Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde 29. oktobra sēdē, izskatot spēlētāju izmantošanas ierobežojumu izmaiņas Virslīgas čempionātā, lēma līdz ar 2019. gada sezonu ieviest asociācijā sagatavota spēlētāja regulējumu, nemainot minimālo vietējo spēlētāju skaitu laukumā. Ilgtermiņa izmaiņu ieviešana spēlētāju izmantošanas ierobežojumos papildus tiks skatīta darba grupā, bet tās stāsies spēkā līdz ar 2020. gada sezonu.

Virslīgas 2019. gada sezonā, adaptējot pašreizējos reglamenta noteikumus, laukumā būs jāatrodas vismaz sešiem asociācijā sagatavotiem spēlētājiem. Vienlaikus tiek atcelta klubiem piemērojamā leģionāru maksa.

Termins "asociācijā sagatavots spēlētājs" attiecas uz jebkuras pilsonības futbolistu, kurš laika posmā no 15 līdz 21 gada vecumam vismaz trīs gadus trenējies Latvijā ar treniņu un sacensību praksi kādā no pašmāju klubiem.

Jebkādas citas izmaiņas, kas saistītas ar spēlētāju izmantošanas ierobežojumiem, Virslīgas klubiem būs saistošas līdz ar 2020. gada sezonu. Nolemts šo jautājumu kompleksi ar iespējamo Virslīgas paplašināšanos, kā arī iespējamajām izmaiņām 1. līgas čempionātā un Virslīgas dublieru čempionātā skatīt darba grupā, kuras sastāvu veido LFF prezidents Kaspars Gorkšs, LFF valdes locekļi Māris Verpakovskis, Artūrs Zakreševskis un Aleksandrs Isakovs, kā arī LFF administrācijas pārstāvji Edgars Pukinsks un Dainis Kazakevičs. Darba grupai šajā jautājumā jānāk klajā ar vienotu rekomendāciju LFF valdei, bet tai ilgtermiņa izmaiņas jāapstiprina līdz 2018. gada beigām.

Tāpat 29. oktobra valdes sēdē tika apstiprināti iepriekš atbildīgajās komitejās virzītie grozījumi klubu licencēšanas noteikumos 2019. gadam. Būtiskākie no tiem:

  • No 2020./2021. gada sezonas saskaņā ar Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prasībām tiek ieviesta klubu licencēšanas sistēma klubiem, kas vēlas piedalīties UEFA Čempionu līgā sievietēm;
  • LFF-A licences pretendentam ieņēmumu summai kalendārā gada laikā ir jāveido vismaz 150 000 EUR. Kontekstā ar potenciālo Virslīgas komandu skaita paplašināšanu, kā arī nepieciešamību novērtēt kluba iespēju pastāvēt līdz gaidāmās sezonas beigām un turpmāk, tiek noteikts minimālais kluba budžetu, par kādu ir jāiesniedz kluba ieņēmumus apliecinoši dokumenti;
  • LFF-B licences pretendentam ir jāatbilst 1. līmeņa klubam, pamatojoties uz LFF jaunatnes futbola klubu akreditācijas nolikumu 2017.-2020. gadam. Izmaiņas ieviestas ar nolūku stiprināt 1. līgas klubu jaunatnes sistēmu, kā arī tuvināt 1. līgas klubus atbilstībai Virslīgas līmenim, kas palīdzēs klubiem, kuri cīnās par iekļūšanu Virslīgā savlaicīgāk nodrošināt atbilstību prasībām, kuras paredz LFF klubu licencēšanas noteikumi attiecībā uz LFF-A licences saņemšanu.