Šajā nedēļas nogalē ar trim spēlēm startēs Sieviešu futbola līgas jaunā sezona. Pirms čempionāta sākuma uz sarunu aicinājām LFF Futbola attīstības un sieviešu futbola nodaļas vadītāju Ņinu Travkinu, kura pastāstīja par gaidāmās sezonas aktualitātēm un sieviešu futbola ilgtermiņa mērķiem.

Čempionāta pirmā spēle paredzēta šo sestdien, 10. aprīlī, kad SFL jaunpienācējas no FK "Auda" pulksten 13.00 uzņems čempioni Rīgas Futbola skolu. Šai spēlei būs iespējams sekot līdzi tiešraides translācijā. Tāpat vērojams būs svētdienas mačs starp FK "Olaine" un SK "Super Nova"/RTU komandām (14.00), bet pirmās kārtas trešajā mačā Liepājas Futbola skola samēros spēkus ar FS "Metta" dāmām.

Kādi faktori ietekmēja Sieviešu futbola līgas sezonas startu un kā aizritēja gatavošanās šī gada čempionātam?

Galvenie faktori, kā jau pilnīgi visās sabiedriskajās jomās pēdējā gada laikā, ir epidemioloģiskie noteikumi un rekomendācijas. Ir gandarījums, ka šogad augstākās līgas sacensības varam sākt jau aprīlī. Tas komandu sportā šobrīd ir atļauts tikai pašmāju augstākajās līgās, arī tad, ja klubiem nav profesionāli līgumi ar visām spēlētājām. Tā ka šī gada 8. martā augstākās līgas klubiem oficiāli tika atļauts aizvadīt treniņus pilnā sastāvā, tas ir – vairāk nekā desmit personām vienlaikus.

Starptautiskajā sieviešu dienā tika sagaidīti sieviešu futbola svētki.

Tieši tā. Jau 8. martā sākām plānot sezonas sākšanos, devām klubiem tieši mēnesi laika, lai pilnvērtīgi sagatavotos. Līdz tam brīdim gatavojām vairākus variantus, tāpēc bijām gatavi jebkādiem notikumu pavērsieniem un spējām ātri reaģēt. Mēneša laikā noorganizējām gan izlozes, gan kalendāra saskaņošanas procesu, gan epidemioloģisko norādījumu izpildi. Tika atrisināti visi organizatoriskie jautājumi, lai jau 10. un 11. aprīlī tiktu dots starts Sieviešu futbola līgai. Diemžēl pagaidām vēl bez skatītāju klātbūtnes, bet vismaz spēles varēs notikt un tām varēs sekot līdzi tiešraidēs.

Šogad Sieviešu futbola līgā startēs par divām komandām vairāk.

Jā, šogad būs sešas komandas. Pirmo reizi vēsturē arī Sieviešu futbola līgas klubiem bija jāiziet LFF licencēšanas process. Tas darīts ar mērķi palīdzēt klubiem sagatavoties gan sportiskā, gan organizatoriskā ziņā. Tā ka šogad augstākajā līgā spēlēs 1. līgas uzvarētājs SK "Super Nova"/RTU, otrās vietas ieguvēja Liepājas FS, kā arī FK "Auda". Gaidām, ka čempionātā būs vairāk interesantu un spraigu spēļu. Pirmssezonas posmā augstāko līgu klubiem bija atļauts aizvadīt pārbaudes mačus, un tie liecināja par pietiekami līdzvērtīgiem rezultātiem. Tas vieš cerības par interesantu čempionātu. Ceram, ka epidemioloģiskā situācija valstī tikai uzlabosies un ka nebūs nekādu šķēršļu, lai mēs aizvadītu čempionātu trijos riņķos.

Kādi ir ilgtermiņa attīstības mērķi Sieviešu futbola līgai? Viena lieta ir klubu licencēšanas procesa ieviešana. Kas vēl plānots, lai popularizētu sieviešu futbolu Latvijā?

Mums ir izstrādāts līgas ilgtermiņa attīstības plāns, kas paredz, ka Sieviešu futbola līgā visu laiku startē astoņas komandas un ka notiek arī paaugstināšanās un pazemināšanās starp līgām. Sakarā ar to, ka šogad mums augstākajā līgā ir vēl tikai sešas komandas, šosezon neviens klubs netiks pie atpakaļceļa biļetes uz 1. līgu, bet, sākot ar nākamo gadu, tiks ieviesta šāda ilgtermiņa sistēma. Pakāpeniski ejam uz līgu sistēmas nostabilizēšanu. Tāpat pastiprināti strādājam pie tā, lai uzlabotu čempionāta organizēšanas līmeni. Šogad plānojam palielināt tiešraidē vērojamo spēļu skaitu, bet nākotnē vēlamies rādīt tiešraidē visas mūsu augstākās līgas spēles. Lai to izdarītu, tas ir atkarīgs ne tikai no mums, nepieciešama arī aktīva klubu iesaiste.

Kādi drošības apsvērumi un pasākumi paredzēti Sieviešu futbola līgas spēlēs?

Būtībā sekojām LFF organizēto sacensību sanitārajam protokolam, kas saskaņots ar Ministru kabinetu. Nav paredzēta vispārēja testēšana, bet, ja būs indikācijas par saslimšanām komandās, protams, būsim gatavi operatīvā kārtā veikt testus klubos. Aicinām visus ievērot valstī noteiktos ierobežojumus. Ja runājam tieši par pašām spēlēm, tad tie sīkumi pēdējā laikā visā pasaulē jau ir pierasti – nav sarokošanās pirms mačiem, tiek ievērotas distances, personāls ir maskās, distancējas. Pieturējāmies pie sanitārā protokola, neizgudrojām divriteni no jauna.

Vai šobrīd ir kaut kāda skaidrība par Baltijas futbola līgas norisi?

Skaidrs, ka Baltijas līga sportiskā un sieviešu futbola attīstības ziņā ir viens no svarīgākajiem turnīriem. Taču, redzot, kāda epidemioloģiskā situācija šobrīd ir mūsu kaimiņvalstīs, saprotam, ka, visticamāk, šo turnīru varēsim rīkot tikai gada otrajā pusē. Taču uzturam kontaktus ar Igaunijas un Lietuvas pusēm, esam ciešā komunikācijā. Ja tas būs iespējams, protams, mēģināsim noorganizēt mūsu spēcīgākajiem klubiem dalību arī šajā turnīrā.