Otrdien, 3. decembrī, Šveicē notika izloze, kurā noskaidrojās Latvijas izlases pretinieki vēsturē pirmajam U-19 Nāciju līgas turnīram. Tajā varēs piedalīties 2003. gadā un vēlāk dzimuši spēlētāji. Sacensības sāksies 2020. gada rudenī ar 17 gadus veciem puišiem, bet finālturnīrs notiks divus gadus vēlāk Slovākijā, kad šiem puišiem būs jau 19 gadu.

Izlozē Latvija tika B līgas otrajā grupā, kurā mūsu puišiem būs jāsamēro spēkus ar vienaudžiem no Dānijas, Skotijas un Krievijas. Turnīra norises vieta un spēļu datumi tiks paziņoti vēlāk.

Līdz šim Eiropas čempionāts U-19 vecuma grupā notika katru gadu, bet jaunajā formātā finālturnīrs notiks ik pēc diviem gadiem. Arī turpmāk finālturnīrā piedalīsies astoņas komandas. Jaunajā formātā pirmais finālturnīrs notiks 2022. gadā Slovākijā. Pirmajā ciklā pēc jaunā formāta drīkstēs piedalīties 2003. gadā un vēlāk dzimuši futbolisti. Lēmumu par UEFA Nāciju līgas izveidi arī U-19 vecumā 29. maijā pieņema UEFA Izpildkomiteja. Ja jaunais formāts tiks uzskatīts par sekmīgu, no 2023. gada to ieviesīs arī U-17 vecuma grupā.

Kvalifikācijā būs četras kārtas, tajās noskaidrojot septiņus finālturnīra dalībniekus (viena vieta garantēta finālturnīra rīkotājiem). Visas spēles tiks aizvadītas pēc sabraukuma tipa miniturnīru principa. A līgas komandas aizvadīs četrus mini turnīrus, B līgas komandas - trīs, savukārt C līgas izlasēm būs vien pa divām kvalifikācijas kārtām. Finālturnīram kvalificēties var tikai A līgas komandas.

U-19 UEFA Nāciju līgā būs četras kārtas, lai kvalificētos finālturnīram. Uz Slovākiju 2022. gada vasarā bez mājiniekiem brauks vēl septiņas komandas: 4. kārtas A līgas grupu piecas uzvarētājas un divas labākās otro vietu ieguvējas. Paaugstināšanās uz augstāku vai izkrišana uz zemāku līgu notiek pēc 1., 2. un 3. kārtas. Plašāk par sacensību formātu lasiet šeit.

Visas kvalifikācijas cikla 2020.-2022. komandas tiks sadalītas trīs līmeņos, vadoties pēc valstu U-19 izlašu sasniegtajiem rezultātiem laika posmā no 2015. līdz 2019. gadam. Latvijas U-19 izlases šajā laikā oficiālos kvalifikācijas mačos kopumā nopelnīja 16 punktus (1 punktu 2015./2016. gada sezonā, 1 punktu 2016./2017. g. s., 10 punktus 2017./2018. g. s. un 4 punktus 2018./2019. g. s.). Kopumā 54 valstu konkurencē tas Latvijai deva 34. vietu rangā un vietu B līgas otrajā grozā.

Izlašu sadalījums pa līgām kvalifikācijas 1. kārtai

A līga

1. grozs: Portugāle, Francija, Anglija, Itālija, Nīderlande, Čehija, Spānija, Vācija, Ukraina, Īrija
2. grozs: Norvēģija, Turcija, Austrija, Horvātija, Grieķija, Beļģija, Zviedrija, Serbija, Polija, Slovākija

B līga

1. grozs: Skotija, Izraēla, Bulgārija, Ungārija, Rumānija, Dānija, Slovēnija, Gruzija
2. grozs: Krievija, Somija, Šveice, Bosnija un Hercegovina, Kipra, Velsa, Latvija, Islande

C līga

1. grozs: Azerbaidžāna, Ziemeļmaķedonija, Ziemeļīrija, Baltkrievija, Armēnija, Melnkalne, Kosova, Malta, Albānija, Kazahstāna
2. grozs: Andora, Luksemburga, Moldova, Igaunija, Fēru salas, Lietuva, Gibraltārs, Sanmarīno