Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Vadims Ļašenko trešdien, 16. septembrī, piedalījās videokonferencē ar Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) vadību un visu UEFA dalībvalstu nacionālo federāciju līderiem.

UEFA prezidents Aleksanders Čeferins sarunas laikā izteica gandarījumu par aizvadīto septembra spēļu nogriezni nacionālajām un U-21 izlasēm, Covid-19 pandēmijas radīto izaicinājumu priekšā sasniedzot lieliskus spēļu aizvadīšanas rezultātus – septiņās dienās organizētas 97 spēles, turklāt no visiem ieplānotajiem mačiem pārcelt nācies tikai vienu. UEFA prezidents izcēla nacionālo federāciju un vietējo valdību aktīvo līdzdalību visos drošības un organizatoriskajos jautājumos. Pēc septembrī gūtās pieredzes UEFA plāno papildināt izlašu spēļu sanitāro protokolu, kas esošajos apstākļos ir galvenais atskaites punkts visus spēļu rīkošanai, kā arī virzīties tuvāk iespējai valstsvienību mačos atgriezt iespēju skatītājiem atrasties tribīnēs. Pirmais solis šajā virzienā tiks sperts 24. septembrī Budapešta, kad UEFA Superkausa spēlē līdzjutējiem tiks atvērti 30% stadiona tribīņu.

Uz Superkausa maču plāno doties arī LFF prezidents Vadims Ļašenko, kuram dienu pirms tam – 23. septembrī – Budapeštā paredzēta oficiāla tikšanās ar UEFA prezidentu Aleksanderu Čeferinu.

"Videokonferences laikā tika izrunātas aktualitātes pirms 18. septembrī gaidāmā FIFA kongresa, kas pirmoreiz vēsturē norisināsies attālināti. Tāpat UEFA pārstāvji prezentēja galvenās atziņas, kas no drošības pasākumu viedokļa gūtas pēc izlašu spēlēm septembrī, kā arī sniegts ieskats oktobra mēneša pasākumos, kad arī Latvijas nacionālo izlasi gaida trīs spēles ļoti īsā laika nogrieznī," klāsta Vadims Ļašenko. "Esmu patiesi gandarīts, ka ir izdevies vienoties par oficiālu tikšanos ar UEFA prezidentu 23. septembrī Budapeštā. Uz abpusēju uzticību un savstarpēju iesaisti balstītas attiecības ar UEFA ir viens no LFF ikdienas darbības stūrakmeņiem."

Tāpat UEFA dalībvalstu pārstāvji tika iepazīstināti ar tikko kā izziņotajiem UEFA izpildkomitejas lēmumiem, kas skar organizatoriskas izmaiņas vairāku izlašu un klubu sacensību kontekstā. Šādi lēmumi pieņemti, lai mazinātu esošos riskus un sniegtu nacionālajām federācijām plašākas iespējas pienācīgi sagatavoties gaidāmajiem mačiem sarežģītajos apstākļos:

  • 2019./2020. gada sezonas Eiropas U-19 čempionāta Elites kārtas turnīri, vienā no kuriem piedalīsies arī Latvijas jaunieši, pārcelti no oktobra uz novembri, kamēr finālturnīrs ar astoņu komandu dalību risināsies 2021. gada martā Ziemeļīrijā. Tajā izlases aizvadīs tikai izslēgšanas spēļu turnīru, sākot no ceturtdaļfināla;
  • 2020/2021. gada UEFA Čempionu līgas sievietēm kvalifikācijas sacensībās ierastos apakšgrupu turnīrus aizstās divas izslēgšanas turnīra kārtas, kuras veidos viens mačs – 40 komandas pirmās kārtas spēles aizvadīs 3./4. novembrī, bet otrās kārtas mači 20 labākajām vienībām paredzēti 18./19. novembrī;
  • 2020./2021. gada UEFA Čempionu līgā telpu futbolā priekšsacīkšu kārtas, pamatturnīra kārtas un Elites kārtas apakšgrupu turnīrus aizstās izslēgšanas spēles, kuras veidos viens mačs – novembrī, janvārī un februārī. Izšķirošajā posmā četru komandu vietā sacentīsies astoņas, savā starpā tiekoties nākamā gada aprīlī vai maijā.