Latvijas U-19 telpu futbola izlases galvenais treneris Artūrs Šketovs pēc atgriešanās no Tbilisi atskatījās uz valstsvienības aizvadīto otro pārbaudes spēli pret Gruziju. Atgādinām, ka mūsu jaunie telpu futbolisti pēc izcīnītās uzvaras pirmajā mačā atbildes cīņā atzina mājinieku pārākumu ar rezultātu 0:3 (0:2). 

INTERVIJA AR ARTŪRU ŠKETOVU PĒC SPĒLES PRET GRUZIJU 22. DECEMBRĪ

  • Pēc izcīnītās uzvaras pirmajā mačā, kāds bija galvenais uzdevums atbildes cīņā? Kā izvērtās spēle?

Pirmo maču uzvarējām līdzīgā cīņā, tāpēc bija skaidrs, ka Gruzija darīs visu, lai atbildes spēlē savās mājās izcīnītu uzvaru. Turklāt šai komandai jau bija pieredze pārbaudes spēlēs pret Azerbaidžānu. Mūsu puišiem turpretim šī bija pirmā reize, kad bija jāspēlē divas dienas pēc kārtas, turklāt mums arī vecuma ziņā komandā bija sapulcināti jaunāki spēlētāji – daži pat 2002. un 2003. gadā dzimušie puiši. Gruzīni kā dienvidnieki arī ātrāk izaug, vienlaikus viņiem sastāvā kopumā arī bija vecāki puiši.

Jāņem vērā arī tas faktors, ka pirmajā mačā mēs tomēr spēlējām uz rezultātu, pārsvarā izmantojot divus četriniekus. Savukārt otrajā spēlē devām iespēju sevi apliecināt visiem futbolistiem. Šoreiz mūsu vārtu drošība tika uzticēta Artūram Cīrulim. Kopumā šajā nometnē palikām apmierināti ar abu vārtsargu sniegumu. Artūrs spēlēja arī pirmajā spēlē – brīdī, kad Renārs Šķesters-Kambals guva savainojumu.

Spēles sākumā mums bija vairākas iespējas pārspēt pretinieku vārtus, kuras tomēr nerealizējām. Turpretim Gruzijas izlase divas iespējas vienas minūtes laikā sekmīgi realizēja. Mājinieki šajā mačā kopumā spēlēja agresīvāk, darbojās bīstami presingā mūsu zonā. Mēs bijām tam gatavi, taču otrajos zaudētajos vārtos tikām piespiesti kļūdīties. Spēles laikā arī mums bija labas iespējas. Brīžiem mājiniekus glāba vārtu stabs, brīžiem arī paši netrāpījām tukšos vārtos. Labas iespējas bija Edgaram Tarakanovam un Ruslanam Medvedinam. Šajā mačā mēs izveidojām arī vairāk vārtu gūšanas momentu nekā pirmajā spēlē, taču pietrūka individuālās meistarības, kā arī mājinieku vārtsargs šoreiz rādīja ļoti labu sniegumu.

Otrajā puslaikā pārgājām uz spēli divos četriniekos. Diemžēl ielaidām uzreiz pēc standartsituācijas, lai gan pirms tam arī mums bija vārtu gūšanas iespēja. Septiņas minūtes pirms beigām spēlējām jau ar pieciem laukuma spēlētājiem. Zinājām, kā mājinieki darbosies aizsardzībā, attiecīgi adaptējām arī savu spēles stilu. Bija labi momenti, beigās tomēr neiesitām... Kā zināms, futbolā bez gūtajiem vārtiem grūti uzvarēt!

  • Kādus secinājumus varam veikt par jauno futbolistu gatavību aizvadīt divas šādas spēles 24 stundu laikā?

Pirmkārt, mēs braucām uz Gruziju ar mērķi pašiem iepazīt savu spēles līmeni. Pirms šī izbraukuma mums bija tikai divpusējā treniņspēle un pāris dienu nometne. Vienlaikus analizējām Gruzijas izlases spēles pret Azerbaidžānu. Gruzīni pirmajā mačā zaudēja ar rezultātu 2:3, taču atbildes cīņā uzvarēja 10:3. Jauniešu futbolā ļoti raksturīgas šādas rezultātu maiņas, kas pamatā saistītas ar spēlētāju psiholoģiskā brieduma faktoru.

Gruzija abas reizes spēlēja no spēka pozīcijas. Mēs neesam spēcīgāki pār viņiem. Pirmajā mačā mēs ļoti gudri un disciplinēti aizsargājāmies, neļāvām mājiniekiem izmantot savas stiprās īpašības, laukumā darbojāmies kompakti un droši. Redzams, ka puiši aug ar katru dienu. Nebūt nav tik viegli nospēlēt ar tādu komandu uz nulli.

