Sieviešu Futbola līgas (SFL) 2021. gada čempionātā aizvadītas pirmā mēneša spēles. Pēc pirmajām spēlēm apkopojām SFL komandu treneru un spēlētāju komentārus par savu klubu gaitām aprīlī.

RĪGAS FUTBOLA SKOLA

Pašreizējās čempiontitula sargātājas sezonu iesāka pret SFL jaunpienācējām no FK "Auda", un jau pirmajā spēlē zaudēja vārtus. Visas pagājušās sezonas laikā Rīgas Futbola skola ielaida tikai vienus vārtus, un jau šobrīd skaidrs, ka zaudēto vārtu ailītē rīdzinieces šosezon rekordu neuzstādīs - par to parūpējās Evelīna Sendija Čubare no Ķekavas komandas. Pagaidām gan Rīgas Futbola skola čempionātu aizvada bez aizķeršanās un punktu zaudēšanas, gūstot trīs uzvaras tikpat mačos, turklāt vidējā vārtu starpība bija četri vārti mačā. Taču, kā atzina komandas galvenais treneris Viktors Vicehovskis, ne viss iet tik gludi, kā no malas varētu izskatīties.

Viktors Vicehovskis, Rīgas Futbola skolas galvenais treneris:

"Pēc rezultātiem varētu likties, ka viss bijis ļoti vienkārši, taču pēc spēles, pēc snieguma var redzēt, ka nemaz tik vienkārši viss nav. Pārējās komandas izrāda cienījamu pretestību, liek mums cīnīties. Nav tā, ka mēs te uz puskājas visus mačus uzvarētu. Katrā spēlē nākas izlikt laukumā visus spēkus. Lielā mērā mūs glābj standartsituācijas. No 13 gūtiem vārtiem septiņus iesitām pēc standartsituācijām. Droši varu teikt, ka komandu vidējais līmenis čempionātā šogad ir audzis, spēku samēri izlīdzinājušies, ja salīdzinām ar iepriekšējo sezonu. Tāpat varu izcelt, ka organizatoriskā ziņā čempionāts ir audzis, arī pretinieku komandu attieksme un gatavošanās, šķiet, kļuvusi nopietnāka. Vēlos izcelt mūsu uzbrucēju trio: Anastasiju Poļuhoviču, Diānu Suvītru un Marinu Teļukeviču. Tās ir trīs jaunas un pozitīvā nozīmē agresīvas uzbrūkošā bloka spēlētājas. Viņas ir jaunas un ambiciozas. Ļoti priecē, ka viņas ir labi noskaņotas progresam. Ja viņas turpinās tikpat labi spēlēt un trenēties, domāju, viņām ir labas iespējas. Protams, arī mūsu pieredzējušās spēlētājas - Anastasija Čemirtāna, Tatjana Baličeva un Anna Valaka - dod būtisku artavu komandas panākumos."

Anastasija Poļuhoviča, Rīgas Futbola skolas uzbrucēja:

"Sezonas sākums mums padevās labs - visas trīs spēles uzvarējām. Labi sagatavojāmies un pastrādājām pirms sezonas. Skaidrs, ir vēl kļūdiņas, taču tās rūpīgi analizējam, strādājam pie to novēršanas. Mums ir ļoti saliedēta komanda, visi viens otru atbalsta. Katru gadu cenšamies iegūt titulu, daudz strādājam pie presinga. Es, kā jau jebkura cita uzbrucēja, vienmēr vēlos gūt vārtus, izcelties, palīdzēt komandai. Par pirmajiem ielaistajiem vārtiem sezonā - tā bija pirmā spēle, satraukums bija jūtams. Sanāca uztaisīt sodu epizodē, kur tas nebija obligāti nepieciešams, un galu galā tas noveda pie zaudētiem vārtiem. Neko darīt - tā mēdz gadīties, skatāmies tālāk!"

SK "SUPER NOVA"/RTU

Divas spēles, divreiz komanda atradās iedzinējos un guva divas uzvaras. Par cīņasspara trūkumu un rakstura problēmām SK "Super Nova"/RTU tiktāl nevar sūdzēties. Vispirms līgas jaunpienācējas prata lauzt spēles ritējumu pret FK "Olaini", bet aprīļa pēdējā mačā atspēlējās un nolieca arī FS "Metta" pretestību, tā ka par čempionāta sākuma stadiju "Super Nova" spēlētājas pelnījušas tikai uzslavas. Bet apetīte, kā zināms, rodas ēdot, un viena no tikai divām komandām, kas vēl nav izjutušas zaudējuma rūgtumu, plāno turpināt tādā pašā garā.

Edgars Kārkliņš, SK "Super Nova"/RTU galvenais treneris:

"Pirmās spēles aizvadījām salīdzinoši labi. Mums ir jauna komanda, jauns kolektīvs, un saspēlēšanās, savstarpējo saikņu nostiprināšana prasa laiku. Pirms čempionāta sākuma mums nebija daudz laika, lai šo izdarītu, bija smagi treniņi un tikai divas pārbaudes spēles, pēc kurām tad arī bija jāizvēlas sastāvs. Šīs divas aprīļa spēles daudz deva arī šādā ziņā. Uzskatu, ka aizvadītajos mačos pierādījām ar darbiem, nevis tikai ar vārdiem, ka mēs varam te spēlēt un cīnīties. Parādījām komandas garu, un esmu ļoti gandarīts par savas komandas veikumu. Nepadevās pie 0:1, turpināja cīnīties un parādīja, ka šosezon varam mērķēt uz medaļām, bet, kā saka, cāļus skaita rudenī, tāpēc šī apņemšanās būs jāpierāda vēl un vēl, atkal un atkal visas sezonas gaitā. Nākamais mačs mums ir pret Rīgas Futbola skolu, uzreiz pēc spēles ar "Mettu" sāku analizēt nākamos pretiniekus, aizgāju gulēt tikai trijos naktī... Esam rūpīgi izanalizējuši pretinieku, tā stiprās un vājās vietas. Skaidrs, ka tā ir ļoti spēcīga komanda, bet ar labi paveiktu kolektīvo darbu, domāju, varam aizķerties tajā spēlē, manas meitenes var cīnīties arī šajā mačā."

Juta Buklovska, SK "Super Nova"/RTU uzbrucēja:

"Abas spēles bija ļoti grūtas, ko jau arī varēja gaidīt, ņemot vērā, ka šogad startējam augstākajā līgā. Uzskatu, ka mēs kā komanda nospēlējām ļoti labi šajos divos mačos. Manuprāt, tieši otrā spēle pret "Mettu" tika aizvadīta jau labākā līmenī. Ja runājam par manu personīgo sniegumu, esmu apmierināta par pirmajā mačā paveikto, bet otrajā laikam nedaudz pasaudzēju sevi un varēju arī aktīvāk iesaistīties cīņas epizodēs. Tas gan daļēji saistīts arī ar veselību, bet, lūk, nākamajā mačā pašatdevei jābūt maksimālā līmenī. Domāju, ka aizvadītais mačs man būs devis papildus motivāciju turpmāk būt ar maksimālu pašatdeves līmeni. Kad nonācām iedzinējos, nenokārām galvas, bet turpinājām cīnīties. Pie rezultāta 0:1 jāspēlē tieši tāpat kā iepriekš, un tad var ātri visu vērst sev par labu. Mums ir daudz jaunu meiteņu, par kuru iepriekšējām gaitām zinu mazāk. Domāju, ka lielākā daļa mūsu meiteņu šosezon demonstrē savu labāko sniegumu vai tuvu tam. Visas cenšas un mēģina visu izdarīt pēc vislabākās sirdsapziņas. Varbūt ne vienmēr sanāk, bet vēlēšanās un gatavība tiekties uz to - ir."

LIEPĀJAS FUTBOLA SKOLA

Epidemioloģisku apsvērumu dēļ liepājnieces aizvadījušas par vienu spēli mazāk, bet ar vienu uzvaru divos mačos aprīli pabeidza turnīra tabulas trešajā vietā. Pirmajā mačā "vēju pilsētas" pārstāves tika galā ar FS "Metta" komandu, un pērno vicečempioņu uzveikšana ir kā apliecinājums liepājnieču gatavībai šosezon iesaistīties cīņā par godalgām.

