāla centrs, ko nu jau tradicionāli iekārtos Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA rīkotās Starptautiskās vasaras skolas "FestivaL’and" dalībnieki. Plānotas arī dažādas norises – koncerts, "pop-up" radio studija un citi notikumi. Paralēli festivāla norisēm Valmiermuižā notiks Bērnu un jauniešu teātra institūta apmācības jaunajiem nozares profesionāļiem, kuru ietvaros viņi arī praktiski strādās pie savu izrāžu idejām.

Festivāla programma un informācija par biļetēm, Covid-19 ierobežojumiem u.c. pieejama valmierasfestivals.lv. Valmieras vasaras teātra festivālu Valmieras teātris sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un atbalstītājiem rīko jau sesto gadu.

Informāciju sagatavoja:
Valmieras vasaras teātra festivāls