Latvijas Futbola federācija (LFF) kalendāra gada sākumā izsludina atklāto konkursu uz Latvijas sieviešu nacionālās futbola izlases, kā arī WU-19, WU-17 un WU-15 meiteņu futbola izlašu galveno treneru amatiem. Par to, kāds bijis 2018. gads, un kādi ir galvenie uzdevumi sieviešu un meiteņu futbola izlašu segmentā, plašāk intervijā ar LFF Sporta direktoru Daini Kazakeviču.

INTERVIJA AR DAINI KAZAKEVIČU

  • Kā kopumā vērtējams paveiktais sieviešu un meiteņu futbola izlašu darbā 2018. gadā?

Kopējais vērtējums ir plusa zīmi. Iepriekšējo gadu laikā redzam sieviešu futbola attīstības pozitīvo vektoru. Runājot par 2018. gada sezonu, nacionālās izlases sakarā vienīgais oficiālais turnīrs bija Baltijas kauss, kur uzvarējām, mūsu kaimiņus pieveicot abās spēlēs. Martā mūsu valstsvienība guva ļoti vērtīgu pieredzi starptautiskā turnīrā Turcijā. Aprīlī notika arī divas pārbaudes spēles pret Somijas “B” izlasi. Aizvadītais gads turpināja mūsu plānveida darbu, lai nacionālā izlase ļoti nopietni gatavotos 2021. gada UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas pamatturnīram, kas pēc izspēles formāta maiņas startēs jau rudenī. Šādā līmenī nacionālā sieviešu futbola izlase vēl nav spēlējusi. Iepriekš esam startējuši vairākos kvalifikācijas priekšsacīkšu turnīros, kur pārsvarā tikāmies ar sava līmeņa pretiniekiem. Jaunais kvalifikācijas formāts komandai būs liels izaicinājums, jo mūsu futbolistēm pretim stāsies Eiropas top līmeņa pretinieki. Apakšgrupu izloze paredzēta 21. februārī Nionā.

Latvijas WU-19 izlase, manuprāt, iepriekšējo gadu aizvadīja veiksmīgi. Otro gadu pēc kārtas tika izcīnīts Baltijas kauss, bet Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā spējām parādīt konkurētspējīgu pretspēli abām grupas līderēm Krievijai un Austrijai, kā arī cīnījāmies neizšķirti ar Melnkalni. Ņemot vērā pretinieku spēku, WU-19 izlases starts vērtējams kā pozitīvs, taču mēs vēlamies iet uz priekšu un izvirzīt sev mazliet lielākus uzdevumus kvalifikācijas turnīros. Skaidrs, ka meiteņu futbolā, salīdzinot ar puišiem, spēku samēri ir stipri atšķirīgi. Lai mēs varētu pretendēt uz ko augstāku, šobrīd liela nozīme ir izlozei un pretiniekiem. Taču vēl lielāka nozīme ir elites līmeņa futbola kultūras attīstībai, lai mēs strādātu arvien vairāk un profesionālāk. Ir svarīgi, lai mūsu meitenes, nonākot izlasē, gan no kopējā nodrošinājuma līmeņa, gan no futbola prasību viedokļa tuvotos jaunatnes futbola elites līmeņa sasniegšanai visos virzienos. Tas būs galvenais izaicinājums treneriem, kas tiks apstiprināti uz jauno periodu. Vienlaikus saprotam, ka vienā gadā nevaram kompensēt meistarības līmeņa starpību, taču noteikti varam soli pa solim virzīties pretim Eiropas vidusmēra līmenim.