Raivo Varažinskis, Liepājas FS galvenais treneris:

"Šogad ilgu laiku bija absolūta neziņa par to, kad varētu sākties čempionāts, kad varēsim atsākt trenēties, tāpēc pirmssezonas gatavošanās posms nevienai no komandām nebija ideāls, viss notika tādā triecientempā. Cik zinu, neviena komanda neaizvadīja vairāk par trim pārbaudes spēlēm, mums tādas bija tikai divas. Līdz ar to fiziskā kondīcija komandām nav optimāla, un tas ir redzams laukumā. Domāju, ka čempionāta pirmais riņķis aizritēs tādā iešūpošanās režīmā, un patiesais komandu spēku samērs izgaismosies jau otrajā riņķī. Runājot par sezonas sākumu, manuprāt, mums tas izdevās ļoti labs, jo sezonu atklājām ar uzvaru pār "Mettu", pagājušā gada vicečempioni un visādi ļoti ambiciozu komandu. Kas pozitīvi, palikām "uz nulles" aizsardzībā. Pēc tam mūs piemeklēja "Covid" ķibeles, vienai no spēlētājām bija pozitīvs tests, un mēs visa komanda devāmies pašizolācijā. Šī iemesla dēļ mačs ar "Super Novu" tika pārcelts uz vēlāku laiku. Par laimi, neviena cita spēlētāja nesaslima, arī apslimušajai meitenei tagad viss ir kārtībā. Trīs dienas pirms mača ar Rīgas Futbola skolu atgriezāmies treniņu režīmā. Zaudējām ar 0:4. Es uzskatu, ka rezultāts īsti neatbilda spēles ritējumam. Skaidrs, ka Rīgas Futbola skola ir spēcīga un laba komanda, bet, manuprāt, tā mums nesagādāja tik lielas problēmas un raizes, lai rezultāts būtu tāds. Trīs vārtus ielaidām divās minūtēs, un pēc tam jau bija grūti kaut ko glābt. Bet nākamo maču kontekstā raugos pozitīvi un optimistiski."

Sintija Čamane, Liepājas FS pussardze:

"Pirmo spēli pret "Mettu" aizvadījām uz emocijām, varbūt arī tāpēc izdevās gūt uzvaru. Mums šī ir atgriešanās pašmāju spēcīgākajā līgā, tāpēc motivācija sita augstu vilni. Savukārt spēlē pret Rīgas Futbola skolu "salūzām" un dažu minūšu laikā tikām pie 0:3. Pret tik spēcīgu pretinieku nedrīkst ne uz brīdi atslābināties, par ko lieku reizi guvām atgādinājumu. Paskatoties pārējo komandu spēles, vēl vairāk nostiprinājās pārliecība, kāda man bija pirms čempionāta sākšanās - komandu spēku samēri ir līdzīgi. Jā, Rīgas Futbola skola varbūt ir klasi augstāka komanda, bet pārējās var savstarpēji cīnīties un atņemt viena otrai punktus. Tas ir labi gan spēlētājām, kurām nu ir vairāk maču, kuros jābūt maksimāli labai atdevei, gan līdzjutējiem, jo tādā veidā čempionāts kļūst tikai interesantāks."

FK "OLAINE"

Olainietes čempionātu iesāka ar nenosargātu vadību pret SK "Super Nova"/RTU, galu galā zaudējot ar 1:2. Nākamajā spēlē Olaines komanda kapitulēja čempioņu priekšā ar 0:4, bet aprīļa pēdējā spēlē svinēja savu pirmo uzvaru sezonā, ar 2:0 uzveicot FK "Auda" komandu.

Jevgeņijs Mihaļkovs, FK "Olaine" galvenais treneris:

"Sezonas pirmā spēle mums bija pirmā šajā gadā, jo pirmssezonas posmā neaizvadījām nevienu maču. Septiņu mēnešu ilgā pauze no spēļu ritma nepalika bez sekām. Manuprāt, spēle bija pietiekami neizteiksmīga, spēļu prakses trūkums bija jūtams. Tam papildus nāca arī uztraukums. Tāpēc, domāju, komanda neparādīja visu, uz ko tā ir spējīga. Otrajā spēlē pret Rīgas Futbola skolu, pret čempionāta līderi un favorītu. Sniegums bija pietiekami interesants, te meiteņu pašatdeve jau bija vēlamajā līmenī. Lai gan rezultāts bija mums nelabvēlīgs, biju apmierināts ar savas komandas sniegumu, jo katra spēlētāja laukumā atstāja visus spēkus, cīnījās līdz galam katrā epizodē. Savukārt iepriekšējo spēli aizvadījām pret līgas jaunpienācēju FK "Auda". Jā, guvām trīs punktus, rezultāts it kā neslikts, taču tur bija lērums nerealizētu iespēju. Domāju, komanda ir noskaņota progresēt ar katru nākamo maču, un tādā ziņā spēle pret "Audu" to apliecināja. Vienīgais - realizācija jāuzlabo, varējām gūt vairāk vārtu, taču emocionālais pacēlums komandā ir jūtams."

