Latvijas Futbola federācija (LFF), kas trešdien uzņems Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) Grow Awards jeb Izaugsmes apbalvojumu ceremoniju, veic ievērības cienīgu darbu, lai sadarbībā ar UEFA attīstītu pašmāju futbolu visos līmeņos, uzsvērts UEFA paziņojumā.

Jau 31. oktobrī pienāks kulminācijas brīdis UEFA dalībvalstu mēnešiem ilgajam darbam, kad Rīgā tiks dalītas Izaugsmes balvas. UEFA GROW ir Eiropas futbola centrālā futbola biznesa attīstības programma, kas konsultē un atbalsta visas UEFA dalībvalstis tām būtiskāko futbola attīstības segmentu stiprināšanā. Reizi gadā īpašos semināros un apbalvošanas ceremonijā tiek apkopoti visas Eiropas labākie piemēri, apspriestas būtiskākās aktualitātes un prezentēti dažādi futbola federāciju stratēģiskie projekti.

Neatkarīgu ekspertu žūrija izskatījusi kopumā 106 pretendentu iesniegumus no 44 UEFA dalībvalstīm, kas ir jauns rekords, bet balvu pretendentu vidū iekļauti trīs labākie pieteikumi katrā no piecām nominācijām - futbola tēls, dalība futbolā, iesaiste futbolā, ienākumi no aktivitātēm un sieviešu futbola popularizēšana. Šādas atzinības UEFA pasniedz kopš 2011. gada, un Rīgā notiks piektā izaugsmes apbalvojumu ceremonija. Iepriekš tās notikušas Parīzē, Romā, Portugāles pilsētā Kaškaišā un Atēnās.

Šīgada jūlijā LFF uzņēma apjomīgu UEFA GROW semināru sēriju, lai diskutētu par veicamajiem darbiem stratēģiskajā plānošanā, pārdošanas un mārketinga segmentos, ieņēmumu palielināšanā, efektīvā stratēģiskajā komunikācijā un sabiedriskajās attiecībās. LFF vērtējumā prioritārie mērķi tuvākajos darba gados ietver arī futbolistu skaita palielināšanu, Grassroots aktivitāšu vairošanu, kā arī meiteņu un sieviešu skaita bagātināšanu futbolā.

Šajās tikšanās reizēs apspriestais un secinātais ir palīdzējis LFF sekmīgi uzsākt publiskā tēla pārmaiņu ieviešanu gan Latvijas futbola, gan Latvijas nacionālās izlases kontekstā. LFF un UEFA GROW sadarbība turpinās, strukturizējot gaidāmos darbus un aktivitātes, kas stiprinās futbola tēla pozīcijas Latvijā.

"Pie futbola attīstības veicināšanas strādājam dažādos rakursos, un kopā ar UEFA GROW to darām, aptverot stratēģijas izveidi, labu pārvaldību, publiskās attiecības un komercattiecības," pauž LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks. "Semināri kopā ar UEFA GROW ļāva mums izveidot ciešu saikni starp šiem segmentiem, jo vārējām detalizēti izpētīt paši savu organizācijas kultūru, vērtības un stratēģiskos mērķus. Šis process mums ļauj izveidot skaidru biznesa attīstības plānu un identitāti."

Lai arī UEFA rūpējas par tās dalībvalstu attīstību ārpus futbola laukuma, Eiropas futbola galvenā organizācija ar HatTrick programmas palīdzību cenšas arī dot visa vecuma futbolistiem iespēju trenēties un spēlēt maksimāli labos apstākļos. Šī programma, kas gūst līdzekļus no Eiropas čempionāta sniegtajiem ienākumiem, kopš 2004. gada Eiropas futbolā ir investējusi 1,8 miljardus eiro. Tā ir palīdzējusi futbola federācijām izveidot savus treniņu centrus, būvēt laukumus un finansēt Grasroots projektus, lai futbols attīstītos visos līmeņos.

LFF līdzekļus no šīs programmas ir izmantojusi, lai nodrošinātu futbolistiem iespēju trenēties un spēlēt uz augstas kvalitātes laukumiem. Gan lielie, gan mazie futbola laukumi izveidoti dažādās pilsētās skolu un sporta centru tuvumā, lai nodrošinātu optimālu laukumu noslodzi. Šie laukumi izmantoti arī daudzām nacionālo sacensību un starptautisko turnīru spēlēm.

Futbola infrastruktūras attīstība ieņem centrālu vietu arī LFF attīstības stratēģijā 2017.-2024. gadam "Futbols Latvijas sirdī", kas paredz jaunus lielos un mazos laukumos, kā arī esošās infrastruktūras būtisku uzlabošanu.

"Ir svarīgi, lai mēs futbolam piesaistītu pēc iespējas lielāku skaitu dažāda vecuma cilvēku," uzsver LFF prezidents Kaspars Gorkšs. "Futbols ir svarīgs arī mūsu nācijas labklājībai, tāpēc mūsu pienākums ir dot it īpaši mūsu futbolistu jaunākajai paaudzei pēc iespējas labāku infrastruktūru, kurā attīstīt savas futbola iemaņas."

---

Informāciju sagatavoja:
UEFA.com