"Optibet" Nākotnes līgas sezonas pirmās spēles tiks aizvadītas 3. un 4. jūlijā. Pirms čempionāta sākšanās rakstu sērijā iepazīstinām ar jaunumiem visos desmit klubos.

Rēzekne, Aigars Smirnovs:

Gatavošanos sezonai sākām, kā tas arī bija plānots – janvāra sākumā. Ievērojām visus ierobežojumus. Ziema šogad bija barga, bet mums liels bonuss bija Olimpiskā centra darbība. Līdz ar to mums bija pieejama visa multifunkcionālā infrastruktūra, laukumā sniegs tika tīrīts, tādā ziņā viss bija kārtībā, un mēs varējām gatavoties mazās grupās. Skaidrs, ka tik ilgs gatavošanās posms sezonai mums bijis pirmoreiz, tāpēc treneriem nācās pielāgoties. Visgrūtākais bija spēlētāju ilgstošā atrašanās bez spēļu prakses, un šādos apstākļos uzturēt treniņu daudzpusību un interesantumu bija visai izaicinoši.

Pagaidām pārbaudes spēles vēl nepaguvām aizvadīt, tikai iekšēji, bet tagad jau plānojam arī šos mačus.

Mūsu princips komandas komplektēšanā paliek nemainīgs – iesaistām savas akadēmijas audzēkņus. Turpinās paaudžu maiņa, kas varbūt nedaudz ievilkusies. No pagājušā un aizpagājušā gada kodols ir palicis. Sezonas sākumā pie mums vēl paliks arī tie, kuri nupat absolvēja vidusskolu. Mums visu laiku problēmas sagādā tas, ka pēc vidusskolas daudzi puiši pamet pilsētu – kāds dodas studēt, kāds strādāt, un galu galā sezonas otrajā pusē ir jau cits sastāvs.

Sastāvā jaunpienācēji ir. Vitālijs Rečickis komandā iesaistījies spēlējošā trenera lomā. Viņa pieredze Latvijā un ārzemēs, arī izlasē ir ļoti vērtīga gan laukumā, gan ārpus tā. Jau tagad viņš ir ieviesis daudz jaunas pozitīvas vēsmas komandā. Šogad laikam iztiksim bez draugiem no Japānas, kuri pie mums vienmēr bija pēdējos gados.

JDFS "Alberts", Jānis Pakalns:

Mūsu komandas rindas papildinājis Matīss Zēģele no FK "Metta", kā arī vārtsargs Germans Māliņš. Sastāvs būs mainījies diezgan ievērojami. Daudzi no tiem, kuri bija komandā pagājušajā sezonā, aizies otrajā plānā, un šogad komandā spēlēs daudz 15 līdz 17 gadus veci jaunieši no mūsu akadēmijas, uz tiem arī tiks liks akcents. It kā vēl tikai puikas, bet diezgan talantīgi čaļi, un viņiem šī būs laba iespēja apbružāties pieaugušo futbolā.

Šobrīd esam zaudējuši ierasto treniņlaukumu, tāpēc trenējamies 49. vidusskolā. Ceram uz ātru laukuma seguma nomaiņu. Treneru štābs paliek nemainīgs. Treniņi mums bijuši katru dienu kopš decembra.

Par konkrētiem mērķiem gaidāmajai sezonai vēl nav lemts, bet, domāju, tuvākajā laikā tas notiks.

FK "Dinamo Rīga", Raimonds Apse:

Kolīdz atļāva trenēties grupās, tā arī sākām gatavoties sezonai jau ziemā. No sastāva esam saglabājuši Anastasiju Mordatenko, Dilanu Bembu. Vēl rit pārrunas ar Ņikitas Kovaļonoka pievienošanos. Kopumā esam saglabājuši pagājušās sezonas kodolu. Pērn mūsu rindās spēlējušais japānis Jukijoši Karašima šobrīd "plosās" Lietuvas augstākajā līgā. Bet pārējie spēlētāji lielākoties saglabāti, pakāpeniski piesaistām komandai arī jauniešus.

Esam arī aizvadījuši jau pāris pārbaudes mačus. Samērojām spēkus ar Saldus un Tukuma komandām. Pirms sezonas vēl aizvadīsim maču pret kādu 2. līgas klubu, un tad jau būsim gatavi jaunajai sezonai.

"Albatroz SC"/FS "Jelgava", Mārtiņš Krūmiņš:

Sezonai gatavojāmies, stingri ievērojot epidemioloģiskās drošības ierobežojumus. Trenējāmies visu laiku, paturot prātā, ka kuru katru brīdi sāksies sezona. Visintensīvāk treniņprocess aizritēja pēdējos divos mēnešos, kad tika atļauti treniņi grupās pa desmit. Tad arī varēja sākt pilnvērtīgi gatavoties sezonai, nevis tikai uzturēt formu.

Neskaitot dalību "Mercure Rīga" kausā, aizvadījām vienu pārbaudes spēli pret 3. līgas klubu "Tente", guvām uzvaru ar 3:1. Tiesa, tas bija eksperimentāls sastāvs, jo iepriekšējā dienā bija "Mercure Rīga" kausa mačs pret SK "Super Nova".

Sastāva ziņā mūsu komandas kodolu veidos 2003. gadā dzimušie puiši, faktiski FK "Jelgava" U-18 komanda. Plus nāk klāt arī pieredzējuši futbolisti, kurus var saukt arī par vietējām leģendām. Piemēram, Valērijs Redjko, kurš ir spēlējošais treneris. Tāpat mums šoreiz palīdzēs tāds, jāsaka, ekstravagants spēlētājs kā Rjotaro Nakano no Japānas. Tie, kas seko Latvijas klubu futbolam ilgāku laiku, noteikti atceras viņu no mačiem FK "Jelgava" sastāvā. Viņš komandai pievienojies kā spēlējošais trenera asistents un var būt noderīgs kā laukumā, tā arī tā malā. Vārtu drošība uzticēta pietiekami pieredzējušajam Edgaram Andrejevam. Tāpat no FK "Jelgava" piepulcināts Ingus Grīnbergs un Mārtiņš Pivarovičs.

Uzreiz gan jāuzsver – nevienam no pieredzes bagātākajiem spēlētājiem vieta laukumā nav garantēta. Būs jākonkurē par vietu sastāvā ar jaunajiem puišiem. Un arī jauniešiem nekādi avansi netiks dāvināti. Spēlētāju mums ir daudz, konkurence par vietu sastāvā būs nopietna.

Runājot par mērķiem, jāiet pakāpeniski uz priekšu. Ir klusas cerības iesaistīties cīņā par godalgotām vietām, bet galvenais mērķis ir sekmēt jauno futbolistu attīstību. Reālistiski skatāmies, ka jauniešiem vēl jāapbružājas pieaugušo futbolā, sagatavot viņus profesionālajam futbolam, kas būtu jau nākamais pakāpiens puišiem. Pirmajā sezonā vēl nav akmenī iekalts mērķis iekļūt Virslīgā.

Informācija par pārējiem klubiem sekos vēlāk atsevišķos rakstos.