Salīdzinot ar pārējām izlasēm, WU-17 izlasei iepriekšējais gads neizvērtās tik veiksmīgs, lai arī tika pārbaudīts salīdzinoši plašs kandidātu loks. Jau otro gadu, veicot selekcijas procesu, tika izvērtētas kandidātes no vairāk nekā desmit klubiem. Tas ir nopietns rādītājs, kas apliecina meiteņu futbola popularitātes izaugsmi Latvijā. Šajā ziņā jaunākā vecuma izlasēs, tostarp - WU-15 izlasē, mums nevajadzētu vērtēt izlašu darbu tikai no rezultāta viedokļa vien. Darbā ar šo vecumu jāfokusējas uz tām vērtībām, ko ieviešam ikdienas darbā valstsvienībā un tādējādi ieaudzinām arī mūsu jaunajās futbolistēs. Tāpēc WU-15 un WU-17 izlašu segmentā galvenais akcents vērsts uz spēlētāju attīstību un starptautiskās spēļu pieredzes gūšanu. Protams, futbolā un sportā vispār rezultāts vienmēr ir būtisks. Taču darbā ar jaunatnes izlasēm ļoti būtiski ir tas, lai mēs tiešām ieviestu un no futbolistēm sagaidītu šīs prasības un kvalitātes kā treniņprocesā, tā arī spēlēs, kuras tiks sekmīgi pielietotas, ienākot vēlāk arī nacionālajā sieviešu izlasē. Kopumā varam uzskatīt, ka darbs šajā segmentā iepriekš tika darīts samērā veiksmīgi. Protams, mums vienmēr ir vēlme mūsu Baltijas reģionā cīnīties par vadošajām vietām, kas aizvadītajā gadā WU-17 izlasei diemžēl neizdevās. Taču galvenais akcents ir spēlētāju kvalitāte un attīstība.

Ielūkojoties nākotnē, WU-17 un WU-19 izlasēm tradicionāli prioritāri būs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīri rudenī, kā arī Baltijas kausa izcīņa jūnijā. 2019. gada ietvaros esam paredzējuši pieaugumu budžetā, lai nodrošinātu lielāku skaitu pārbaudes spēļu arī meiteņu izlašu līmenī. Šogad būs iespēja organizēt vairāk selekcijas nometņu, ar treniņiem attīstīt komandas spēli, kā arī aizvadīt pārbaudes mačus, lai veiksmīgāk sagatavotos sezonas svarīgākajiem turnīriem. Galvenais uzdevums būs maksimāli labi sagatavoties kvalifikācijas spēlēm un katrā konkrētā spēlē parādīt sniegumu savu iespēju maksimumā. Ja tā būs, arī ar rezultātu būsim apmierināti.

  • Kā nonācāt līdz lēmumam izsludināt publisko konkursu sieviešu un meiteņu izlašu treneru vakancēm?

Atklātā konkursa izsludināšana nekādā mērā nav saistīta ar to, ka mēs būtu neapmierināti ar līdzšinējo treneru darba kvalitāti. Mūsu mērķis ir dot iespēju pieteikties darbam ar valstsvienībām jauniem kandidātiem un apskatīt to treneru loku, kas būtu ieinteresēti ieņemt šīs pozīcijas, lai objektīvi izvērtētu labākos pretendentus, ar kuriem būsim gatavi vienoties par sadarbību nākamajā periodā. Šī iniciatīva nāca no LFF prezidenta Kaspara Gorkša. Vienlaikus ļoti pozitīvi skatīsimies uz to, ja arī iepriekšējie izlašu treneri pieteiks kandidatūras un pretendēs uz vakancēm. Arī mēs paši esam aicinājuši šos trenerus pieteikties.

Ar dažiem izņēmumiem iepriekšējais sieviešu un meiteņu futbola izlašu treneru štābs strādā kopā kopš 2016. gada sākuma. Tātad - ir aizvadītas pilnas trīs sezonas. Šobrīd esam nolēmuši, ka ir īstais laiks dot iespēju citiem treneriem pieteikt kandidatūras. Piebildīšu, ka uz šīm pozīcijām nav ierobežojumu. Proti, pieteikties var arī ārzemnieki, taču pie vienādiem apstākļiem vērtēšanas procesā prioritāte būs pašmāju speciālistiem.

Mūsuprāt, pēdējo četru piecu gadu laikā mūsu valstī būtiski progresējusi jaunā sieviešu un meiteņu futbola treneru paaudze. Atšķirībā no iepriekšējā perioda, kad konkurence šajā segmentā nebija tik liela, situācija ir mainījusies. Šobrīd tā ir augusi, tāpēc arī vēlamies radīt iespēju jaunajai treneru paaudzei apliecināt savas ambīcijas, dot iespēju prezentēt un sekmīgi realizēt savas idejas sieviešu futbola izlašu ikdienas darbībā.

-

Plašāka informācija par izsludinātajām vakancēm un prasībām kandidātiem pieejama šeit.