Piektdien, 26. oktobrī, BFC Daugavpils futbola akadēmiju apmeklēja Latvijas izlases galvenais treneris, somu speciālists Miksu Pātelainens. Vizītes laikā viņš vēroja un analizēja akadēmijas treniņu procesu, novadīja semināru, kā arī treniņu jaunajiem futbolistiem.

Vizītes iesākumā Pātelainens devās uz galvenās komandas treniņu, kur cītīgi sekoja līdzi notiekošajam un kopā ar vetējiem treneriem analizēja redzēto. Tika uzsvērts, ka veiktais darbs akadēmijā un izlasē būtiski neatšķiras, un darba kvalitāte ir augstā līmenī.

Pēc treniņa apmeklēšanas Daugavpils futbola akadēmijas speciālistiem tika novadīta prezentācija, kurā treneris uzsvēra būtiskākos aspektus futbolistu izglītošanas procesā. Tika uzsvērta lielā psiholoģijas un trenera ietekme uz futbolista attīstību. Pēc treneru jautājumiem Pātelainens dalījās ar savu pieredzi noteiktās situācijās, kā arī akcentēja būtiskākos problēmsituāciju risinājumus.

Ļoti interesanta un vērtīga bija Pātelainena novadītā treniņnodarbība 1999.-2004. gadā dzimušajiem jauniešiem. Uzsvars šajā nodarbībā tika likts uz uzbrūkošajām darbībām, kas daudziem audzēkņiem sagādāja problēmas, jo tamlīdzīgus uzdevumus līdz šim tie nebija veikuši. BFC Daugavpils 1. līgas komandas galvenais treneris Viktors Morozs diskusijas laikā akcentēja uzmanību uz niansēm, kuras viņš noteikti izmantos arī savā darbā ar galveno komandu.

Vizītes noslēgumā Miksu Pātelainens uzsvēra, ka akadēmiju darbs ir galvenais Latvijas futbola attīstībā: "Man bija liels prieks šodien piedalīties akadēmijas darbā. Ņemot vērā lielo audzēkņu skaitu, pienākumu un veicamo darbu apjoms ir milzīgs. Es uzskatu, ka Latvijas futbola pamats ir tieši akadēmiju darbs. Redzot, kādi futbolisti ir izauguši Jūsu pilsētā, noteikti var secināt, ka darbs rit pareizajā virzienā. Redzu, ka galvenā komanda atrodas pirmajā vietā savā līgā, tādēļ novēlu komandai pēc iespējas ātrāk atgriezties Virslīgā. Daugavpilij ir jāspēlē Virslīgas turnīrā - it īpaši, redzot Jūsu darba kvalitāti ar jauniešiem."

---

Informāciju sagatavoja:
BFC Daugavpils