Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) pieņēmusi lēmumu atcelt 2020. gada U-19 Eiropas čempionāta Elites kārtu un finālturnīru. Līdz ar to Latvijas U-19 izlase tomēr nepiedalīsies novembrī paredzētajā kvalifikācijas Elites kārtā.

Kā zināms, Latvijas U-19 izlase otro reizi pēdējo trīs gadu laikā bija nopelnījusi tiesības piedalīties kvalifikācijas Elites kārtā. Tajā Jakuba Dovalila vadītajai komandai bija paredzēts sacensties ar Angliju, Dāniju un Ukrainu. Katras grupas uzvarētāja kvalificētos finālturnīram Ziemeļīrijā, bet nu UEFA atcēlusi arī pašu finālturnīru.

Tiesības piedalīties Elites kārtā Latvijas U-19 izlase nopelnīja pagājušajā rudenī, kad četru komandu turnīrā Rīgā ieguva otro vietu, sacenšoties ar Nīderlandi, Izraēlu un Moldovu. Izšķirošajā mačā mūsu jaunā paaudze apspēlēja vienaudžus no Moldovas ar 6:0, pirms tam cīnoties neizšķirti 0:0 ar Izraēlu un atzīstot Nīderlandes pārākumu (2:8).

Tā kā U-19 Eiropas čempionātā bija paredzēts noskaidrot arī tās piecas Eiropas valstsvienības, kas pārstāvēs kontinentu nākamgad FIFA U-20 Pasaules kausa finālturnīrā, UEFA lēma, ka šoreiz ceļazīmes tiks sadalītas pēc jauniešu izlašu ranga, nevis ar cīņām futbola laukumos. Līdz ar to uz Pasaules kausu no Vecās pasaules brauks Anglija, Francija, Itālija, Nīderlande un Portugāle. UEFA U-19 izlašu rangā, ko veido pēdējo piecu gadu rezultāti, Latvija ar Islandi ir dalītā 35. vietā 53 komandu konkurencē.

Pirms diviem gadiem Latvijas U-19 izlase debitēja EČ Elites kārtā. Tur mūsu puiši Aleksandra Basova vadībā ar 2:1 uzveica Ziemeļmaķedoniju un ar 3:2 pārspēja mājinieci Ungāriju, bet zaudēja angļiem (0:3). Anglijai un Latvijai bija pa sešiem punktiem, bet savstarpējās spēles rezultāta dēļ augstāk bija angļi.

2021. gada U-19 Eiropas čempionāta kvalifikācija

Līdz ar UEFA lēmumu atcelt 2020. gada U-19 Eiropas čempionāta tālāku norisi kļuvis skaidrs, ka nākamie mači Latvijas U-19 izlasei būs martā 2021. gada U-19 Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Tur mūsu komanda spēlēs vienā grupā ar vienaudžiem no Horvātijas, Gruzijas un Kazahstānas. Trīspadsmit grupu uzvarētājas, trīspadsmit 2. vietu ieguvējas, kā arī viena labākā 3. vietas īpašniece iekļūs Elites kārtā.

Tāpat UEFA otrdien atcēla lēmumu jau 2022. gadā aizvadīt pirmo U-19 Nāciju līgas turnīru, kur Latvija bija otrajā spēcīgākajā jeb B līgā. Jauno izspēles kārtību UEFA centīsies ieviest vēlāk. Līdz ar to - arī 2022. gadā paredzēts U-19 izlašu Eiropas čempionāts pēc ierastās izspēles sistēmas.