Protams, atbildes mačā mājinieki vēlējās revanšēties. Tā bija laba spēle, vienkārši šoreiz mēs nerealizējām savas iespējas. Ielaidām trīs vārtus divās spēlēs - tas tomēr arī nav slikts rādītājs. Vienlaikus mums ir potenciāls uzbrukumā. Ir interesanti redzēt, kā futbolisti aug dažādās ar telpu futbolu saistītās specifiskās komponentēs – esam pievērsuši tām pastiprinātu uzmanību treniņos. Manuprāt, salīdzinoši īsā laikā ar iepriekš nezināmiem spēlētājiem treneru štābam izdevās sasniegt pietiekoši daudz, tostarp, izcīnīt pirmo uzvaru Latvijas U-19 izlases vēsturē.

  • Ņemot vērā Gruzijas spēļu laikā gūtos secinājumus, kā turpmāk notiks futbolistu selekcijas process?

Līdz Eiropas čempionāta finālturnīram atlikuši astoņi mēneši. Šajā laikā mums paredzētas maksimums septiņas nometnes. Laika ir ļoti maz. Šobrīd redzam, ka esošās komandas pamatsastāva kodolu saglabāsim, ap kuru vērtēsim arī citus iepriekš neizsauktos kandidātus.

Īpaši vēlētos atzīmēt abus mūsu vārtsargus, kas mačos pret Gruziju nospēlēja droši - Renārs Šķesters-Kambals turklāt komandas iekšienē tika izvēlēts kā kapteinis, turklāt sev atvēlēto laiku nospēlēja uz nulli. Arī Artūrs Cīrulis labi apliecināja sevi. Artūrs Meikulāns atstāja labu iespaidu treniņos, un ar viņu arī rēķināmies nākotnē. Zinām, ka mums ir arī citi labi vārtsargi, kas būtu spējīgi palīdzēt. Vienlaikus varu atzīmēt mūsu jaunāko komandas spēlētāju, 15 gadīgo TFK Rēzekne/RFA audzēkni Edgaru Tarakanovu, kurš guva vienīgos vārtus pret Gruziju.

Man personīgi ir ļoti patīkami strādāt ar šiem puišiem. Iepriekšējās nedēļas laikā trenējāmies divas reizes dienā, mūsu jaunajiem futbolistiem tā bija pirmā pieredze šādā slodzē. Pēteris Ivenkovs, kuram 22. decembrī bija dzimšanas diena, praktiski bija vienīgais spēlētājs, kas iepriekš tika iekļauts U-19 jauniešu izlases kandidātos pie trenera Aleksandra Basova.

No šajā nometnē esošajiem puišiem tikai pirmais četrinieks no Rēzeknes kopš bērnības nodarbojas ar telpu futbolu. Redzams, ka viņi ir apguvuši spēles pamatus. Pārējie nāk no klasiskā futbola, proti, viņi telpu futbola apritē ir tikai vienu vai maksimums divus gadus. Ir arī tādi, kas tikai šogad pirmo reizi pievērsušies telpu futbolam. Mums šobrīd vēl nav ievērojamu augļu no pašmāju telpu futbola skolām. Līdzīga situācija arī ir Gruzijā, kas savu U-19 telpu futbola izlases selekcijas procesu iesāka vien par mēnesi agrāk nekā mēs. Tomēr visvairāk mani priecēja tas, ka mūsu puišiem deg acis, ir redzama vēlme mācīties un apgūt telpu futbola spēli, kā arī sasniegt rezultātu!

Intervijas noslēgumā vēlos apsveikt visus futbola draugus ar gaidāmo Jauno gadu! Spēlētājiem novēlu veiksmi futbola laukumā! Latvijas U-19 izlasei novēlu acīmredzamu progresu un lai spēlētāji, gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīra, iztiktu bez traumām!

-

Latvijas U-19 telpu futbola izlases galvenais treneris Artūrs Šketovs intervijas noslēgumā informēja, ka nākamā komandas nometne paredzēta janvāra vidū, kuras ietvaros 12. un 13. janvārī paredzētas divas pārbaudes spēles ar Lietuvu. Eiropas čempionāta finālturnīra gatavošanās plāna ietvaros 5. un 6. martā ciemos pie mums ieradīsies Spānijas jauniešu telpu futbola izlase. Tikmēr no 16. līdz 19. maijam mūsu komandai apstiprinātas pārbaudes spēles mājās pret Krievijas vienaudžem.

Plašāka informācija par gaidāmajām nometnēm sekos papildus LFF.lv mājaslapā.