Šonedēļ pielikts punkts Latvijas jaunatnes čempionāta 2019. gada sezonai, kuras noslēgumā par tituliem bagātāko klubu kļuvis BFC Daugavpils, bet par medaļām bagātākajiem - FS Metta jaunieši.

BFC Daugavpils jaunieši sezonu noslēguši ar trim čempionu tituliem – U-18, U-16 un U-14 Elites grupās, tam pievienojot arī sudraba godalgas U-13 Elites grupā. Tikmēr FS Metta var lepoties ar pieciem medaļu komplektiem – zelta godalgas U-13 Elites un Attīstības grupās, kā arī sudraba medaļas U-18, U-16 un U-15 Elites grupās.

Pērnajā sezonā daugavpilieši bija medaļām bagātākie jaunatnes čempionātā (divi zelta un divi sudraba medaļu komplekti), bet pa trim reizēm uz goda pjedestāla kāpa Rīgas Futbola skola un Liepājas Futbola skola. Šogad rīdzinieki var lepoties ar diviem bronzas medaļu komplektiem, kamēr liepājnieki kaklā kāruši vienu sudraba un divus bronzas godalgu komplektus.

Citviet čempionu titulus šosezon izcīnīja arī FS Jelgava (U-18 Meistarības grupā), kuru kontā arī sudrabs U-14 Meistarības grupā un bronza U-16 Elites grupā, JDFS Alberts (U-16 Meistarības grupā), kuriem arī iegūtas bronzas godalgas U-13 Elites grupā, SK Kengaroos (U-16 Attīstības grupā), FK Spartaks/JFC Skonto (U-15 Elites grupā), kuru krājumā arī sudrabs U-16 Attīstības grupā, AFA Olaine (U-15 Meistarības grupā), Babītes SK (U-15 Attīstības grupā), bez tā ieņemot otro vietu arī U-14 Elites grupā, FK Tukums 2000/TSS (U-14 Meistarības grupā), kuru kontā arī sudrabs U-15 Meistarības grupā, un Valmiera Glass ViA (U-14 Attīstības grupā), kuri var lepoties arī ar otro vietu U-13 Attīstības grupā un trešo pozīciju U-18 Meistarības grupā.

Pie medaļām šosezon jaunatnes čempionātā tika arī jaunie futbolisti no Rēzeknes FA/BJSS, New Project/JFK Daugava, Preiļu NBJSS, Madonas BJSS, FK Auda, Riga FC, Brocēnu NBJSS/Saldus SS, FC Real Pro un TFS Nikars-Vanagi.

Aizvadītas arī pārspēles par tiesībām nākamajā sezonā spēlēt dažādu vecumu un līmeņu grupās:

  • Par tikšanu U-15 Elites grupā | FK Spartaks/JFC Skonto pret FS Jelgava divu spēļu summā (4:0, 2:1) saglabāja vietu Elites grupā;
  • Par tikšanu U-16 Elites grupā | FK Tukums 2000/TSS pret FK Dinamo Rīga divu spēļu summā (5:1, 2:2) izcīnīja vietu Elites grupā;
  • Par tikšanu U-14 Meistarības grupā | Valmiera Glass ViA pret AFA Olaine divu spēļu summā (2:2, 2:2 (11m 9:8)) izcīnīja vietu Meistarība grupā;
  • Par tikšanu U-15 Meistarības grupā | Preiļu NBJSS pret SK Super Nova divu spēļu summā (8:2, 1:0) izcīnīja vietu Meistarības grupā;
  • Par tikšanu U-16 Meistarības grupā | Ilūkstes NSS pret New Project/JFK Daugava divu spēļu summā (3:0, 1:1) saglabāja vietu Meistarības grupā.

"Vēlos pateikties visiem klubu vadītājiem, treneriem, spēlētājiem un viņu vecākiem par aizvadīto sezonu un apsveikt visus ar tās noslēgumu! Šī Latvijas jaunatnes futbola sezona bija notikumiem bagāta, ļoti aizraujoša un ar spēlēm piesātināta," pauž LFF Sacensību nodaļas jaunatnes futbola speciālists Deniss Bezuščonoks. "Dažas čempionāta spēles tika atceltas, kā arī bija diezgan daudz pārceltu spēļu, kas noteikti nedaudz sarežģīja čempionāta norisi. Iemesli bija ļoti dažādi, bet esmu pārliecināts, ka ar milzīgu darbu un atbildības sajūtu no spēļu pārcelšanām vai atcelšanām var izvairīties, un tas noteikti palīdzēs sasniegt vēl augstāku čempionāta organizēšanas līmeni, ka arī uzlabos komandu rezultātus. Sākotnēji šajā sezonā bija ieplānotas vairāk nekā 1600 spēles ar 172 komandu piedalīšanos, tomēr čempionāts noslēdzās ar nedaudz vairāk nekā 1550 spēlēm un 165 komandām, kas noteikti ir ļoti augsts rādītājs. Tos vēlamies un redzam par nepieciešamu uzlabot, un to es arī novēlu visiem kopā izdarīt 2020. gada Latvijas jaunatnes čempionātā. Vēlreiz apsveicu visus čempionāta dalībniekus ar sezonas noslēgumu, novēlu neapstāties pie sasniegtā, bet tieši pretēji - sasniegt vēl augstākus rezultātus 2020. gada sezonā!"

Kā zināms, Latvijas jaunatnes čempionāts norisinās piecās vecuma grupās, bet sacensību dalībnieki ir sadalīti trīs spēku samēru konkurencēs. Elites grupā tiek pulcētas spēcīgākās sava vecuma Latvijas komandas, Attīstības grupā spēkiem mērojas komandas, kas tiecas sasniegt Elites grupas meistarības līmeni, bet Meistarības grupa ir kā pārejas starpposms no Attīstības uz Elites grupu. Šosezon jau trīs vecuma grupās (U-14, U-15 un U-16) komandas sacentās visos trīs spēku samēra rangos.

Ar katru nākamo čempionāta sezonu tā dalībnieku skaits ir jūtami palielinājies. Piemēram, vēl 2013. gadā čempionātā piedalījās 67 komandas, pērn to skaits sasniedza 154.

ČEMPIONĀTA SADAĻAS: