Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde otrdien, 18. decembrī, apstiprināja Latvijas vīriešu klubu sacensību modeli nākamajiem četriem gadiem. Tāpat LFF prezidents Kaspars Gorkšs iepazīstināja ar Latvijas nacionālās izlases galvenā trenera meklējumiem, kas pašlaik turpinās.

Nacionālās izlases treneru kandidātu izvērtēšana

LFF prezidents Kaspars Gorkšs, kuram uzticēts veikt Latvijas nacionālās izlases jaunā galvenā trenera meklējumus un veikt attiecīgās pārrunas, otrdien informēja LFF valdi par šī procesa gaitu. Kaspars Gorkšs izklāstīja principus, pēc kādiem vadījies, meklējot speciālistu ar jau esošām zināšanām par Latvijas futbolu. Pašlaik pārrunas ar kandidātiem ir noslēguma posmā, un lēmums ir gaidāms tuvākajā laikā ar apstiprināšanu līdz janvāra LFF valdes sēdei.

Sacensību sistēmas modeļa apstiprināšana

Otrdien LFF valdē apstiprināts Latvijas vīriešu klubu sacensību izspēles modelis tuvākajiem četriem gadiem, kas papildina iepriekš apstiprināto Virslīgas komandu skaita pakāpenisko pieaugumu. Modelis paredz, ka 2019. gada sezonā pēc esošās sistēmas tiks izspēlēts 1. līgas A čempionāts un reģionālie 2. līgas čempionāti, bet Virslīgas dublieru čempionātu aizstās 1. līgas B sacensības, kurās sacentīsies Virslīgas čempionāta klubu U-21 komandas. Šīs sacensības darbosies pēc līdzšinējā Virslīgas dublieru čempionāta reglamenta ar vairākiem papildinājumiem, starp kuriem būs aizliegums laukumā doties citā asociācijā sagatavotiem spēlētājiem ārpus attiecīgajiem vecuma ierobežojumiem.

2020. gadā 1. līgas A turnīrā spēlēs 2019. gada 1. līgas A turnīra 2.-7. vietas ieguvēji un četras labākās 1. līgas B sacensību komandas, bet 2020. gada 1. līgas B turnīrā sacentīsies pārējās 2019. gada 1. līgas A un B turnīru komandas, kā arī 2019. gada sezonas 2. līgas uzvarētāji. Tikmēr 2. līgā arī turpmāk būs reģionālo sacensību princips.

Tādējādi no 2020. gada Virslīgā, 1. līgā A un 1. līgā B spēlēs pa desmit komandām, bet tālāk sekos 2. līgas reģionālās sacensības. Paredzēts, ka katru gadu labākā 1. līgas A komanda iegūst vietu Virslīgā, Virslīgas 10. vietas ieguvēja vietu sacensībās zaudē, bet Virslīgas 9. vietas ieguvēji un 1. līgas A 2. pozīcijas īpašnieki savā starpā aizvada pārspēles. Tāds pats princips būtu komandu rotācijai starp 1. līgu A un 1. līgu B, kamēr 2. līgas labākā komanda iegūst tiesības spēlēt 1. līgā B.

Līgu noteikumi paredz, ka vienā līgā nedrīkstēs spēlēt viena kluba divas komandas. Citi sacensību saistošie noteikumi tiks precizēti līdz ar turnīru reglamentu apstiprināšanu.

Atskaite par MTC Staicele veikto auditu

Izvērtējot mācību un treniņu centra Staicele darbību, pēc LFF iniciatīvas veikts apjomīgs bāzes audits gan no juridiskās un finansiālās, gan sportiskās puses. Pēc to rezultātu izvērtēšanas LFF valde nolēma atcelt 2017. gada 26. septembra LFF valdes lēmumu par kredīta piesaistes nodrošinājumu bāzes ēdināšanas un rehabilitācijas centra būvniecībai un sadzīves apstākļu uzlabošanai. LFF vadība aicināta organizēt tikšanos ar iepriekšējo Staiceles bāzes vadību, lai iegūtu skaidrojumus audita uzrādītājiem problēmjautājumiem, un virzīt jautājumu par trīs Staiceles bāzes izveidoto nodibinājumu likvidāciju, kā arī izbeigt beztermiņa Ģenerāļa Pētera Radziņa Staiceles Sporta profesionālās vidusskolas finansēšanas līgumu starp MTC Staicele un nodibinājumu Nacionālais sporta centrs Staicele. Vienlaikus LFF valde aicina nekavējoties izvērtēt MTC Staicele spēju turpināt darbību, uzdodot centra valdei kopīgi ar īpašniekiem izstrādāt uzņēmuma ilgtermiņa darbības plānu, kas pamatotu uzņēmuma spēju stabilizēt situāciju un turpināt darbību. Centra valdei lūgts izstrādāt detalizētu uzņēmuma 2019. gada budžetu, kas atbilst tā ilgtermiņa plānam, izskatīšanai LFF valdē.

Biedrības Latvijas Futbola Virslīga iesnieguma izskatīšana

LFF valde 18. decembrī izskatīja biedrības Latvijas Futbola Virslīga iesniegumu par sadarbības līguma noslēgšanu ar LFF un LFF līdzfinansējuma piešķiršanu 2019. gada sezonai, kurā tiek prasīti 248 500 EUR Virslīgas mārketinga un Virslīgas tēla veidošanas pasākumiem. LFF valde lēmuma pieņemšanu atlikusi līdz 2019. gada janvāra sēdei, kuras ietvaros tiks apstiprināts LFF 2019. gada budžets. Virslīga tiek lūgta sniegt detalizētu informāciju par iesniegtā pieprasījuma prioritārajām programmām, norādot mērķus, sasniedzamos rezultātus un ieguvumus.

Valde pilnvaro LFF prezidentu Kasparu Gorkšu un ģenerālsekretāru Edgaru Pukinsku sadarbībā ar biedrību Latvijas Futbola Virslīga sagatavot abu pušu sadarbības līguma projektu 2019. gada sezonai izskatīšanai nākamajā LFF valdes sēdē.

Tāpat otrdien valde iepazinās ar LFF 2019. gada budžeta izstrādes gaitu, kas paredz tā apstiprināšanu nākamajā LFF valdes sēdē 15. janvārī.