Šogad Latvijas Futbola federācija (LFF) īsteno Latvijas sieviešu futbola talantu programmu, kas paredz regulārus treniņus izlašu kandidātēm valstsvienību treneru korpusu pārraudzībā visa gada garumā. Pirmā no šādām nometnēm notiks jau šonedēļ.

Sieviešu futbola talantu programma ir īpaša aktivitāte, kuras ietvaros sieviešu izlašu talantīgākās spēlētājas regulāri gada šķērsgriezumā aizvadīs vienas vai divu dienu treniņus, ļaujot treneru štābam padziļinātāk izpētīt esošo kandidātu loku un papildus piestrādāt pie jauno spēlētāju individuālās meistarības pieslīpēšanas.

"Pašmāju sieviešu futbola piramīdu veido augstas klases spēlētājas, kuras ir nacionālajā izlasē, talantīgas spēlētājas ar sistemātisku treniņu iespējām, kā arī iesācējas un vienkārši futbola cienītājas. Šī programma paredzēta aktīvam darbam ar otro grupu jeb talantīgajām spēlētājām, kuras vēl nav stabilas spēlētājas izlasē, bet kuru kvalitāti un kvantitāti mums mērķtiecīgi jāattīsta," par jauno programmu sacīja Latvijas nacionālās izlases galvenais treneris Didzis Matīss. "Lai arī talantu attīstīšanas process Latvijas futbolā dažkārt mēdz būt novēlots, it īpaši spēlētājām no lauku reģioniem, tomēr nekas nav zaudēts. Tieši tādēļ visaptveroša talantu pārbaude un attīstība sieviešu futbolā ir šobrīd ir ārkārtīgi svarīga. Ir grūti paredzēt, vai jaunās spēlētājas tālākā nākotnē pārtaps par augstākā līmeņa futbolistēm. Tāpēc uzdevums ir apzināt un atbalstīt pēc iespējas vairāk talantīgu, motivētu jauno spēlētāju, īpaši jaunākās vecuma grupās, lai galu galā augstākās klases futbolā varētu nokļūt arvien vairāk spēlētāju."

Šī programma ir aktuāla ne tikai sieviešu nacionālās izlases, bet arī WU-19, WU-17 un WU-15 izlašu kontekstā. D. Matīss gan atzīst, ka realitātē sieviešu un meiteņu futbola saime Latvijā ir pietiekami neliela, lai visi vairāk vai mazāk zinātu visas talantīgākās spēlētājas, taču viņām visām esot nepieciešami papildus treniņi un attīstība konkurētspējīgā vidē.

Programmas mērķis ir idenficēt talantīgākās spēlētājas, sniegt tām konsultatīvu atbalstu, paatrinot viņu iekļaušanos Latvijas izlasēs, kā arī sekmēt to, lai Latvijā būtu vairāk profesionālu spēlētāju ar starptautisku spēļu pieredzi.