Linda Sazonova, FK "Olaine" pussardze:

"Pirmajā spēlē "pārdegām", varbūt vēl nebijām īsti gatavas spēlei, pēc tam jau savācāmies un turpinājumā spēlējām jau labāk, rādījām to sniegumu, uz kādu esam spējīgas. Jūtams, ka pirmssezonas posms bija īsāks, nekā citas reizes. Laukumā jūtos pietiekami labi, taču salīdzinoši ātri izsīkst spēki skriet pēc katras bumbas un cīnīties par to. Dažkārt pēc vairākiem sprintiem mača sākumā likās, ka spēku vairs nav. Bet čempionāta gaitā jākļūst vieglāk. Pozitīvi vērtēju to, ka šogad līgā spēlē sešas komandas. Ir daudz interesantāk, komandas ir dažādas, daudzveidīgākas, parādījās komandas, ar kurām iepriekš nespēlējām. Arī spēles stila ziņā pretinieces ir dažādas, tas nāk par labu čempionātam. Šosezon mērķis ir uzvarēt čempionātā un pierādīt, ka esam spējīgas uz lieliem panākumiem."

FS "METTA"

Viena uzvara trīs mačos noteikti nav tas rezultāts, uz kādu sezonas ievadā cerēja vicečempioņu komanda. Savā sezonas pirmajā spēlē "mettietes" paklupa Liepājā. Pirmā puslaika vidū ielaižot vārtus, rīdziniecēm neizdevās lauzt spēles ritējumu un panākt sev labvēlīgu iznākumu. Otrajā kārtā "zaļibaltās" tika galā ar līgas jaunpienācējas FK "Auda" pretestību (2:0), bet mēneša pēdējā duelī nenosargāja vadību pret SK "Super Nova"/RTU komandu. Ja jāizceļ pozitīvais, var norādīt uz Nellas Treimanos rezultativitāti - uzbrucēja guvusi visus trīs "Mettas" vārtus šosezon. Otrs aspekts - rīdzinieces izmanto plašu rotāciju, ļaujot spēlēt un krāt pieredzi vairāk futbolistēm. Varbūt optimālā virknējuma meklējumi sezonas ievadā atmaksāsies un dos būtisku uzrāvienu čempionāta nākamajās stadijās. To rādīs laiks.

Liene Vāciete, FS "Metta" galvenā trenere:

"Droši vien, ka rēķinājāmies ar nedaudz citādāku sākumu iegūto punktu ziņā. Taču es uz to skatos pozitīvi - tas parāda, ka čempionāts ir konkurētspējīgs, jebkurā spēlē jebkurš var būt uzvarētājs. Izmantojam plašu rotāciju sastāvā, jo uzskatu, ka jebkura rezerviste var nākt laukumā un rādīt tādu pašu sniegumu, kā pamatsastāva spēlētāja. Tas vienmēr bija mūsu uzstādījums klubā, ka sastāvs jārotē un iespēja spēlēt jādod katrai. It sevišķi, ja ņemam vērā, ka tās ir jaunas meitenes un nav vēl sācies neviens cits čempionāts, kurā varētu dot spēles laiku. Mēs klubā dodam iespēju spēlēt katrai, un tas droši vien kaut kādās epizodēs atsaucas arī uz rezultātu. Pirmās divas spēles snieguma kvalitātes ziņā bija līdzīgas. Pirmajā mačā nedaudz pietrūka veiksmes, otrajā bija daudz nerealizētu iespēju. Bet spēles satura ziņā droši vien spēle pret "Audu" bija mūsu tiktāl labākā, lai gan realizācija arī tajā mačā nebija augstākajā līmenī. Savukārt spēlē pret "Super Novu" parādījām vismazāk no tā, uz ko esam spējīgas."

Nelle Treimane, FS "Metta" uzbrucēja:

"Kopumā varu teikt, ka piedzīvotie zaudējumi ir kā trauksmes zvani. Tie liecina par to, ka mums vēl daudz jāstrādā, lai uzlabotu savu sniegumu, lai būtu labāka tieši kā komanda. Un tieši pie tā šobrīd arī aktīvi strādājam. Neesam nokārušas galvas, labi apzināmies, uz ko patiesībā esam spējīgas. Gatavojamies sezonas turpinājumu aizvadīt labāk un pārliecinošāk. Tad jau galu galā redzēsim, kur būsim. Protams, ir forši, ka esmu guvusi jau trīs vārtus, taču apzinos, ka varu spēlēt vēl labāk un dot komandai vēl lielāku pienesumu. Ir patīkami, bet zinu, ka varu labāk un vairāk. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu, kad līgā bija tikai četras komandas, šosezon ir interesantāk - komandas ir daudzpusīgākas, nekad nevar zināt, ko pretinieces demonstrēs laukumā, kāds būs viņu sastāvs. Tas noteikti ir būtisks papildinājums čempionātam, ir interesantāk."

