Latvijas U-19 telpu futbola izlases galvenā trenera amatā apstiprināts pašreizējais valstsvienības vadītājs Artūrs Šketovs, kuram Latvijas Futbola federācija (LFF) uzticējusi komandas komplektēšanas procesu 2019. gada septembrī Rīgā paredzētajam UEFA Eiropas U-19 telpu futbola čempionāta finālturnīram. 7. septembrī galvenais treneris kopā ar LFF vadību tikās ar Latvijas Telpu futbola asociācijas (LTFA), Virslīgas un 1. līgas klubu pārstāvjiem, lai pārrunātu U-19 izlases jautājumus un sagatavoto treniņnometņu plānu.

INTERVIJA AR ARTŪRU ŠKETOVU

Kā Jūs nonācāt līdz lēmuma pieņemšanai kļūt par U-19 telpu futbola treneri?

Pirmkārt, uzskatu, ka pirmo reizi Latvijas vēsturē iegūtās tiesības rīkot UEFA līmeņa Eiropas čempionāta finālturnīru ir nozīmīgs un atbildīgs solis gan visa futbola, gan konkrēti telpu futbola attīstībā mūsu valstī. Šogad rudenī, kad tika pieņemts lēmums par Latvijas U-19 izlases dalību Eiropas čempionātā, federācijas vadība piedāvāja man uzņemties šīs komandas komplektēšanu un vadību. Padomāju un piekritu. U-19 vecuma izlases mums iepriekš vēl nebija. Jā, mums savulaik bija arī U-21 izlase, ar kuru esam spēlējuši arī Eiropas čempionāta kvalifikācijā, taču šobrīd regulāru sacensību šajā vecumā nav.

Kopumā man ir pieredze komandas veidošanā no nulles - arī klubu līmenī. Skaidrs, ka būs jāiegulda liels darbs. Finālturnīrā būs jāspēlē pret Eiropas top izlasēm, kurās jau vairāku desmitu gadu garumā sekmīgi strādā telpu futbola skolas un ir izveidotas izlašu piramīdas. Tikmēr mums turpmāko 10 mēnešu laikā ir liels izaicinājums - jāizdara viss iespējamais un neiespējamais, lai savās mājās, Arēnā Rīga, nākamā gada septembrī mēs kā jauna komanda izskatītos cienīgi!

Kāds ir pašreizējais spēlētāju loks un plāns komandas komplektēšanai?

Mūsu plānos ir aptvert praktiski visus līmeņus, kuros ir spēlētāji, kas teorētiski būtu gatavi pārstāvēt šī vecuma valstsvienību. Tas ir vecums – 2000. gadā dzimušie spēlētāji un jaunāki. Protams, primāri tie ir pašmāju telpu futbola spēlētāji. Šobrīd, piemēram, TFK Rēzekne jau astoņu gadu garumā strādā šāda skola, kur galvenais akcents ir telpu futbols. Šajā klubā spēlē puiši, kas jau pārstāv Virslīgas komandu. Savukārt TFK Salaspils audzēkņi aizvadītajā gadā vecāko jauniešu Latvijas čempionātā ieguva pirmo vietu.

Šobrīd mums ir izveidots aptuveni 80 spēlētāju plašs saraksts, kas šodien iekļauti Latvijas Virslīgas, 1. līgas un U-19 čempionāta klubu pieteikumos. Skaidrs, ka tie visi šobrīd ir tikai uzvārdi, un mums šie spēlētāji jānovērtē klātienē, vai vismaz jāredz viņu sniegumu video. Tāpēc man ir izveidots kontakts ar pašmāju klubu treneriem un vadītājiem. Esam lietas kursā par visiem spēlētājiem, kuri ir pieejami jau tagad. Sekojam līdzi arī citu reģionālu turnīru, piemēram, Rīgas pilsētas čempionātā un citās pilsētās spēlējošajiem jauniešiem.

Kopā ar LFF vadību esam jau sazinājušies arī ar klasiskā futbola treneriem, kur pašmāju spēlētāji, iespējams, vēl atrodas bez kontraktiem savos klubos, un kuri, iespējams, būtu ieinteresēti pamēģināt spēkus telpu futbolā. Mums ir arī mutiska vienošanās ar Ghetto Football jeb ielu futbola atklāto turnīru rīkotājiem, no kurienes, iespējams, arī daži spēlētāji būs palīgi mūsu komandai. Sekosim līdzi arī Skolu telpu futbola turnīram. Iespējams, kāds jauns un talantīgs spēlētājs sevi pieteiks arī tur. Centīsimies aptvert maksimāli plašu kandidātu loku. Ir jāizmanto visas iespējas, lai mazāk nekā 10 mēnešu laikā nokomplektētu U-19 izlasi, kas būtu spējīga stāties pretim Eiropas vadošajām izlasēm. 

