Ceturtdien, 20. februārī, "Pullman Riga Old Town" viesnīcā norisinājās Latvijas nacionālās futbola izlases jaunā galvenā trenera Daiņa Kazakeviča pirmā preses konference, kurā valstsvienības vadītājs iepazīstināja ar līdz šim paveikto un ieplānoto, kā arī prezentēja izlases apkalpojošā personāla sastāvu.

Daiņa Kazakeviča asistenti darbā ar izlasi būs Marians Pahars, Jurģis Pučinsks un Jānis Intenbergs, vārtsargu treneris būs Aleksandrs Proskurņins, bet Māris Smirnovs pildīs fiziskās sagatavotības trenera pienākumus.

Dainis Kazakevičs:

"Man šis ir liels gods un izaicinājums. Jebkuram Latvijas trenerim augstākais punkts, uz ko tiekties, ir valstsvienības galvenā trenera amats. Arī esošajā situācijā tas ir nopietns izaicinājums, jo sportiskie rezultāti ir raisījuši daudz jautājumus. Es uz to skatos pozitīvi, jo redzu, kā uzlabot izlases spēli un rezultātus. Pirmais, uz ko mums jābalstās, ir spēcīgs kolektīvs, kurā ir apvienoti motivēti un valsti pārstāvēt griboši spēlētāji. Man ir svarīga katra spēlētāja motivācija ne tikai būt izlasē, bet arī sasniegt ar to konkrētus rezultātus. Šiem izaicinājumiem es esmu gatavs.

Lai izveidotu kolektīvu, ir nepieciešams zināms laika resurss, un par tā došanu esmu pateicīgs. Vienlaikus tas, protams, ir stāsts arī par rezultātu un sniegumu katrā spēlē. Nacionālās izlases kontekstā nevar būt nebūtisku spēļu vai nebūtisku rezultātu. Darbs nesākas no nulles, jo visi izlases līdzšinējie treneri ir devuši savu pienesumu valstsvienības izaugsmē.

Jau līdz šim esmu apmeklējis sešu Latvijas klubu treniņnometnes un ticies ar vairākiem ārzemju klubos spēlējošiem izlases kandidātiem. Līdz pirmajai nometnei martā vēlos individuāli tikties ar maksimāli daudz potenciālajiem izlases spēlētājiem, lai izprastu katra futbolista motivāciju sasniegt ar izlasi rezultātus un sāktu izprast valstsvienības līderu kodolu. Tikšanās reizes ar spēlētājiem turpināšu organizēt līdz pat marta spēlēm.

Man kā trenerim ir trīs būtiski kritēriji, atlasot spēlētājus – viņu motivācija, viņu sportiskās spējas un varēšana iekļauties izlases modelī. Ir atsevišķas pozīcijas laukumā, kur mums steidzīgi ir jādomā par jaunu spēlētāju iekļaušanu komandā un iedzīvināšanu tajā. Es plānoju ātri nostabilizēt valstsvienības sastāvu, ieviest zināmus spēles principus un uzticēties manām izvēlēm."

Edgars Pukinsks, Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs:

"Šodiena iezīmē jaunu posmu tajā, kā mēs skatāmies uz izlasi, spēlētāju sagatavošanu un cerētajiem rezultātiem. Arī LFF valde, apstiprinot Daini Kazakeviču izlases galvenā trenera amatā, skatās uz valstsvienības attīstību ilgtermiņā. Mūsu kopējais mērķis, kuram jāiedvesmo Latvijas futbola sabiedrība, ir dalība 2024. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā. Arī komandas gatavošanā vēlamies skatīties uz ilgtermiņa izaugsmes principiem – lai izlase būtu stabila un ar izteiktām vērtībām. Tāpēc ar treneri tiek noslēgts trīs gadu līgums, kuru stiprina pakārtotie īstermiņa mērķi un ilgtermiņa ambīcija. Latvijas izlases galvenais treneris Daiņa Kazakeviča personā atbildēs par visa Latvijas izlašu bloka attīstību un vienotiem izaugsmes principiem, iedzīvinot vienotu futbola filozofiju visā valstsvienību piramīdā. Ticu, ka ilgtermiņā Dainis Kazakevičs spēs izveidot konkurētspējīgu valstsvienību."

Pirmās spēles pie izlases stūres Dainis Kazakevičs aizvadīs marta beigās, kad pārbaudes mačos izbraukumā tiks samēroti spēki ar Melnkalni un Sanmarīno.

FOTO GALERIJA: