Vēsturisku kustību ielu kultūrā aizsāks viena no Eiropā lielākajām ielu sporta un kultūras organizācijām "Ghetto Games", kas 2020. gadā organizēs pirmos starptautiskos ielu futbola turnīrus Eiropas lielākajās pilsētās.

Atvērtie ielu futbola Eiropas līgas turnīri no gaidāmā gada marta līdz aprīļa beigām pa reizei norisināsies Barselonā, Milānā, Prāgā, Budapeštā, Briselē, Berlīnē, Amsterdamā, Varšavā, Kopenhāgenā un Djakovā. Saldais ēdiens jeb fināla sacensības paredzētas 13. maijā Rīgā līdz ar "Ghetto Games" 12. sezonas atklāšanu, kas turklāt raženi aizsāks arī desmito ielu futbola sezonu Grīziņkalnā.

Projekta galvenais mērķis ir dažādu sabiedrības grupu sociālā iekļaušana caur sportu, radot ielu futbola kustību Eiropā. Statistika un fakti liecina, ka "Ghetto Games" organizācija šo mērķi veiksmīgi ir panākusi Latvijas galvaspilsētā Rīgā, tāpēc vēlas nest savu vēstījumu tālāk uz desmit citām Eiropas Savienības valstīm. Lai palīdzētu īstenot veiksmīgu sadarbību valstu starpā, komunicētu un informētu apkārtējos par turnīriem, speciāli priekš šī ielu sporta projekta tiks izveidota vienota interneta platforma.

"Esam gandarīti, ka "Ghetto Football" veic pirmo soli kā nebijuša izveidē," viens no projekta iniciatoriem Antons Semeņaks dalās pārdomās. "Mēs vienmēr esam bijuši pārliecināti un redzam to arī savā ikdienas darbā, ka regulāras un demokrātiskas sporta aktivitātes spēj pozitīvi mainīt ne tikai mūsu dalībniekus, bet arī pozitīvi ietekmē nelabvēlīgo pilsētu apkaimju attīstību. Līdz ar to 2020. gadā kopīgi ar mūsu partneriem īstenosim ielu futbola Eiropas līgu. Pirmais turnīrs 21. martā Barselonā."

Katras pilsētas organizētais 3x3 turnīrs ir atvērtā tipa un tajā ir iespēja piedalīties jebkuras nacionalitātes komandai, taču projekta veidotāji katrai valstij apmaksā četrus braucienus uz iepriekš izraudzītām Eiropas pilsētām (3 puišu komandām un 1 - meiteņu). Finālsacensībās Rīgā piedalīsies 24 komandas – 10 uzvarētājkomandas no katra turnīra, 12 vietas aizpildīs tuvākās sekotājas kopvērtējuma tabulā un 2 komandas no Latvijas.

Projekts tiek līdzfinansēts ar Eiropas Savienības programmas "Erasmus+: Sports" finansiālo atbalstu.

Informāciju sagatavoja:
"Ghetto Football"