FK "AUDA"

Līgas jaunpienācējas var palepoties ar to, ka pagaidām ir vienīgās, kurām izdevies iekarot Rīgas Futbola skolas vārtus, taču punktu ailē turnīra tabulā pagaidām iemeslu priekiem nav. Zaudējumam pret Rīgas Futbola skolu sekoja neveiksmes arī pret FS "Metta" un FK "Olaini". Rezultātu starpība gan nav liela un liek domāt, ka pirmie punkti čempionātā nebūs jāgaida ilgi.

Rihards Gorkšs, FK "Auda" galvenais treneris:

"Esam jaunpienācējas, turklāt mēs līgā ienācām ne kā 1. līgas uzvarētājas, tā ka mums spēlēšana šajā līmenī ir liels izaicinājums. Rēķinājāmies ar to, ka būs ļoti grūti. Ņemot visu vērā, ar rezultātiem neesmu ļoti neapmierināts. Protams, kā treneris vēlējos jau tikt pie kāda punkta, bet, objektīvi vērtējot, sastāvs mums palicis apmēram tāds pats, kā pagājušajā sezonā. Neko traģisku nesaskatu tajā, ka pagaidām esam bez punktiem. Turpinām strādāt, analizējam kļūdas. Ceru, ka kaut ko arī iemācāmies un progresējam, ņemam lielisku pieredzi katrā spēlē. Ja godīgi, pirmajā spēlē pret Latvijas čempionēm bija ļoti labs cīņas spars un noskaņojums. Nākamajos mačos, manuprāt, mums tā nedaudz pietrūka. Uzskatu, ka līdz šim labāko sniegumu parādījām tieši spēlē pret Rīgas Futbola skolu, tur bija visvairāk vārtu gūšanas iespēju "no spēles", ja salīdzinām ar sekojušiem mačiem. Skaidrs, ka gūtie vārti pirmajā spēlē deva emocionālu pacēlumu, saņēmām komplimentus, ka jau pirmajā mačā iesitām čempionēm tik daudz vārtu, cik viņas parasti ielaiž visas sezonas laikā. Taču tie daudzie komplimenti laikam nospēlēja pretējā virzienā, un dažas mūsu spēlētājas varbūt to iespaidā nedaudz atslābinājās."

Evelīna Sendija Čubare, FK "Auda" pussardze:

"Atklāt vārtu rēķinu pirmajā spēlē virslīgā, turklāt iesist vārtus tieši pret čempionēm - tas, protams, bija nozīmīgi. Pisholoģiski svarīgi bija gūt vārtus jau pirmajā mačā, nevis gaidīt otro apli vai ceturto piekto spēli. Tā ka tas bija liels notikums, domāju, ne tikai man, bet visai mūsu komandai. Parādījām, ka arī mēs varam gūt vārtus. Tiesa, nākamajos mačos tas vairs nezidevās. Kāpēc? Iespējams, pēc pirmās spēles vairs nedemonstrējām tādu cīņu, kādu mūsu komanda pieradusi rādīt. Varbūt pārāk respektējām pretinieces, vairs negājām tik daudz divcīņās. Skaidrs, ka atsevišķās epizodēs arī meistarības pietrūkst. Ja izlecam pārāk ātri, pretinieces to redz un iet uz apspēlēšanu, izvairās no mums. Spēlēs pret "Mettu" un "Olaini" mums neizdevās "savākties". Man šķiet, ka visu komandu fizisko kondīciju ietekmēja arī saīsinātais pirmssezonas gatavošanās posms. Klubiem ir atšķirīga infrastruktūras situācija, dažiem ir pieejamas sporta zāles, trenažieru zāles. Arī aukstums ietekmē treniņu kvalitāti. Līdz pat martam bija aukstums, šonedēļ arī sniegs uzsniga - tas noteikti neatvieglo treniņprocesu āra laukumos. Par sevi varu noteikti teikt, ka vēl neesmu optimālajā fiziskajā kondīcijā, taču viss pakāpeniski uzlabojas un kļūs tikai labāk."

---

Latvijas sieviešu un meiteņu futbola aktualitātēm iespējams sekot līdzi Facebook un Instagram kontos, savukārt spēļu tiešraides vērojamas LFF YouTube kanālā.