Piedāvājam jauniešu futbola trenera Vladislava Pavļučenko, kurš ikdienā strādā ar JDFS "Alberts" jauno paaudzi, un FS "Metta" vārtsargu trenera Artūra Biezā sagatavoto futbola vingrinājumu klāstu izmantošanai kā mājas apstākļos, tā dārzā vai parkā. Līdzās tam sniedzam Latvijas Futbola federācijas (LFF) Izglītības nodaļas speciālistu rekomendācijas par to, kas būtu jāievēro jauniešiem, uzturot savu sportisko formu mājas apstākļos, kā arī viņu ieteikumus treneriem, kuriem pašlaik ar saviem audzēkņiem jāstrādā attālināti.

Artūrs Biezais, LFF Izglītības nodaļa:

"Treneri, nebaidieties! Nebaidieties pieiet situācijai radoši, filmēt vingrinājumus un dot tos saviem audzēkņiem. Uzdrošinieties, jo šie apstākļi, kuros esam, dod mums visiem jaunas iespējas augt un attīstīties. No pieredzes varu teikt, ka nevajag baidīties materiālu izveidot neglītu vai kaut kādā ziņā nepareizu, jo nav iespējams radīt meistardarbu, ja pirms tam nav radīti mazāk izdevušies varianti. Izmantojiet to, kas jums ir padevies, un audzēkņi to novērtēs! Jūsu izveidotajiem materiāliem nav obligāti jābūt unikāliem vai inovatīviem, jo daudz kas no tā, kas varbūt jums šķiet pašsaprotams, citiem ir jaunatklājums. Galvenais – uzdrošinieties.

Materiālam, ko piedāvājiet saviem audzēkņiem, jābūt noderīgam un vienkāršam – pielāgotam jūsu audzēkņiem, saprotamam, vienkāršotā vidē un ar vienkāršotu ekipējumu. Lūkojiet vingrinājumus veidot kā kompleksu, lai tie ir savā starpā saistīti un ļauj spēlētājam tos uztvert pakāpeniski."

Edgars Kļenausks, LFF Izglītības nodaļa:

"Galvenais, par ko šajos apstākļos vajadzētu padomāt treneriem - kā saglabāt komunikāciju ar komandu un bērnu vecākiem. Lai nav tā, ka trenera komanda uz šo laiku nesaņem nekādu informāciju. Tie var būt video par to, ko un kā audzēkņiem tagad darīt, turklāt tiem nav obligāti jābūt tikai pašu filmētiem, jo labi treniņu materiāli ir atrodami arī brīvā pieejā. Var izmantot arī citu klubu un kolēģu izveidotos materiālus, kurus treneri arvien vairāk un vairāk publicē savos sociālo tīklu kontos. Protams, tai ir jābūt arī parastai ikdienas komunikācijai ar jūsu trenētās komandas bērniem.

Bērniem un viņu vecākiem es ieteiktu nopietni pieiet tam, kā sevi ikdienā nodarbināt. Izplānot gan fiziskās aktivitātes – pastaiga, braukšana ar velosipēdu vai kāds fizisko vingrinājumu komplekss -, gan savu futbola prasmju uzturēšanu ar bumbas žonglēšanu un bumbas pārvaldīšanas vingrinājumiem. Neaizmirstiet šajā laikā arī turpināt mācīties un attīstīties mentāli. Šis ir vienlaikus izaicinājumu un iespēju laiks!"