Latvijas telpu futbola izlase ar 2:2 neizšķirtu pret Dāniju izcīnīja 1. vietu 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas priekšsacīkšu kārtas G grupā. Pēcspēles komentārus sniedza divu vārtu autors Germans Matjušenko un mūsu valstsvienības galvenais treneris Arturs Šketovs.

Germans Matjušenko, Latvijas izlases spēlētājs

Gatavojāmies dāņiem jau sabraukuma sākumā, arī piektdien redzējām viņus darbībā. Droši vien var atzīt - negaidījām, ka būs tik grūti. Varbūt sākumā bija manāms koncentrēšanās trūkums. Neiegājām spēlē, kā nākas. Bet pēc tam iesitām svarīgos golus un tikām tālāk kā grupas uzvarētāji.

Kas pārsteidza dāņu spēlē? Ar šo komandu tomēr spēlēts pirmo reizi.
Spēcīga komanda. Domāju, ka tā ir vienā līmenī ar Angliju. Kipra gan laikam nedaudz spēcīgāka. Bijām gatavi viņu cilvēks-cilvēku aizsardzībai. Viņi sedza katrs savu spēlētāju. Manuprāt, sākums lāga neizdevās. Pēc tam iegājām spēlē. Šur tur mūs glāba vārtsargs, citkārt paši neiesitām savas iespējas, bet viņiem īsti nebija vārtu gūšanas iespēju. Abus vārtus dāņi guva pēc mūsu pašu kļūdām. Citu iespēju viņiem nemaz nebija.

Ko treneris teica puslaiku pārtraukumā?
Teica, ka jāturpina cīnīties, ka jāizmanto standartsituācijas, jo arī tajās epizodēs viņi sedz katrs savu cilvēku, nevis izmanto zonas aizsardzību. Treneris uzsvēra, cik svarīgi ir ar vienu spēlētāju nobloķēt otra spēlētāja sedzēju. Un manos otrajos gūtajos vārtos tieši tas arī izdevās. Manu sedzēju bloķēja, un es tiku pie salīdzinoši brīva sitiena. Var teikt, ka mūsu treneris taktiski apspēlēja savu oponentu.

Ar ko mēs šajā turnīrā bijām labāki?
Pirmkārt, noteikti palīdzēja tas, ka spēlējām mājās. Vēlos pateikt milzīgu paldies līdzjutējiem par atbalstu Jelgavā. Gan tiem, kas bija klātienē, gan tiem, kas neklātienē. Kad tevi atbalsta visa mača gaitā, tas tomēr ir tā īpaši. Tad izdari patiešām visu, lai līdzjutējiem un arī pašiem būtu prieks. Skaidrs, ka spēlēšana mājās ir liela priekšrocība. Droši vien arī tas sekmēja neizšķirta izcīnīšanu un iekļūšanu nākamajā kārtā.

 

Arturs Šketovs, Latvijas izlases galvenais treneris

Galvenais, ka mēs izpildījām galveno mērķi - kvalificējāmies nākamajai kārtai kā pirmās vietas ieguvēji. Mums secen gāja "play-off" mači. Tur izredzes būtu "50 pret 50", jo nekad nevar zināt, kāda komanda būs pretiniekos. Tā ka izpildījām uzdevumu, iekļuvām nākamajā kārtā, kur pirmo reizi grupu turnīrs būs pēc principa pa vienam mačam mājās un izbraukumā. Šodien bija ļoti sarežģīta spēle. Divreiz bijām iedzinējos. Spēlējām uz uzvaru. Manuprāt, vārtu gūšanas iespēju mums bija kā minimums ne mazāk kā pretiniekiem. Saprotams, ka beigās viņi spēlēja ar skaitlisko pārsvaru. Taču galu galā, domāju, pelnīti izcīnījām pirmo vietu grupā.

Vai līdz šim neiepazītie dāņi ar kaut ko pārsteidza?
Nē. Mēs ļoti rūpīgi gatavojāmies. Zinājām viņu spēcīgās un vājās vietas. Jāteic, ka lielākoties tikām galā. Taču viņiem ir solīda komanda. Individuāli spēcīgi un jaudīgi spēlētāji. Varbūt komandas spēle vēl nav pietiekami noslīpēta, taču šī komanda bijusi pēdējā kārtā divus ciklus iepriekš. Tas šo to liecina par viņu līmeni.

Kas mūsu sniegumā šodien nebija vēlamajā līmenī? Spēlējām uz uzvaru, bet galu galā rezultāts bija neizšķirts...
Jāuzsver, ka telpu futbolā ir grūti nospēlēt neizšķirti. Vienmēr noskaņojamies panākumam. Mums iepriekš jau bija situācijas, kad mums derēja neizšķirti, taču uzvarējām arī tās spēles. Arī šoreiz gribējām tāpat. It sevišķi - tik daudz skatītāju priekšā. Spēlējam taču viņu dēļ! Ne pirmo reizi viņi mums sniedz šādu atbalstu, ir kā sestais spēlētājs. Šāda tribīņu atbalsta priekšā nemaz nedrīkst spēlēt slikti. Jā, šodien ne viss sanāca, kā gribēts. Varbūt bija papildus satraukums. Taču galveno uzdevumu izpildījām.

Ko teicāt puišiem puslaiku pārtraukumā?
Norādīju, ka jāuzlabo sniegums. Gan atsevišķiem spēlētājiem, gan visai komandai kopumā. Manuprāt, otro puslaiku nospēlējām labāk. Bet nerealizējām savas iespējas. Tāpēc galotne bija tieši tāda - sarežģīta.

Vērtējot visa turnīra ietvaros, vai varat izcelt kādu spēlētāju?
Vēlos izcelt komandu, kas bija šajā sabraukumā. Saskārāmies ar diezgan nopietnām problēmām. Mūsu mazajā valstī palikām bez pieciem spēlētājiem. Dažādu iemeslu dēļ. Šodien nespēlēja Koļesņikovs. Arī Baklanovs traumas dēļ nevarēja palīdzēt. Rožkovskis, Strazdiņš, Halimons - veselu piecu spēlētāju trūka! Labi, ka viņus aizstājušie spēlētāji nospēlēja labi un deva savu artavu panākumā.

Kāds ir tālākais plāns?
Esam tikuši vaļā no "play-off" mačiem aprīlī. Tas laikam ir labs apstāklis. Gatavosimies! Šogad oficiālu maču vairs nebūs, bet gatavosimies nākamajai kārtai jaunajā formātā, kas startēs nākamgad.

Var izcelt to, ka tribīnēs bija fantasiska atmosfēra. Vai vēlaties kaut ko pateikt faniem?
Jā, patiešām - fani bija lieliski. Viņi vienmēr mūs atbalsta. Tādu traku līdzjutēju priekšā vienkārši nedrīkst spēlēt slikti. Domāju, sagādājām viņiem baudu. Un šāda vienotība - tā mums ļoti daudz ko nozīmē.