Kad tiek plānota tuvākā U-19 valstsvienības nometne? Kādi spēlētāji tiks aicināti?

Kandidātu saraksts veidots no tiem spēlētājiem, kuri šobrīd mums ir pieejami. Komunikācijā ar treneriem, sākumā fokusējāmies uz mums zināmajiem telpu futbolistiem. Pirmajā nometnē esam uzaicinājuši šobrīd klubu rindās pieteiktos Virslīgas spēlētājus, kā arī U-19 telpu futbola čempionāta dalībniekus. Jau šo trešdien, 12. decembrī, pulksten 16:30 Elektrum Olimpiskajā sporta centrā paredzēta divpusējā kandidātu treniņspēle, pēc kuras tiks izveidots 14 spēlētāju saraksts braucienam uz nākamo treniņnometni Gruzijā. Nometne sāksies 17. decembrī, bet uz Gruziju izlidosim 19. decembrī, kur 21. un 22. decembrī ir ieplānotas divas pārbaudes spēles pret šīs valsts U-19 izlasi.

Šobrīd mums jau ir izveidots detalizēts plāns 2019. gadam, ar kuru esam iepazīstinājuši arī pašmāju klubus. Praktiski katru mēnesi plānojam rīkot treniņnometnes. Šobrīd notiek pārrunas ar citām federācijām par savstarpējām spēlēm. Piemēram, mums jau ir priekšlaicīga vienošanās 5. un 6. martā Latvijā spēlēt ar Spānijas U-19 izlasi. Turpmākajos mēnešos plānojam pārbaudīt visus pašlaik kandidātu sarakstā esošos spēlētājus, kā arī tos, kas, iespējams, vēl tikai parādīsies. Augustā organizēsim četru valstu pārbaudes spēļu turnīru Rīgā, kur tiks iespēlēts jau optimālais sastāvs dalībai Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Skaidrs, ka vienā nometnē nevaram fiziski aptvert un novērtēt visus 80 spēlētājus uzreiz. Tāpēc šobrīd ir izveidots labs dialogs ar pašmāju klubu treneriem. Visiem jāsaprot, ka šis ir mūsu telpu futbola kopējas projekts. Tāpēc ceru, ka arī U-19 valstsvienības komplektēšanas jautājumos viens otram palīdzēsim, jo šobrīd nav oficiālo FIFA vai UEFA logu tieši šī vecuma spēlētājiem, kuros klubiem būtu obligāti viņi jālaiž uz izlasi. Šobrīd oficiālie spēļu logi ir tikai pieaugušo valstsvienības spēlēm.

Domāju, visi arī saprot, ka tas būtu nepiedodami maz nospēlēt tikai divus turnīrs gadā, lai pienācīgi sagatavotos finālturnīram ar Eiropas vadošo izlašu līdzdalību. Ceru, ka klubu vadītāji, treneri un sacensību organizatori ar sapratni attieksies pret U-19 valstsvienības selekcijas procesu un ar lepnumu laidīs spēlētājus uz nometnēm, kad tas komandai būs nepieciešams. Tostarp - arī ārpus oficiālajiem logiem!

Kā tiks komplektēts treneru štābs?

Ņemot vērā, ka komanda tiek veidota no nulles, sākumā vēlējos saglabāt to štābu, ar kuru strādāju nacionālajā izlasē. Tas ir saistīts ar kopīgi iekrāto profesionālo pieredzi. Taču, ņemot vērā plānoto noslogoto darba trafiku, diemžēl ne visi palīgi vienmēr varēs būt klāt. Būs periodi, kas pārklāsies arī ar nacionālās izlases grafiku. Tāpēc dažādu nometņu un turnīru ietvaros esam nolēmuši veikt U-19 valstsvienībā asistentu rotāciju, kas vienlaikus būs arī interesanta pieredze jaunajiem pašmāju treneriem.

Uz finālturnīru septembrī mēs izveidosim konkrētu treneru komandu un noteiksim arī spēlētāju sastāvu. Pirmajā nometnē un 12. decembrī paredzētajā treniņspēlē Rīgā vienu komandu vadīs treneri Vitālijs Voskāns un Sergejs Nagibins, otro - Jurijs Trofimovs un Aleksandrs Benskis.

Ņemot vērā saspringto grafiku un gaidāmos izaicinājumus, kā Jūs personīgi sadalīsiet laiku darbā ar nacionālo izlasi, U-19 izlasi un FK Raba?

