Šodien, 15. oktobrī, plkst. 18:00 – 19:00 nacionālajā stadionā Daugava starp Latvijas un Gruzijas valstsvienību pirmsspēles preses konferencēm tiks izrādīta dokumentālā filma “Futbola profesors”, kas veltīta gruzīņu futbola leģendai, bijušajam Tbilisi Dinamo un PSRS izlases kapteinim Aleksandram Čivadzem, kurš savas karjeras laikā 1981. gadā izcīnījis UEFA Kausa ieguvēju kausu, savukārt 1980. gadā kļuva par Olimpisko spēļu bronzas medaļu ieguvēju.

Filmu radījis pazīstamais režisors Gori Toradze. Tā veidota 2015. – 2016. gadā un veltīta A. Čivadzes 60 gadu jubilejai.

“Šī filma veidota kā A. Čivadzes dokumentālais portrets, kura pamatā izmantoti unikāli video kadri un fotogrāfijas no futbolista karjeras un dzīves. Filmā iekļautas intervijas ar vairākiem pazīstamiem Gruzijas un pasaules futbola dzīves pārstāvjiem – Murtazu Hurcilavu, Francu Bekenbaueru, Bobiju Čarltonu, Karlosu Alberto un citiem,” norāda scenārija autors un filmas režisors, vairāku citu ar sportu saistīto dokumentālo filmu režisors Gori Toradze.

Filmas prezentācijas iniciatīvas autors Rīgā ir Gruzijas futbola žurnālistu savienības vice-prezidents Tengizs Pačkorija. Filmas prezentācija tiek organizēta sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju. Prezentācijas mērķis ir futbola tradīciju un veselīga dzīvesveida popularizēšana, kā arī Gruzijas un Latvijas kultūras un sporta kontaktu stiprināšana. Paredzams, ka filmas prezentēšanā piedalīsies arī Gruzijas vēstniecības pārstāvji, abu valstu futbola žurnālisti, kā arī pieaicinātie pašmāju futbola veterāni.

Aleksandrs Čivadze, biogrāfija

Aleksandrs Čivadze sniedzis neatsveramu ieguldījumu futbola popularizācijā un attīstībā. Pēc karjeras beigām viņš palika futbolā, strādājot par Gruzijas nacionālās izlases galveno treneri (no 1993. līdz 1996. gadam, no 2001. – līdz 2003. gadam), kā arī Gruzijas U-21 izlases galveno treneri (2013. – 2015. gadam). Laika posmā no 1990. līdz 2015. gadam strādāja par Gruzijas Futbola federācijas viceprezidentu. 2002. gadā A. Čivadze kļuva par UEFA īpaša ordeņa “Par ieguldījumu futbola attīstībā” laureātu, kuru viņam personīgi piešķīra tā laika UEFA prezidents Lenarts Johansons. Šobrīd A. Čivadze pilda Gruzijas Futbola federācijas prezidenta padomnieka pilnvaras.

Interesanti, ka 2008. gada 3. maijā Aleksandrs Čivadze kopā ar citām Gruzijas futbola leģendām draudzības spēlē Skonto stadionā ar rezultātu 1:0 pārspēja Latvijas veterānu komandu. Toreiz vienīgos vārtus 33. minūtē šajā mačā guva tieši A. Čivadze.

Attēlā - A. Čivadze Dinamo Tbilisi sastāvā saņem UEFA Kausu ieguvēju kausu (Getty Images)