Pēc Latvijas telpu futbola izlases uzvaras Eiropas čempionāta kvalifikācijā pār Igauniju (6:1) saviem iespaidiem par aizvadīto maču dalījās mūsu valstsvienības galvenais treneris Arturs Šketovs un spēlētājs Jānis Pastars.

Arturs Šketovs, Latvijas izlases galvenais treneris

Kas bija galvenais faktors, kas ļāva šodien tik pārliecinoši uzvarēt Igauniju?

Domāju, ka mēs labi sagatavojāmies šai spēlei. Lai arī viņi rangā ir zemāk par mums, lai arī esam vairākkārt ar viņiem spēlējuši un uzvarējuši, vienmēr nopietni gatavojamies. Vēl jo vairāk tāpēc, ka esam trīs komandu turnīrā. Saprotam, ka šādos apstākļos nav tiesību kļūdīties. Devāmies uz priekšu, presingojām, mēģinājām diktēt spēles ritējumu pretiniekiem. Gribējām gūt pēc iespējas vairāk vārtu, jo grupā katra nianse var būt svarīga. Manuprāt, bija vēl vairākas lieliskas iespējas, kas diemžēl palika neizmantotas.

Vai Igaunijas izlase ar kaut ko pārsteidza? Pirmā puslaika sākumā mums bija pārsvars, bet pēc tam spēle nedaudz izlīdzinājās.

Viņiem, ziniet, ir neslikta izlase. Pietiekoši pieredzējusi komanda. Tā mums bija jau sešpadsmitā savstarpējā spēle, un nebūt ne vienmēr mums viss gāja tik gludi, kā šovakar. Piemēram, nesenajā Baltijas kausa izcīņas spēlē rezultāts ilgu laiku bija 1:0. Pie 2:0 viņi pārtvēra iniciatīvu, veidoja bīstamus uzbrukumus, taču laimīgā kārtā iesitām trešos vārtus, un tad – arī ceturtos. Bet šodien nospēlējām krietni pārliecinošāk.

Kurš spēlē bija izšķirošais jeb lūzuma brīdis?

Šī bija svarīga spēle. Centāmies nospēlēt droši savu vārtu tuvumā. Domāju, mums tas arī izdevās, lai gan arī igauņi veidoja bīstamus uzbrukumus. Taču mums, manuprāt, bija ļoti labs balanss starp aizsardzību un uzbrukumu.

Kādi ir tālākie plāni turnīram?

Piektdien mums ir brīvdiena, ko izmantosim, lai gatavotos mačam ar Dāniju. Varēsim beidzot klātienē redzēt viņus spēlējam. Nekad iepriekš nebijām tikušies savā starpā, taču esam jau pētījuši šo līdz šim mazāk zināmo pretinieku. Bet iespēja redzēt dāņus klātienē, protams, dos vēl labāku priekšstatu.

Vai uzvarā pār igauņiem varat izcelt kādu konkrētu spēlētāju? Jebšu tas bija visas komandas nopelns?

Es vienmēr esmu centies neizcelt atsevišķus spēlētājus. Kāds kļūdījās vairāk nekā citi, bet esam spēcīgi tieši kā komanda. Šodien oficiālo maču debiju piedzīvoja Miks Babris, un viņš izcēlās ar diviem vārtiem. To droši vien var izcelt. Arī Vlads Rimkus labi iekļāvās spēlē. Arī viņam tā bija debija telpu futbola izlasē.

Vai šajā uzvarā pār igauņiem zaudējām vienu spēlētāju?

Diemžēl Artjoms Koļesņikovs spēles sākumā guva traumu. Šķiet, ka viņš diez vai varēs piedalīties turnīra pēdējā spēlē. Andrejam Baklanovam bija veselības problēmas bija nometnes laikā, taču ceram, ka līdz mačam ar Dāniju viņš būs atkal pilnībā gatavs.

 

Jānis Pastars, Latvijas izlases spēlētājs

Padalies iespaidiem par spēli!

Sanāca tā, ka mēs ar igauņiem pavisam nesen spēlējām Baltijas kausā. Tā ka apmēram jau zinājām, kā viņi spēlēs. Par kādiem 70-80 procentiem zinājām. Varbūt atsevišķās epizodēs viņi mūs nedaudz pabiedēja ar presingu, bet mēs veiksmīgi izmantojām savas iespējas. Iesitām diezgan daudz golu, kaut gan, man liekas, bija kaudze ar iespējām, kad vēl varējām iesist.

Igauņi mūs nekad nav uzveikuši. Vai tas deva papildus pārliecību pirms šīs spēles?

Nē. Treneris mums atgādināja, ka nevajag dzīvot pagātnē. Visi attīstās Baltijas valstīs. Piemēram, Lietuvā būs Pasaules kausa finālturnīrs. Mums bija U-19 finālturnīrs. Tā ka visi attīstās.

Šodien ar vārtiem izcēlās arī jaunie puiši. Vai viņi labi iekļāvušies izlases rindās?

Mikam šī bija debija oficiālos turnīros, bet draudzības spēlēs viņš jau bija aicināts, tā ka komandā iekļāvās jau kādu laiku. To pašu var teikt arī par brāļiem Kuļešoviem. Gribas teikt, ka viņi jau ilgi ir izlasē.

Trīs komandu turnīrs – vai tas kaut kā maina gatavošanās procesu?

Sanāk līdzīgs formāts kā Baltijas kausā. Mēs gatavojāmies plus mīnus tāpat kā decembra sacensībām Baltijas kausā.

Vai dāņus jau sanāca papētīt? Tas tomēr ir pretinieks, pret ko līdz šim nav sanācis spēlēt.

Jā, esam papētījuši iepriekšējās spēles. Maču pret Nīderlandi jau redzējām. Un piektdien vēl apskatīsimies viņus klātienē pret Igauniju. Bet, jā, tagad visas domas jau pievērstas mačam ar Dāniju.

Tagad vairs neesi vienīgais "polis" izlasē, jo leģionāra gaitas turpat uzsācis arī Andrejs Baklanovs. Vai jūti, ka viņš ir kaut kā mainījies? Varbūt poliski biežāk ar tevi runā?

Lidojot uz šejieni nedaudz pajokojāmies, viens ar otru poliski runājot (smaida). Bet viņš tur vēl nav pietiekami ilgi. Pieklibo viņam tā valodiņa vēl. Esmu redzējis viņa komandas spēles. Komanda viņam ir laba, tagad pastiprinājusies ar Andreju un diviem gruzīniem. Rezultāti ir labi, treneris pirmgadnieks, bet, cik nu dzirdēts, ļoti ambiciozs, ar savām idejām tieši telpu futbolā.