Galvenais, lai ģimene pieņem šādu noslodzi, jo darbā pavadītā laika apjoms tikai pieaugs... (Smaida.) Ja nopietni, es saprotu, ka tagad daudz vairāk laika un enerģijas aizies darbā ar U-19 izlasi. Attiecībā uz nacionālo izlasi, kurā pašlaik arī notiek sastāva atjaunošanas process un komandā ienāk jauni puiši, esam tikko aizvadījuši divas pārbaudes spēles pret Igauniju, kurās uzvarējām. Ar U-19 izlasi rezultātus šobrīd nevar prognozēt. Jāskatās, kā pārbaudes spēlēs izskatīsimies uz citu komandu fona.

Šajā darbā es tiešām ceru uz pašmāju treneru atbalstu. Iespējams, arī reģionos būs nozīmēti treneri - speciālisti, kas koordinēs selekcijas procesu un sekos līdzi konkrētu spēlētāju izaugsmei. Piemēram, Vitālijs Voskāns un Vadims Atamaņukovs. Šobrīd kontaktējamies arī ar citiem reģioniem un treneriem.

Ja runājam par nacionālo izlasi, jau ir zināms, ka komanda spēlēs FIFA Pasaules kausa priekšsacīkšu kārtā un turnīrs paredzēts Latvijā. Apakšgrupu izloze paredzēta jau trešdien, 12. decembrī, Nionā. Esam iekļuvuši izlozes pirmajā grozā, turklāt jaunajā sezonā tika pamainīta kvalifikācijas sacensību izspēles sistēma. Turpmāk divas komandas no priekšsacīkšu apakšgrupas iekļūs pamatturnīrā, tādā veidā turpinot ceļu uz 2020. gada rudenī Lietuvā paredzēto Pasaules kausa finālturnīru. Līdz ar FIFA Pasaules kausa un UEFA Eiropas U-19 čempionāta finālturnīra rīkošanas tiesību piešķiršanu telpu futbola attīstībai Baltijas reģionā ir iedots jauns atspēriena punkts.

Latvijas U-19 izlases sastāvs pirmajai treniņnometnei decembrī

Vārds Uzvārds

Dz. datums

Pozīcija

Klubs

RENĀRS ŠĶESTERS-KAMBALS

15.03.2000.

Vārtsargs

FK Nikars

ALENS DĀNIELS SPRUKTS

10.02.2002.

Vārtsargs

TFK Rēzekne/RFA

ARTŪRS CĪRULIS

24.03.2000.

Vārtsargs

FC Nikers

ŅIKITA TOROPOVS

28.03.2002.

Vārtsargs

TFK Salaspils

ANDREJS IĻJINS

29.07.2003.

Universāls

TFK Rēzekne/RFA

EDGARS TARAKANOVS

15.02.2003.

Universāls

TFK Rēzekne/RFA

GRIGORIJS CVETKOVS

05.01.2001.

Universāls

TFK Rēzekne/RFA

PĒTERIS IVENKOVS

22.12.2000.

Universāls

TFK Rēzekne/RFA

ŅIKITA JELAGOVS

04.04.2003.

Universāls

TFK Rēzekne/RFA

AIVARS DAŅILOVS

01.11.2000.

Universāls

Jēkabpils Lūši

ARTEMIJS RIĻEVS

16.11.2000.

Universāls

FK Beitar

KĀRLIS PONOMARJOVS

12.03.2001.

Universāls

FC Nikers

PĒTERIS PATRIKS JEFIMOVS

07.12.2002.

Universāls

FC Nikers

EDGARS MIĶELIS KOVAĻSKIS

04.05.2001.

Universāls

FK Nīca/OtankiMill.eu

RIHARDS MELNIS

30.11.2000.

Universāls

Madona FK

ARMANDS STEPANS

18.03.2001.

Universāls

Sēlija

RUSLANS MEDVEDINS

20.09.2000.

Universāls

FC Petrow

VIKYTORS KUĻEPOVS

23.08.2001.

Universāls

TFK Salaspils

ARTJOMS KOZLOVSKIS

19.07.2001.

Universāls

TFK Salaspils

ARTŪRS VABULIS

18.11.2001.

Universāls

TFK Salaspils

DANIELS FIĻIMONOVS

26.12.2000.

Universāls

TFK Salaspils

DMITRIJS MALIŠEVS

17.04.2001.

Universāls

TFK Salaspils

MAKARS SIŅAKOVS

28.06.2002.

Universāls

TFK Salaspils

VALERIJS NOVIKOVS

13.08.2001.

Universāls

TFK Salaspils

DANIILS ADUKIS

15.07.2002.

Universāls

TFK Salaspils

ALEKSEJS KEISELS

01.02.2001.

Universāls

Ventspils Augstskola

PĀVELS BARANOVSKIS

28.06.2001.

Universāls

FK Krāslava

ŅIKITA DRJAGALOVS

06.10.2000.

Universāls

RSU/BAO-Dobele

IGORS AHREMS

23.09.2002.

Universāls

FK RABA